Az Istenek a fejükre esnek? - Már két áldozata van a szélnek

Már a Söptei úti körforgalomban felállított istenszobor sem áll, a 11-es Huszár úti Apolló fejreállása után elvitték. Megnéztük, mi van a többiekkel.

23.00 Egy, csak egy isten van két talpon az oszlopon

Körbejártuk gyorsan a talpon maradt szombathelyi istenszobrokat, hogy megtudjuk, "hogy érzik magukat"? Nos, Bachus egy kicsit elrugaszkodott ugyan a földtől, illetve az oszlopától, de még stabil a helyzete. Az oszlopa melletti lábnyomok arról tanúskodnak, hogy előttünk már jártak ott az isteneket igazgatók.

Istenszobrok éjszaka
Bachus lába, további képek éjszakai galériánkban
Tánczos Mihály

Az abszolút győztes ezúttal is egy nő, Venus lett, akin semmi kivetnivalót nem találtunk. Keményen állta a széllökéseket, fedetlen keble elnyelte, vagy visszaverte a szelet, miközben szemérmesen próbálta öle előtt tartani kendőjét. Így hát Savaria polgáraként leborulunk Venus előtt, amiért az nem borult le előttünk. Ave, Venus!

Istenszobrok éjszaka
Venus,a kemény istennő
Tánczos Mihály

22.00 - Jupiter követte Apollót

Érdekes felfedezést tettünk Jupiter szobrával kapcsolatban. Tudtuk, hogy valami nem stimmel, csak nem értettük, micsoda. Aztán hirtelen bevillant. Reggelig Jupiter háttal állt a rendőrlaktanyának, a Tesco felé dőlt meg, arra hajoltak meg a tartóelemei is. A javításnál pedig fogták és megfordították, hátha szemből nem mer fújni neki a szél. Mint láthattuk, a helyreállítás után is elég érdekes szögben állt Jupiter, így nem csoda, ha követte fejreállt társát, Apollót. A misztikumok szerelmeseinek feltesszük a kérdést, ki vihette el Jupitert? Képünkön a kódfejtők hosszas nyomozómunka után megtalálhatják a rejtett választ.

Kik vitték el Jupitert?
Kik vitték el Jupitert?
Tánczos Mihály

15.10 - Nem eltűnt, elvitték

Mint a Mérei Tamástól megtudtuk, a Horváth B. körút és 11-es Huszár út körforgalmában álló Apolló szobor nem eltűnt, hanem elvitték, miután látták, hogy mi történt vele. Egyébként Mérei kiemelte: a szobor a háromszoros biztosítás miatt nem esett le, a fémvázak egyike még megtartotta Apollót, a lábánál fogva.

13.20 - Az Istenek a fejükre esnek?

Szabó Katalin a Facebookon tette közzé az alábbi képet, itt még megvan a szobor, de a testhelyzete elég furcsa.

Az Appoló szobor itt még megvan, csak éppen fejjel lefelé lóg
Szabó Katalin

13.00 - Apolló nyomában

Közben aztán megdőlt a Horváth B. körút és 11-es Huszár út körforgalmában álló Apolló szobor, itt van néhány fotó arról, amikor még csak megbillent a szerkezet. Néhány perccel később a szobor fejjel lefelé lógott, ám mire fotós kollégánk odaért, a szobor eltűnt.

Apolló szobra Szombathelyen
Apolló szobra Szombathelyen
Tánczos Mihály

11.00 - Nem fog leesni...

A szobor további sorsával kapcsolatban megkerestük Mérei Tamást, a Savaria Karnevál Kuratóriumának elnökét, aki leszögezte:

Amint tudomást szereztünk a dologról, a kollégánk kiment a szoborhoz és visszaállította. Délután pedig tüzetesebben meg fogjuk vizsgálni, hogy mi is történt vele. Afelől szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy ezek a szobrok háromféle módon is rögzítve vannak, így semmiképpen sem tudnak sem eldőlni, sem pedig leesni. A mai esettel együtt eddig négyszer volt 80 km/órás vagy annál nagyobb szél, ami már viharnak minősül, és mindössze egyszer, most a mai napon esett kár a szobrokban. Azt tisztán kell látni, hogy ilyen nagy szél esetén, nem csak a fák, de bizony a villanyoszlopok is meg mozdulnak, így talán nem meglepő, hogy a könnyű anyagból készült szobrok is ugyan így viselkednek. De még egyszer mondom, bármekkora is szél legyen, a szobrok ledőlni nem fognak

Helyreállítás után
Mészáros Zsolt

10.00 - Előre!

A Facebookon jött az info, miszerint ma reggelre megadta magát az első szombathelyi karneváli díszletelem. A Söptei úti körforgalomba felállított Istenszobor a fotó tanúsága szerint még saját lábán áll, ugyanakkor 20 fokos szögben előredőlt. Kíváncsian várjuk, mi lesz a sorsa…

Megadta magát a karneváli szobor
Nyugat.hu

Pár hete már levideóztunk, Körforgalmakban dülöngélő istenszobrok (Videóval) 2012. February 06. 11:04 miként táncolnak Szombathely körforgalmaiban a római Istenek! Látták már? Mint részeg szélkakasok a háztetőn, úgy jelzik, merről fúj a szél!

Nem támogatott video formátum
Video: Szélben dülöngélő szobrok
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet