Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Blogján jelentette be a Médiatanács: nem sértett törvényt a Tilos Rádió

Meglepő vagy sem, mindenesetre fejlemény van az ügyben, amiről mi is cikkeztünk: a Médiatanács úgy döntött, a Tilos Rádió végül is nem veszélyeztette a kiskorúak erkölcsi-szellemi fejlődését.

Már az is újdonság, hogy blogja van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, hát még az, hogy itt végre nem a bürokrácia nyelvén szólnak a halandó emberhez. Ha más nem is, ez mindenképpen üdvözítő fejlemény, főleg hogy még kommentelni is engednek.

Az NMHH új próbálkozására indoklást is ad:

Az új médiaszabályozás talán a blogok világából kapta a legtöbb kritikát, ezért úgy gondoltuk, a legjobb lesz, ha a Médiatanács saját blogban mutatja be működését. Rendszeresen beszámolunk majd üléseinkről, kiemelve és vitára bocsátva az érdekesebb ügyeket, döntéseket. Bejegyzéseinket a tanács tagjai, illetve a munkájukat segítő stáb munkatársai írják. Posztjaink nem hivatalos állásfoglalások vagy jogforrások ugyan, de azzal a céllal születnek, hogy megismertessük a Médiatanács működését, megvitassunk egy-egy forróbb témát (mint például a gyermekek hozzáférésének szabályozása bizonyos tartalmakhoz), minél több blogger és kommentelő véleményét ismerhessük meg, és mi is tanulhassunk a hozzászólásokból

- írja a Tanácsnok fedőnevű blogger.

"Nem lehet cél a rejtett, közvetett cenzúra"

Első, bemutatkozó bejegyzésük után a második poszt arról szól, hogy a tanács döntése értelmében Budapest "underground" rádióadója végül is nem tett semmit, ami a médiatörvénybe - az 1996-osba, mert a közigazgatási eljárás még az alapján indult - ütközött volna. Mint ismert, és ahogy mi is megírtuk , még tavaly szeptemberben játszott le a Tilos egy olyan obszcén szövegeket is tartalmazó, angol nyelvű Ice-T számot a délután folyamán, ami miatt hallgatói panasz érkezett, és eljárás indult. Ennek az eljárásnak lett most vége.

Konkrét indoklást ugyan nem írnak, nyitni viszont próbálnak a nagyközönség és a hangsúlyosan fogó tollú bloggerek felé. A következőt írják ugyanis:

A Médiatanács továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy minden zenei stílusnak, hazai és külföldi előadónak helye lehet a magyar rádiókban. Ugyanakkor a kiskorúak érdekeinek védelme továbbra is a hatóság munkájának egyik fontos eleme marad, amely alapvetően európai uniós jogalkotási kötelezettségből fakad, és kifejezésre juttatja a társadalom és a jogrendszer egészséges önvédelmi reflexeit is.

Természetesen nem lehet cél a rejtett, közvetett cenzúra, illetve az érintett dalok művészi értékének csorbítása, az egymással ütköző érdekek közti megfelelő egyensúly megtalálása azonban örömteli fejlemény volna.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Nekiugrott a Tilos Rádiónak a médiahatóság - Beleszaladt a pofonba?

Az amerikai rapper, Ice-T egyik felvétele miatt kapott feddő hangvételű levelet a rádió. A Tilos a TASZ Szólásszabadság programja segítségével olyan összeszedett választ írt vissza az NMHH-nak, amin nehéz fogást találni.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra