Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mécs Imre Szombathelyen: Életünkben jelen vannak a lánctalpak

A szónok személye új lett ugyan az október 23-i ünnepségre, de ettől szombat délután még nagyon kevesen jöttek el a 56-sokok terére.

Az idei október 23. szombatra esik, ami egyben azt is jelenti, hogy nincs extra szabadnap vagy hosszú hétvége.

Ettől függetlenül a többség örül, hogy a meteorológusok újra tévedtek, nem érkezett meg a hidegfront, így, ha már a boltok zárva vannak, el lehet menni a szabadba valahová, ki tudja, mikor lesz erre lehetőség ismét.

Olyanok is vannak, ismerem is őket nagyon, akik csak az udvaron matatnak, és azon szomorkodnak, hogy idén sem érett be rendesen a paradicsom.

Miközben az interneten az elszabadult indulatok jönnek velem szembe, az jut eszembe, és nem először, hogy vannak olyan országok, népek, amelyek ügyesen, harmonikusan meg tudják szervezni magukat, és vannak, amelyek kevésbé.

1956-os megemlékezés Szombathelyen
A szombathelyi fúvószenekar stabil pontja a szombathelyi ünnepségnek
Mészáros D. Zsolt

Például éppen a minap emlékeztetett egy újságcikk 1995-ös a Daytoni békeszerződésre , és történetesen éppen most Németh Krisztina szombathelyi írónő Podcast Péntek: „Nem gondoltam volna, hogy a tálibok lesznek a marketingeseim” August 28. 11:36 afganisztáni regényét (A hazara). Ajánlom mindenkinek.

Magyarország szerencsére csak morzsányira Bosznia vagy Afganisztán, egész jó élni errefelé, de azért – ahogy mondani szokás – vannak még tartalékok a rendszerben.

Valami megszakadt

Az ünnep délelőttjén a Facebook elém rakja az egyik jobboldali városi képviselő bejegyzését, és ebből tudom meg, hogy idén kicsit másként alakultak a dolgok. A szombathelyi 56-os szövetség már tegnap elhelyezte a koszorúit az 56-osok terén, a mai ünnepségen részt sem vesznek, merthogy ott az egyik szónok Mécs Imre lesz.

Lechner Ferenc 2020-ben
Mészáros D. Zsolt

Korábban a beszédeket minden évben a szövetség elnöke, Lechner Ferenc mondta, de ő tavaly év végén elhunyt. Kétségkívül jobboldali beszédek voltak, nem mentesek az aktuálpolitikától áthallásoktól, de Szombathelyen még akkor is békésen és együtt emlékezett az összes párt, amikor 2006-ban elszabadult a pokol Budapest utcáin.

A helyzet azért is zavaros, mert a városházán éppen tegnap nyílt meg egy Lechner Ferenc-emlékkiállítás , amin Nemény András polgármester mondta a nyitóbeszédet, és az eseményen több jobboldali politikus is megjelent, többek között Hende Csaba országgyűlési képviselő.

Hogy miért Mécs Imrére esett a város választása, azt nem lehet tudni, de a gesztus mellett nyilvánvaló szimbolikus jelentése is van.

A tömegek máshol vannak

A város lakossága azonban láthatóan mással van elfoglalva szombat délután 5 órakor, amikor az ünnepi megemlékezés kezdődik. Az 56-osok terén a protokoll-meghívottakon kívül kb. félszázan lehetnek jelen. Ők biztosan komolyan gondolják.

1956-os megemlékezés Szombathelyen
A tömegek máshol vannak. Ők viszont komolyan gondolják.
Mészáros D. Zsolt
A városvezetésen és a baloldali képviselőkön kívül vannak azért a túlsó térfélről is, és itt vannak a megye képviselői is.

Hende Csaba nem jött el, de a hangulat éppolyan békés, mint a korábban.

Mécs Imre közel 20 perces beszédet mond, felelevenítve az 1956-os szombathelyi, budapesti, sőt a lengyel eseményeket is, beleszőve személyes élményeit is a forradalomról, a rádió ostromáról, a szovjet megtorlásáról. (Mécs Imrét 1958-ban halálra ítélték, amit később életfogytiglanra változtattak. 1963-ban, amnesztiával szabadult.)

1956-os megemlékezés Szombathelyen
Mécs Imre
Mészáros D. Zsolt

„Úgy tűnt, mindenki egy kottából játszik, de nem volt a kotta. A lelkünkben volt a kotta” – emlékezik vissza a szónok az akkori forradalmi hangulatra.

Szerinte most is ilyen csodára vágyunk, amiért össze kell fogni, hogy ismét jogállam legyen Magyarország és ne egypártrendszer, hogy a gyűlölet helyett szeretet legyen. Ez 1956 üzenete.

Mécs később is érinti az aktuálpolitikát, amikor arról beszél, hogy ma is a szabadságért, a demokráciáért és a jogállamért küzdünk. Most nincsenek tankok az utcákon, de „életünkben jelen vannak a lánctalpak, amelyek eltapossák alapvető emberi jogainkat, és egészségünk és kultúránk is hatalmas veszélyben van” . Szerinte a mai hatalom ki akarja sajátítani 56-ot, amit nem szabad hagyni.

1956-os megemlékezés Szombathelyen
A VIP-szakasz - Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

A beszédet illedelmesen végighallgatják a jelenlevők, ahogy korábbi években a másik szónokot is. Ahogy korábban, úgy most is jönnek mennek a megemlékezés hátterének használt ház lakói ki-be a bejárati ajtón, mint máskor. Ez is szimbolikus.

Az esemény - amin közreműködött Balogh János színművész és Tóth Dániel énekes - koszorúzással ér véget.

Este még lesz egy ünnepi közgyűlés egy polgármesteri beszéddel. Jövőre pedig remélhetően időben beérnek a paradicsomok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra