Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Március 15. tér oszlopai láthatóan megoldhatatlan feladat elé állítanak mindenkit

„Még hogy Nyugat királynője! Szolgálólánya is alig” – mondja egy hölgy, miközben mindketten értetlenül állunk a romhalmaz közepén.

Nem kell könyvtárba járni, sőt talán gyalogolni sem, csak fekete Audival suhanni, már amennyire lehet suhanni a szombathelyi közlekedésben, és akkor nem szembesül a polgár olyannal, mint a Március 15. téri oszlopok ügye.

Talán nincs olyan városlakó, aki ne csodálkozott volna már rá erre a romhalmazra.

Megfeneklettek az események. A pilléreket egyébként statikailag rendbe tették.
Józing Antal (telefonos fotó)

A cikk szerzője viszont nem alapból, sokkal inkább azért csodálkozott rá szerdán délután a helyzetre, mert tavaly októberében azt írta , hogy minden rendben lesz, új cég vette át a tömb kezelését, a munkák megkezdődtek, egy hónap múlva az oszlopok (valójában pillérek, mert teherhordó szerkezetek) régi fényükben tündökölnek.

Ehhez képest továbbra is atomvillanás utáni állapotok uralkodnak a város ezen szomorú szegletében.

Kissé balesetveszélyesnek is tűnik
Józing Antal (telefonos fotó)

Miközben készítem a mobilfotókat a romlásról, egy hölgy csatlakozik hozzám, és ő is készít fotókat.

Kiderül, nem messze lakik innen, és legalább annyira nem érti, hogy hogyan lehetséges az, hogy miközben az emberiség a Marsra készül, évek óta nem lehet visszatenni néhány négyzetméternyi kőburkolatot.

És közben csendesen megfogalmazza, amit valószínűleg sokan gondolnak: hogy az utóbbi években lepusztult Szombathely, hogy az egykor rendezettségéről és tisztaságáról nevezetes város most bővelkedik az ilyen helyekben, mint az elkeserítő állapotban levő Március 15. tér, a Savaria Szálló, a Brenner-villa vagy a Magellán-gödör.

„Még hogy Nyugat királynője! Szolgálólánya is alig” – summázza véleményét a hölgy, aki elmondja, nemrég volt Győrben, ég és föld a két város, ráadásul nemrég Szombathelyen járt veszprémi ismerőse, aki egykor ide járt főiskolára, és most szomorúan csodálkozott rá a romlásra.

Mint egy kis ékszerdoboz, olyan a Március 15. tér
Józing Antal (telefonos fotó)

Ám még mielőtt elsodornának érzelmeink, érdemes megismerkedni az okokkal is. Merthogy tanulságos ez is.

„Az történt, hogy miután a múltkor beszéltünk , kiderült, hogy a tulajdonosok nagyon drágának találták a kövek pótlását és visszamondták a munkát” – mondta megkeresésünkre Pados Krisztina, a Concept Line Társasházkezelő Kft. ügyvezetője.

Az önkormányzat hajlandónak mutatkozott némi anyagi segítségre, de még így is túl sok hárult volna a lakókra, akik így lemondtak erről az esztétikus, de költséges megoldásról - és ezzel egyetértett a körzet önkormányzati képviselője is.

A kövek helyett így most szigetelőanyagot kapnak az oszlopok (pillérek), majd vakolják és színezik őket.

Csendélet az árkádok alatt
Józing Antal (telefonos fotó)

Ez így jóval olcsóbb lesz, viszont újra kell terveztetni az egészet, a terveket be kell adni engedélyeztetésre az önkormányzathoz, és ha megvan az engedély, akkor kezdődhet az építkezés.

Ha minden igaz, szeptemberre más másként néz ki a Március 15. téri árkád.

Mit lehetne ehhez még hozzátenni?

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra