Manipulálja újfent a Karneválszínházat! – Most beleszólhat!

A különleges szombathelyi színházi projekt, a Netkomédia új fejezethez érkezett. A zsűri előzetes szűrése után Kiss Judit Ágnes és Lőrinczy Attila szinopszisa közül dönthetjük el, melyiket szeretnék Karneválszínházon látni. A szavazatokat március 2-ig várják.

Február 16-án lezárult a Netkomédia második fejezete, véget ért a pályázatok beküldésének időszaka. A zsűri előzetes szűrése után Kiss Judit Ágnes és Lőrinczy Attila szinopszisa maradt versenyben. A komédia-tervezeteket a netkomedia.hu-n bárki elolvashatja, sőt szavazhat is arra, kinek az írás-ötletéből valósuljon meg a nyár végi szombathelyi karneváli színházi komédia…

„Jegyezd meg, fiam, a pénz a szemétben van” – A Könnyű préda

A verseny jelen állása szerint magasan Lőrinczy Attila Könnyű prédája vezet, amelynek helyszíne egy igen gazdag (szombathelyi?) nagypolgári ház terasza, kertje vagy parkja. Központi alakja egy ötven körüli hervadó szépasszony, akit az alkotó jobb híján Klárikának nevezett el, és aki nemrégiben veszítette el jóval idősebb férjét, Gyurit, a város nagy tekintélyű polgárát, aki (eldöntendő kérdés) lehetett építési vállalkozó, sztárügyvéd, vagy akár bankelnök is. Klárika Gyuri halála után új életet kezdhet. Titokban erre várt, erről ábrándozott már jó ideje, hogy majd most jön el a mámoros szabadság, az önmegvalósítás…

A darab ott kezdődik, hogy Klárika megözvegyült, és hatalmas vagyon örököse lett. A netkomédia kulcsfigurái izgalmas mai karakterek: például negyvenéves Gyurika, és barátja, Patek, a világmegvető, Ricsi, a jómódú autókereskedő, Gyuri húga a hetven felé járó Dorothea, (Thea) ezoterikus parafenomén, Krisztián, a Gyuri-birodalom fiatal titánja, a négy nyelven beszélő jogász-közgazdász. És ki ne felejtsük Richter urat, aki 1992-ben a hulladékégetőt privatizálta, és most csendestársként Klárikát szeretné a bevonni az üzlet bővítésébe. Ausztriából hozna ide szemetet. Jelmondata: „Jegyezd meg, fiam, a pénz a szemétben van.“ (További részletek a honlapon…)

A szinopszis szerzője, Lőrinczy Attila 2009 óta vezető dramaturgja a Vígszínháznak, 1959-ben született Budapesten. Íróként, műfordítóként és dramaturgként dolgozik. Az általa jegyzett színdarabok listája itt megtekinthető…

Ez színház, nem melegfelvonulás - A Köpönyegforgatós

A másik jelölt darab-tervezet szerzője Kiss Judit Ágnes, netkomédiájának munkacíme: Köpönyegforgatós. Az alapötlet: „a nagy múltú vidéki város színháza új előadásra készül. Egy kortárs hazai darabot próbálnak, amely a rendező, Bartos Márton szerint nagy közönségsikerre tarthat számot, mivel egyszerre klasszikus és modern, így a nézők minden rétege megtalálhatja benne a neki tetszőt. A főszereplő, Birtalan Lenke azonban egy párhuzamosan futó mozgásdarab próbái során súlyosan megsérül, ami lehetővé teszi Fahne Konstantin színházigazgató számára, hogy szerződtesse Csillag Hajnalkát, a Botrányos szerelmek című népszerű sorozat Stelláját, akit azonban a társulat nem fogad jó szívvel. Szilárd Elvira, városanya figyelmezteti Konstantint, hogy a kulturális változások szellemében a város vezetése valódi klasszikust szeretne látni, felemelő darabot mély mondanivalóval. Az igazgató hívatja Bartos rendezőt, és figyelmezteti, hogy semmiképp sem szeretne a premieren valami botrányos, erkölcstelenséget látni, a darabban szereplő római istennőket sem játszhatják férfiak, ez színház, nem melegfelvonulás. Bartos kétségbeesetten védekezik, de elkezdi átalakítani és húzni a szöveget…(További részletek a honlapon olvashatóak…)

A szinopszis szerzője, Kiss Judit Ágnes költő és írónő, 1973-ban született Budapesten. Junior Parnasszus-díjas. Az ELTE bölcsészkarán magyar, a Színművészeti Egyetemen drámatanári, a Pécsi Tudományegyetemen oboa szakot végzett. 2004 óta publikál, első kötete Irgalmasvérnő címmel 2006-ban jelent meg.

Abba is beleszólhatunk, melyik szerepet ki játssza

A zsűri a közönség voksait figyelembe véve választja majd ki a megvalósítandó komédiát. A tervek szerint mi nézők aztán arról is szavazhatunk, melyik szerepben melyik színészt látnánk szívesen (bizonyos keretek között). Az előzetes tervek szerint az olvasópróbákat, végül pedig a bemutatót is élőben közvetítik a neten.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Manipulálja Ön is a Weöres Sándor Színház darabját!

Még az is megeshet, hogy jövőre a Karneválszínházban a mi vígjátékunkon kacag Szombathely. Netkomédia címmel különleges színházi projekt indult Szombathelyen. Ideje rákattanni!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra