Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Márkus Emília reinkarnálódott a Weöres Sándor Színházban

A legendás szombathelyi színésznő 160. születésnapja alkalmából megjelent az előadásra érkezőknek.

Tegnap volt Márkus Emília születésének 160. évfordulója, s ezen a napon kellemes meglepetésben lehetett része annak, aki az este kezdődő Pogánytánc című előadásra érkezett a Weöres Sándor Színházba: Találkozhatott ugyanis Emíliával.

Aki rákattintott erre a színházról szóló cikkre, annak valószínűleg már nem kell elmondani, ki az a Márkus Emília, de ha véletlenül mégsem tudja, most eljött az ideje.

Emília a magyar színjátszás egyik kiemelkedő alakja volt, 1860. szeptember 10-én született Szombathelyen.

„Ő volt a magyar színjátszás históriájában az első igazi sztár. Ezt a kifejezést akkortájt még nem használtuk. De, ami vele, körülötte történt, igazán megtestesíti azt, amit a mai sztár jellege igényel.” – írta róla Bálint Lajos műkritikus.

Márkus Emília
Nyugat.hu

Márkus Emília olyan karriert futott be, amit abban a korban kevesen mondhattak el magukról: Nőként, férje korai halála után önálló színészi karriert futott be, s nem kevesebb, mint 350 szerepet játszott el, arról nem is beszélve, hogy szerepet kapott a történelem első magyar filmjében, a Táncban.

A legendás szombathelyi színművésznő emlékére pedig születésének 160. évfordulóján a Weöres Sándor Színház azzal lepte meg az érkezőket, hogy Csonka Szilvia színművésznő alakításában találkozhattak magával Emíliával.

Lélegzet elállt, ahogy Szilvia gyönyörű, korhű jelmezében szinte átlibbent az aulán, majd igazi úrinőhöz méltó kecsességgel elfoglalta helyét a Krúdy Klub színpadán, s várta, hogy a nézők helyet foglaljanak. Ezután a színésznő felolvasott Márkus Emília életéből.

A színésznő elbűvölő kecsességgel vette fel Márkus Emília szerepét
Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Csonka Szilviának egyébként nem volt ismeretlen a szerep, ugyanis 2009-ben, a Weöres Sándor Színház megalapulásának bemutató előadásában is ő játszotta a szombathelyi legendát.

Csonka Szilvia elmondta, hogy miután elolvasta Emília életrajzát, nem volt nehéz azonosulnia a művésznővel, merthogy elég sok hasonlóságot fedezett fel kettejük között.

Mindkettőnk színészi karrierje úgy kezdődött, hogy durván belebakiztunk egy versbe – kezdte Csonka Szilvia, aki azzal folytatta, hogy ő is hadar, ahogy anno Emília és eleinte mindkettejüknek nehéz volt ezt leküzdeni a színpadon.

Márkus Emília karakterét szinte rászabták Csonka Szilviára
Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

A felolvasás után a színház hangosbemondója így szólt: „A Pogánytánc című előadásra érkezett vendégeinket megkérjük, hogy fáradjanak a Márkus Emília teremhez, ahol találkozhatnak Márkus Emíliával.”

És mivel a bemondó azt is hozzátette, hogy a színház egész területén kötelező a maszkviselés, Csonka Szilviának sem volt mit tennie, felvette a maszkot és úgy sétált a terem bejáratához.

Még szerencse, hogy a maszk, amit viselt, a kor divatja szerint volt hímezve, így ha nem is tűnt teljesen autentikusnak, a jelmezhez remekül passzolt.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra