Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Medián: Kevesebb a bizonytalan szavazó

Bajnai színrelépése aktivizálta a szavazókat, a két legnagyobb párt erősödött, az Együtt 2014 szavazótábora stabilizálódott.

A Medián novemberi felmérésnek legfeltűnőbb eredménye, hogy a Bajnai Gordon szerepvállalása mozgósította a választópolgárokat, csökkent azok száma, akik nem mennének el szavazni, ha most lenne a választás.

Egy szinten a DK és az LMP

Szeptemberben a megkérdezettek csupán 40 százaléka mondta, hogy részt venne a választásokon, októberben 41, novemberben már 44 százalék gondolta így. Ennél magasabb választási aktivitást 2011 májusában mért a Medián.

A pártok támogatottsága, 2012. november, kék: teljes lakosság, zöld: választani tudók, piros: biztos választók
A pártok támogatottsága, 2012. november, kék: teljes lakosság, zöld: választani tudók, piros: biztos választók
Medián

Az is feltűnő, hogy a korábbi, közben aktivizálódó bizonytalanok a két nagy párt mellé álltak, a Fidesz és az MSZP egyaránt 4 százalékponttal növelte támogatottságát egy hónap alatt. A Fidesz őrzi vezető helyét, a teljes népesség körében 26, az aktív szavazóknál 40 százalékon áll. Az MSZP-t a teljes lakosság 14, az aktívak 19 százaléka támogatja.

Forrás: Medián
Forrás: Medián
Medián

A Jobbik néhány százalékponttal el van maradva az MSZP-től, de alulról közelíti az Együtt 2014. A Jobbikra a teljes népesség 11, az aktív választók 18 százaléka voksolna, az Együtt 2014-re 10 és 16 százalék. Az LMP némileg visszaesett, mindkét szegmensben 3 százalékon áll, a DK szinte pontosan ugyanezt az eredményt tudja felmutatni.

30 százalék mást választana

A politikusok népszerűségi listáján május óta Bajnai előrébb van Orbán Viktornál, a különbség némileg mérséklődött. Október óta Bajnai 3 százalékpontot esett vissza, most 38 százalékon áll, Orbán 3 százalékponttal 32-re javított. A miniszterelnököt egyébként Bajnain és fideszes politikusokon kívül Karácsony Gergely (LMP) is megelőzi, ő 36 százalékon áll.

Forrás: Medián
Forrás: Medián
Medián

Ha arról van szó, hogy a választók kit tartanak megfelelőbbnek miniszterelnöknek, Orbán és Bajnai kiemelkedik a mezőnyből. Orbánt 25, Bajnait 20 százalék tartja alkalmasabbnak, Vona Gábort 10, Mesterházy Attilát 9, Gyurcsány Ferencet 4 százalék. Azért elgondolkodtató, hogy 23 százalék válaszolta azt, hogy egyiket sem.

Forrás: Medián
Forrás: Medián
Medián

De ha csak Orbán és Bajnai között lehetett választani, Bajnai kapta a több szavazatot, pontosan 35 százaléknyit, Orbánra 29 százalék voksolt. Itt az egyikre sem opció 30 százalékot kapott.

A Medián elemzése szerint az Orbánt támogatók többsége Fidesz-szavazó, míg Bajnait több párt szimpatizánsa, és a bizonytalanok egy része is támogatná.

A háromnegyed borúlátó

Eközben a kormány munkájának megítélésben nincs komolyabb változás. A második Orbán-kormány munkáját a százas skálán 31-re értékelték a válaszadók, és azt négy emberből csak egy találja jónak.

Forrás: Medián
Forrás: Medián
Medián

Ennél is kevesebben vannak, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok (18 százalék), az emberek háromnegyede borúsnak látja az ország jövőjét.

Forrás: Medián
Forrás: Medián
Medián

A Medián november 23. és 27. között végezte a felmérést, az ország több mint 100 településén, 1200 ember megkérdezésével. A hibahatár 2 és 5 százalék között van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra