Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Maradj itthon! Fedezd fel újra Szombathelyt!

Laza sétákat ajánlunk most. Pihenőhelyekkel, parkokkal, zölddel a városban.

Szombathely. Ha elsőre nem jutna eszünkbe kik is születtek városunkban, egy kis emlékeztető. Szent Márton püspök, Horvát Boldizsár író és nevelt lánya Márkus Emília színművésznő, Derkovits Gyula festő, Weöres Sándor költő, de előre ugorva az időben a hatvanas évekre, Horn Gábor politikus, Szili Nóra újságíró és Winkler Róbert médiaszemélyiség – aki mellesleg a történelem kistanárom volt anno a Désiben – , Bátorfi Csilla asztaliteniszező és Király Gábor labdarúgó. A sort pedig még bőven lehetne folytatni.

Vannak, akik ugyan nem itt láttak napvilágot, de kötődésük a városhoz tagadhatatlan. Ilyen személy például Éhen Gyula, vagy épp Varecza László filozófus, aki nemrég hunyt el és sokakban ébreszt még mindig kellemes emléket.

Kulturális programjaink is akadnak, még ha az idei év egy „picit” át is alakítja ezeket. Van egy Savaria Karneválunk, a Magyar Dal Napja, Bloomsday... Az Anima Sound Systemről, a 30Y-ról, de Ocho Machóékról is szinte mindenkinek Szombathely ugrik be.

Természetesen rengeteg dolgot említhetnék még, épületeket, szobrokat, sportegyesületeket, színházat. Szerethető városunk van, rajtunk múlik mennyire és mire vagyunk büszkék, illetve milyen kikapcsolódási formát választunk.

Én most egy – vagy több – laza sétát ajánlok. Pihenő helyekkel, parkokkal, zölddel a városban. Gondolom a fentebb említett személyek is határozottan erre kérnének bennünket, ezekben a bezártságot magunk mögött hagyó időkben. Szeretnék én is mindenkit erre buzdítani. Miért hagynánk el egyből városunkat, amint kiszabadultunk, ha itt is vannak felfedezésre váró helyek? És asszimilálódás céljából ne egyből a tömegeket keressük és a népszerű pihenőhelyeket, ne is a belváros zöld nélküli, 30 fokban 48-nak tűnő Fő terét és álsznob teraszait. Gondoljuk át mi is történt velünk! Egyedül, vagy kisebb társaságban. Ezek a „titkos” helyek, séták, pont alkalmasak erre.

Sokszor már az utca, vagy a tér elnevezése is komoly gondolkodásra késztet, hogy a hol a fenében van ez? Pedig tökéletesen lehet elmélkedni a város ezen pontjain, ha épp arra vágysz, egy sört is megihatsz magányodban – meglepődsz majd, hogy mégsem vagy ezzel egyedül –, családi programnak sem utolsó mondjuk egy borús vasárnapon a csodadoboz helyett és költségekkel sem jár, nappal olvasni is lehet, de a romantikus lelkeknek sem kell csüggednie, mert egy ilyen éjszakai túra a pároddal és garantáltan még közelebb kerültök egymáshoz.

Az első kép helyszíne a Tóth Géza tér . Személyes kedvencem és ezt a pár sort is itt írtam. A Paragvári mögött található. Leánykori nevén Kör Park. A kilencvenes években vodkán és Sördiszkón edződött fiatalok emlékeznek még erre.

Kaphatott itt ihletet Weöres Sándor?
Tebeli Kornél

A második fotó a Borostyánkő utca és az Aréna Savaria között van, különlegessége, hogy gyakorlatilag négy oldalról körbe van véve épületekkel, de mégis egy magányos és csendes kis sziget.

Bátorfi Csilla biztos sóhajtana egyet.
Tebeli Kornél

Harmadik képemet a Szent Quirin sétányon lőttem, érdemes erre többször is elsétálni, nem csak ez az egy graffiti található itt. Egyébként ezen a bringaúton egyszer mindenki végig tekerhetne – hogy egy másik egészséges életmód is említve legyen –, mert szinte körbe lehet kerekezni a várost ezen az útvonalon.

Derkovits Gyula értékelné a látottakat.
Tebeli Kornél

Negyedik versenyzőnk egy bizonyos Búzavirág utcában található. Három paddal, körülbelül ugyanennyi fával és hatalmas füves területtel. Még a levegő is más itt, pedig párszáz méternyivel arrébb, minden irányból elég nagy forgalmú utak vannak. Meglepő és egyben üdítő élmény, hogy vannak ilyen helyek.

Varecza úr filozofálásai történhettek itt is.
Tebeli Kornél

Az ötödik helyszín nem annyira eldugott, inkább csak elfeledett. De tökéletes arra, amit korábban emlegettem, hogy akár csak végig sétálj rajta vagy lazításként, pihenésként két helyszín között, egyet megpihenj itt. Ez az Ezredvégi Park , ahol a múlt találkozik a jelennel. Az Emlékmű felőli oldal is egy külön, kisebb pihenőhely, de ahogy haladunk – akár kettő útszakaszt is választhatunk - egyre inkább átveszi a növényzet az uralmat. Ideális megállni a közepén, körbe pillantani, aztán leülni egy padra és átgondolni ezt az egészet, ami történt velünk ebben a három hónapban.

Két töri óra között itt elmélkedhetett Winkler Róbert az autókról.
Tebeli Kornél

Az utolsó is egy ilyen különlegesség. Az ott élőknek természetesen ez nem újdonság, de amikor elkészülhetett, valószínűleg rájuk is akkora hatással volt, mint rám, amikor felfedeztem. A Rohonci út és a Bolyai között található, a tízemeletesek és négyemeletesek közé, mintegy kakukktojásként beférkőző terület nagyon szimpatikus. Asztalkák, egy-két-négyszemélyes padok, hatalmas fák a paneltenger közepén... Érdemes egyszer ezt is megnézni mindenkinek.

Kis sziget a paneldzsungel közepén.
Tebeli Kornél

Remélem kedvet kaptatok, fogjátok a „jáccósruhát”, a slusszkulcsot egy hanyag mozdulattal félredobjátok és elindultok egy kiadós sétára. Talán találtok ti is hasonló helyeket, biztos akad még bőven. A mobilokhoz sem ér hozzányúlni, max majd otthon, hogy megnézd mennyit mutat a lépésszámláló. Kellemes felfedezést Szombathely!

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely

Tovább az oldalra