Márki-Zay Péter: Az amerikaiak arra voltak kíváncsiak, hogy Orbán Viktor megbízható-e

Márki-Zay és Kész Zoltán az amerikai külügyminisztérium vendége volt, miközben Orbán Viktor Donald Trumppal találkozott.

Tárgyalópartnereink arra voltak kíváncsiak, ha Orbán Viktor aláír velük egy megállapodást, bízhatnak-e abban, hogy azt be is tartja – mondta a 168ora.hu-nak Márki-Zay Péter, akit Kész Zoltánnal, a Mindenki Magyarországa Mozgalom másik elnökségi tagjával együtt fogadtak Washingtonban hétfőn az amerikai külügy képviselői és szakértői – írja a lap.

Úgy tudják, hogy a magyar és az amerikai fél tárgyalására olyan megállapodás-tervezet készült, amely Orbánt elnavigálná az oroszok öleléséből.

Márki-Zay Péter és Kész Zoltán Washingtonban
Forrás: Facebook / Mindenki Magyarországa Mozgalom

Márki-Zay Pétert és Kész Zoltánt ugyanazon a napon hívta látogatásra az amerikai külügyminisztérium, amikor Orbán Viktor Donald Trumppal találkozott.

Az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök rövid megbeszélésén nem születtek egyezmények, konkrétumokról sem volt szó, a hírek szerint Trump egyszerűen kíváncsi volt Orbánra, és láthatóan emlékeztetni akarta a magyar kormányfőt arra, hogy Magyarország a Nyugat része és a NATO tagja.

Nem tudom garantálni, hogy Orbán Viktor betartja az ígéretét

A 168ora.hu cikke szerint Márki-Zay azt válaszolta a meg nem nevezett amerikai külügyi tárgyalópartnerének, hogy látta a fideszeseket a KISZ-től a Liberális Internacionálén és a konzervatív időszakon át egy szélsőjobboldali korszakba lépni. Ráadásul a bevándorlásellenes gyűlöletkampány mellett nyolcvanezer migránst, köztük körözött terroristákat, orosz bűnözőket engedtek be az országba.

Ez alapján nem tudom garantálni, hogy Orbán Viktor betartja az ígéretét

– mondta Márki-Zay Péter, aki szerint ha a magyar miniszterelnök csatlakozik bármilyen megállapodáshoz, kétséges, hogy végül nem az orosz érdekeket követi.

Hozzátette, Vlagyimir Putyin eddig mindenre rávette Orbánt: a Paks 2. beruházástól az orosz kémbank Magyarországra telepítéséig, sőt, az amerikaiak által kért fegyvercsempészeket is az oroszoknak adta át.

Sajnos, azt látjuk, ő az oroszok szövetségese és a nyugattól elkormányozza hazánkat

– jelentette ki.

Márki-Zay szerint az amerikai fél csak tájékozódni akart, de a külügyesek kérdéseiből lehetett érezni az aggodalmukat az Oroszországhoz és Kínához való közeledésünk miatt, és az érdekelte őket, hogy Magyarország mennyire lojális a nyugati világgal szemben. Hozzátette, hogy egy komoly fegyvervásárlás áll a háttérben.

Magyar idő szerint kedd hajnalban az ellenzéki képviselők újra asztalhoz ültek a külügy képviselőivel. Szerintük ez is mutatja mekkora az érdeklődés a magyar helyzet iránt. Találkoznak republikánus és demokrata kongresszusi képviselőkkel, szenátorokkal és a magyar diaszpóra képviselőivel is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet