Szeptemberben indul Szombathelyen a Fidesz közpénzzel kitömött elitképzője

A Mathias Corvinus Collegium év elején egyedül több közpénzt kapott, mint a teljes hazai felsőoktatás.

Ha szeptemberre nem végeznek a több mint 100 éves épület felújításával, akkor is elindulnak a kurzusok Szombathelyen - mondta a szombathelyi városi tévé január végi riportjában Lánczi Péter, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) főigazgató-helyettese.

Megkapták a Petőfi utcai volt kollégium épületét

Az alapítvány a Petőfi Sándor utca 14. szám alatti épületet kapta meg az államtól ez év elején, a Fidesz elitképzőjének tartott iskola a felújítás után itt indítja el helyi képzéseit.

Ebben az épületben lesz a szombathelyi központ. Mondjuk szép épület - főleg az lesz, ha fel is újítják.
Mészáros D. Zsolt

A Petőfi utca 14.-ben egészen 2007-ig a Teleki Blanka Szakképző Iskola kollégiuma volt, azóta üresen áll. Az önkormányzat 2008-ban megpróbálta eladni a több mint 1300 négyzetméteres ingatlant, sikertelenül, végül 2016-ban az államé lett, a város cserébe megkapta a 2012-ben a megyei önkormányzattól elvett, majd államosított temetői vagyont, azaz a temető telephelyét és a Temetkezési Kft.-ben lévő állami üzletrészt.

A Mathias Corvinus Collegium viszont nem csak ezt az ingatlant kapta meg az államtól, tavaly év végén 500 milliárd forint értékű vagyonnal ajándékozta meg őket a kormány. Az alapítványé lett a révfülöpi kikötő, a volt pécsi tiszti kaszinó épülete, Zalaegerszegen a régi városháza, és Szekszárdon is jó adottságú, de rossz állapotban lévő ingatlanokat kaptak. Szintén a tulajdonukba került a Munkásőrség idáig is általuk használt hajdani gellérthegyi székháza. Miskolcon a régóta üresen álló Avas Szálló épülete.

Pár hónap alatt 500 milliárdos vagyon

De nem ezek voltak az első, nagy értékű állami ajándékok: tavaly májusban a gazdaságvédelmi alapból csoportosítottak át 36 milliárd forintot számukra, megkapták a Mol és a Richter részvényeinek addig állami tulajdont képező 10-10 százalékát is. Jelenlegi árfolyam szerint a részvénypakkok együttesen több mint 330 milliárd forintot érnek.

Az alapítvány vagyonáról a Telex írt január 15-én, azzal, hogy az államtól kapott 500 milliárdos vagyon több, mint amit a teljes hazai felsőoktatásra szánnak egy évben.

Gyakorlatilag ez a vagyon is elvesztette közpénz jellegét, éppúgy, mint a tegnap, április 27-én a szintén alapítványoknak átadott, mintegy 600 milliárd forint. Egyetemeket és mintegy 600 milliárd forintnyi közpénzvagyont adott át alapítványoknak a Fidesz 2021. April 27. 14:39

Az alapító családtagok a Fidesz háttérembereinek számítanak

Az új alapítványokkal ellentétben azonban a Mathias Corvinus Collegiumot már 1996 óta működtetik, fő céljuk a tehetséggondozás. Mára az általános iskola ötödik osztályától a felsőoktatási hallgatókig végzik tevékenységüket. Jelenleg Budapesten három központjuk van, ezen kívül Debrecenben, Győrben Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Révfülöpön, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Veszprémben és Zalaegerszegen vannak képzési helyeik. ( Hivatalos oldalukon a szombathelyi képzési hely még nem szerepel.)

A postaládán még nem szerepel semmi
Mészáros D. Zsolt

A Telex már említett cikkében azt is írják, hogy a korábbi években a Mathias Corvinus Collegium kifejezetten magas színvonalú, valódi vitákat és a kritikus gondolkodás lehetőségét nyújtó intézményként működött.

Az MCC-t 1996-ban egyébként a Tombor-család alapította, ők azóta is szívesen mutatkoznak a Fidesz vezetőivel. Tombor Balázs és fia, Tombor András fideszes háttérembernek számít, utóbbi 25 évesen Orbán Viktor biztonságpolitikai főtanácsadója lett. Édesapja, Tombor Balázs többek között volt az állami Tokaj Kereskedőház fb-elnöke, a Morando befektetési cég résztulajdonosa, újabban a hadiiparban is érintett: tavaly júniusi hír szerint a Tombor többségi tulajdonában lévő Aero Investment Partners Zrt. vette meg a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárat.

Szellemi-harcos élcsapat

Az idősebb Tombornak egyébként a Collegium tanrendjében van egy, a Vitakultúra című, kötelező jellegű órája, ahol minden elsőévessel elolvastatta Vladimir Bartol Alamut című regényét, melynek témája az MCC-re is vonatkoztatható: egy szellemi-harcos élcsapat kinevelése, akik a mozgalom terjesztői lesznek a világban.

A Telexnek egy volt hallgató azt mondta, "az MCC egy hálózatépítési törekvésnek tűnt: van egy kvázi milliárdos, és egy rendszer, amibe ő és a körülötte lévő üzleti körök beletettek pénzt, miközben a Medgyessy-időkben semmilyen állami támogatást nem kaptak. Felépítettek egy tök színvonalas képzést saját zsebből, ahol nem volt belül soha politikai diszkrimináció, és ezek az emberek majd személyükben is kötődnek Tomborhoz, akiktől lehet esetleg majd kérni szívességet”.

Kollégiumból lesz az elitképző
Mészáros D. Zsolt

A lap megjegyzi, hogy senkitől nem hallottak olyat, hogy később kellemetlen szívességkérések érkeztek volna az MCC-s diákokhoz, az intézmény inkább egy természetes rekrutációs bázisként működött a Fidesz-közeli politika, média és az államigazgatás irányába. Itt végzett például a fiatalokért felelős helyettes államtitkár Rácz Zsófia is.

Vagyon, hálózat, szellemi hátország, ami túlél egy választási vereséget is

A baloldali kormányok alatt a Mathias Corvinus Collegium a háttérben működött, az alapító család sokat áldozott rá, hogy életben maradjon a rendszer. 2010-től azonban nem csak az anyagi forrásaik bővültek, de a politika is egyre közelebb jött az elitképzőhöz, 2015-ben az MCC és a Századvég együttműködésében hozták létre a Migrációkutató Intézetet.

Tavaly év elején Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára lett az MCC-t működtető alapítvány kuratóriumának elnöke, kinevezése érdekében törvényt is módosítottak. Az MCC főigazgatója Szalai Zoltán, aki egyúttal a kormányközeli Mandiner lapigazgatója és a hetilap főszerkesztője.

Az MCC jelenleg Kárpát-medencei hálózat kiépítésén dolgozik, az a tervük, hogy helyi intézményt hozzanak létre minden megyeszékhelyen, a határon túl pedig hét regionális MCC-t Erdélyben, hármat-hármat Kárpátalján és a Felvidéken, kettőt a Vajdaságban.

Mindez a több százmilliárdos állami vagyon átadásával együtt egyszerre jelent a Fidesznek nagyon komoly, esetleges kormányváltás esetén sem elvehető vagyont, hálózatépítési lehetőséget és szellemi hátországot, saját nevelésű értelmiséggel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet