Márki-Zay Péter: Az amerikaiak arra voltak kíváncsiak, hogy Orbán Viktor megbízható-e

Márki-Zay és Kész Zoltán az amerikai külügyminisztérium vendége volt, miközben Orbán Viktor Donald Trumppal találkozott.

Tárgyalópartnereink arra voltak kíváncsiak, ha Orbán Viktor aláír velük egy megállapodást, bízhatnak-e abban, hogy azt be is tartja – mondta a 168ora.hu-nak Márki-Zay Péter, akit Kész Zoltánnal, a Mindenki Magyarországa Mozgalom másik elnökségi tagjával együtt fogadtak Washingtonban hétfőn az amerikai külügy képviselői és szakértői – írja a lap .

Úgy tudják, hogy a magyar és az amerikai fél tárgyalására olyan megállapodás-tervezet készült, amely Orbánt elnavigálná az oroszok öleléséből.

Márki-Zay Péter és Kész Zoltán Washingtonban
Forrás: Facebook / Mindenki Magyarországa Mozgalom

Márki-Zay Pétert és Kész Zoltánt ugyanazon a napon hívta látogatásra az amerikai külügyminisztérium, amikor Orbán Viktor Donald Trumppal találkozott.

Az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök rövid megbeszélésén nem születtek egyezmények, konkrétumokról sem volt szó, a hírek szerint Trump egyszerűen kíváncsi volt Orbánra, és láthatóan emlékeztetni akarta a magyar kormányfőt arra, hogy Magyarország a Nyugat része és a NATO tagja.

Nem tudom garantálni, hogy Orbán Viktor betartja az ígéretét

A 168ora.hu cikke szerint Márki-Zay azt válaszolta a meg nem nevezett amerikai külügyi tárgyalópartnerének, hogy látta a fideszeseket a KISZ-től a Liberális Internacionálén és a konzervatív időszakon át egy szélsőjobboldali korszakba lépni. Ráadásul a bevándorlásellenes gyűlöletkampány mellett nyolcvanezer migránst, köztük körözött terroristákat, orosz bűnözőket engedtek be az országba.

Ez alapján nem tudom garantálni, hogy Orbán Viktor betartja az ígéretét

– mondta Márki-Zay Péter, aki szerint ha a magyar miniszterelnök csatlakozik bármilyen megállapodáshoz, kétséges, hogy végül nem az orosz érdekeket követi.

Hozzátette, Vlagyimir Putyin eddig mindenre rávette Orbánt: a Paks 2. beruházástól az orosz kémbank Magyarországra telepítéséig, sőt, az amerikaiak által kért fegyvercsempészeket is az oroszoknak adta át.

Sajnos, azt látjuk, ő az oroszok szövetségese és a nyugattól elkormányozza hazánkat

– jelentette ki.

Márki-Zay szerint az amerikai fél csak tájékozódni akart, de a külügyesek kérdéseiből lehetett érezni az aggodalmukat az Oroszországhoz és Kínához való közeledésünk miatt, és az érdekelte őket, hogy Magyarország mennyire lojális a nyugati világgal szemben. Hozzátette, hogy egy komoly fegyvervásárlás áll a háttérben.

Magyar idő szerint kedd hajnalban az ellenzéki képviselők újra asztalhoz ültek a külügy képviselőivel. Szerintük ez is mutatja mekkora az érdeklődés a magyar helyzet iránt. Találkoznak republikánus és demokrata kongresszusi képviselőkkel, szenátorokkal és a magyar diaszpóra képviselőivel is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet