Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 15. - viharos megemlékezés Szombathelyen

A szeles és hideg időjárás miatt hamar véget értek a kültéri programok, a színházban emlékeztünk a forradalomra.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sebtiben ünnepelték Szombathelyen a március 15-ét, gróf Batthyány Lajos és Horvát Boldizsár szobránál a koszorúzás után hamar tovább vonult a városházi delegáció, hogy minél kevesebbet kelljen ácsorogni az embereknek a csípős szélben. A Március 15. téren a Himnusz után csak félig vonták fel a nemzeti lobogót, hogy az erős fuvallatok nehogy megtépázzák.

Március 15-i ünnepségek
Zászlófelvonás viharos szélben
Mészáros Zsolt

Az ünnepségeken most többségben voltak a városatyák és a különféle szervezetek képviselői, mint a lakosság. Ezt meg is értjük, a sál, a sapka és a nagykabát sem nyújtott elég védelmet a vacogás ellen, amíg átvonult a tömeg a Weöres Sándor Színházba, ahová az ünnepi program többi részét bevitték.

Március 15-i ünnepségek
Az időjárás nem kedvezett az ünnepségeknek
Mészáros Zsolt

Márczius a színházban

A színházban viccesen vezette fel Jordán Tamás és Kelemen Zoltán a nagy sikerű Márczius előadást, ami eredendően a belvárosban játszódott volna, több helyszínen. A Mesterdetektív darab háttere jól funkcionált Pilvax kávéháznak, jogi egyetemnek, vagy épp a Landerer nyomdának. Nagy sikere volt a teltházas ünnepségnek, mely végén együtt énekelte a közönség a színészekkel a Himnuszt.

Március 15-i ünnepségek
Visszarepített minket az előadás a forradalmi pillanatokba
Mészáros Zsolt

Harangozó Bertalan ünnepi beszédét így nyitotta az előadás után:

Legyen béke, szabadság és egyetértés

- idézte a Tizenkét pont bevezetőjét, majd hozzátette, hogy ezzel zárul a 2012-ben érvénybe lépett Alaptörvény is. Ekkor azért megköszörülték ketten a torkukat a nézőtéren, de biztos csak a száraz levegő miatt. Beszédében ecsetelte, hogy Batthyány és Horváth Boldizsár miképp kapcsolódnak Vas megyéhez, Szombathelyhez, munkásságukat és nagyságukat ismertette.

Később még szó esett a közjóról, anyagi felvirágoztatásról, amit a fiataloknak kell megtenniük:

Mi magunk döntjük el sorsunkat!

- majd megjegyezte, hogy akkoriban a fiatalok mertek tenni, fegyvert ragadni. Kicsit úgy éreztük majdnem, hogy forradalom készül itt is, de ahogy manapság lereagálják az utcára vonuló százezreket, lehet itt már csak Dózsa-féle eszközhasználat segítene. Még a 2006-os pesti zavargások is szóba jöttek, illetve a rendszerváltás is, meg a köznevelési reform, de végül csak-csak visszakanyarodtunk a csúnya régi kormányoktól és a jelenlegi vezetés sikereitől Március 15-höz, az ünnephez, amiért ott voltak az emberek a színházban. Már attól féltünk, hogy a végén az is kiderül, hogy Petőfi fideszes volt...

Március 15-i ünnepségek
Harangozó Bertalan ünnepi beszédet mondott
Mészáros Zsolt

Ezután Puskás Tivadar köszöntötte Dan Sebastián diákpolgármestert és Binó Bianka alpolgármestert, majd átadta nekik a város kulcsát, jelképesen beiktatva őket. Puskás még beszédében elmondta, hogy mennyire fontos a diákpolgármesteri munka és sok jót kívánt a közös szolgálathoz. Dan Sebastián is üdvözölte a közönséget.

Március 15-i ünnepségek
Mesterkulcs
Mészáros Zsolt

Ezután az MMIK előtti Petőfi Sándor szobor koszorúzása következett, ahol szintén "nem húzták" az időt, a viharos szél itt is megingatta a vigyázzállásban emlékezők sorait.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés