Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarországon nem lesznek korlátozások, a határellenőrzést szigorítják

Három zónára osztották a világ országait. Gulyás Gergely bejelentései.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombaton Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszélt arról, hogy a környező országokban elindult a második hullám. A miniszter úgy értékelte, hogy a helyzet nagyon hasonlít a március elejihez, és most is nagyon fontos, hogy a kormány megfelelő ritmusban megfelelő intézkedéseket hozzon.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Gulyás Gergely mai sajtótájékoztatóját azzal kezdte, mindent megtesz a kormány, hogy megakadályozza a vírus visszatérését. A helyzet ellenmondásos: minél inkább korlátozni tudják a határátlépést, annál inkább meg tudják védeni a biztonságos életet itthon. Korábban a külföldre utazás korlátozása a szabadság megvonását jelentette, most ez fordítva van: A határellenőrzést korlátozzák, Magyarországon nem lesznek korlátozó intézkedések.

A szigorítás értelmében három kategóriába, vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az országokat. A kevésbé súlyos és súlyos (sárga és zöld jelzés) esetén lesznek korlátozások, a listát a Magyar Közlöny megjelenésével az országos tisztifőorvos teszi közzé.

Magyar állampolgárok és a hozzátartozóik zöld jelzésű országból érkezve bárki szabadon beléphet.

Sárga vagy piros országból érkező magyarnál a határon megvizsgálják, ha ez nem igazolja a fertőzés gyanúját, akkor is karanténba kell vonulni, kivéve, ha a megelőző 5 napban 48 óra különbséggel hitelt érdemlően, okirattal negatív tesztet tud igazolni a belépő ember. A kötelező karantén 14 nap, kivéve ha két tesztet 48 órán belül elvégeznek.

Sárga országból való érkezésnél az első negatív teszt után el lehet hagyni a karantént, ha pirosból, akkor a két negatív eredményt meg kell várni. Külföldiek esetén ugyanaz a szabály a sárga országoknál, mint a magyarokra vonatkozóan, a piros országoknál kötelező a két hét karantén.

A kormány folyamatosan felülvizsgálja majd az országok besorolását, ma a jelenlegi adatok alapján döntött az országos tisztifőorvos. A szerdai kormányüléseken a kormány is rendszeresen felülvizsgálja az adatokat, a sárga listán lehetnek változások.

A külföldre utazók maguk vállalják a felelősséget, a kormány augusztus 1-jéig vállalja a tesztelés költségeit, ha ezután bárki sárga vagy piros országból jön haza, a teszt költségeit - ha nem akarja kötelezően kivárni a 14 napos karantén leteltét -, akkor magának kell fizetnie.

Az érintett országok

Sárga uniós országok:

Bulgária

Portugália

Románia

Svédország

Sárga unión kívüli országok :

Egyesült Királyság

Norvégia

Oroszország

Szerbia

Japán

Kína

USA

Piros országok:

Albánia

Bosznia-Hercegovina

Fehéroroszország

Koszovó

Észak-Macedónia

Moldova

Montenegró

Ukrajna

Valamint az ázsiai, afrikai országok, az amerikai kontinens országai, Ausztrália, Óceánia. Turizmus

Horvátország a zöld kategóriában van.

Görögország is, azonban aki onnan közúton jön haza Szerbián keresztül, arra utóbbi ország miatt vonatkozik a karanténkötelezettség a fenti szabályok szerint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés