Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Már ébredeznek a tavaszi virágok, de a virágözön még várat magára

Talán csak napok kérdése, míg berobban az igazi tavaszi virágözön, de a jó idő első hírnökei már szirmaikat bontogatják.

A napokban egy kicsit olyan érzésünk volt, mintha a természet nem tudná eldönteni, mit is akar. Eső, hó, havas eső és napsütés váltotta egymást folytonos és kaotikus ciklusokban.

Most végre úgy tűnik, tényleg enged a tél szorítása - még ha nem is volt igazán kemény -, a nap langyos sugarai végigpásztázzák a hideg talajt, és bizony ezt a növények zöld jelzésnek vehetik.

Ébredeznek a tavaszi virágok
Halott, mégis élő fa a parkerdőben
Mészáros D. Zsolt

Több ismerősünk gyorsan meg is osztott pár képet, hogy Szombathelyen itt vagy ott nyílnak a kora tavasz hírnökei, ezért mi is felkerekedtünk, és virágtúrára indultunk, hogy kiderítsük, mi a helyzet.

Bejártunk parkot, erdőt, és arborétumot, de bevalljuk, csak nehezen bukkantunk szirmait bontogató virágokra.

Például ez a kis apró kék virág olyan jól rejtőzik a legkisebb fűben is, hogy csak nagyon nehezen vehető észre, ami nem is csoda, hiszen virága pusztán 2-3 milliméter nagyságú. Neve igazi kecsességre utal: Veronika

Veronika
Az apró termetű Veronika vígan lubickol a napsütésben. Kattintásra galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Erdők mélyén bontja szirmait ez az igazán festői virág, a hunyor.

Illatos hunyor
Vajon ő milyen hunyor?
Mészáros D. Zsolt
Illatos hunyor
És itt sárga színben. Kattintásra galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Talán önök pontosabban is be tudják azonosítani, hiszen nagyon hasonlít az illatos hunyorra, ami Magyarországon, csak a Mecsekben és a Dél-Dunántúlon honos, és persze rendkívül védett.

Mindenki kedvence a hóvirág nem egy türelmes növény. Ha úgy tarja kedve, átfúrja fejét a hórétegen, csak hogy ő legyen a legelső, akit beborít a nap sugaraival.

Hóvirág
Mindenki kedvence a Hóvirág. Kattintásra galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

A krókusz, avagy sáfrány, gyönyörű színével hívja fel magára a figyelmet. Ideális terepen hosszú lila szőnyeget alkotnak. És hogy mi az ideális hely számukra? Lehet egy rét, egy útszéli árokpart, csak legyen elég tápanyag és süssön a nap.

Krókusz
A krókusz félénken nyújtja szirmait az ég felé
Mészáros D. Zsolt

Ha önök is találkoznak kora tavaszi virágokkal a sétáik során, küldjenek be róluk fotókat. A legjobbakat külön galériában osztjuk majd meg itt az oldalon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely

Tovább az oldalra