Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Védőoltás nélkül maradnak az újszülöttek? - Májusra az egész országban kifogynak a készletek

Vas megyében két-háromszáz újszülöttet érinthet a hiány. Az ÁNTSZ már kitalálta, hogyan oldják meg a helyzetet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már csak áprilisra elegendők Magyarország készletei az újszülötteknek kötelező ötkomponensű védőoltásból, a Pentaximből. Ez a torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás, valamint egy agyhártya- és tüdőgyulladást is okozó baktérium, a Haemophilus influenzae ellen alakít ki védettséget. Az újszülötteknek négy adagban: két, három, négy, illetve tizennyolc hónapos korukban kellene megkapniuk az oltást. A vakcina gyártója azonban egyelőre nem tud szállítani, az ÁNTSZ pedig nem halmozott fel belőle vésztartalékot.

Védőoltás
Mészáros Zsolt
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Vas megyében körülbelül két-háromszáz újszülöttnek kell adni az oltásból, ami áprilisban még rendben megtörténik. A készlethiány májusban érzékelhető először – mondta el lapunknak Dr. Stánicz Éva, Vas megyei tiszti főorvos. Az oltásokat átütemezik: a 2-3-4-18 hónapos kor helyett 2-4-6-21 hónapos korban oltanak majd, ami még mindig bőven elegendő ahhoz, hogy az immunizálás időben megtörténjen.

Dr. Stánicz Éva hozzátette, létezik ennek az öt betegség ellen védő, ötkomponensű anyagnak egy négy komponensű változata (ami a fent felsoroltak közül négy betegség ellen véd), ezt az oltás előtt keverik majd össze az ötödik betegség elleni anyaggal az orvosok. Az így kapott elegy megegyezik a most kifogyóban lévő szer hatásával, tehát senki nem lesz veszélyben a készlethiány miatt. A háziorvosok és a védőnők már megkapták az erről szóló tájékoztatót, akik a szülőket is értesítik majd a pontos menetrendről.

Közlekedésbiztonsági vetélkedő Szombathelyen
Tánczos Mihály

Az ÁNTSZ közleménye szerint a nemzetközi piacon évek óta vannak problémák az ötkomponensű oltóanyag ellátásában. Arról egyelőre nincs információ, hogy mikor pótolják a vakcinát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés