Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megalakult az új szombathelyi közgyűlés, Nemény András polgármesteri szűzbeszédében békejobbot nyújtott mindenkinek

Mellesleg megemlékeztünk 1956-ról. Kevés ünneplő az utcákon, békebeli hangulat a városházán.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Október 23-án délután egymást érték az események Szombathelyen, a megemlékezések kicsit vagy nagyon összefolytak az új képviselő-testület hivatalba lépésével.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

No, de nézzük az eseményeket szépen sorjában.

Március 15. tér

Hogy a nyarat idéző meleg, vagy valami más volt az oka, azt nem tudom, mindenesetre délután fél ötkor kétszer annyi VIP-vendég álldogál a téren, mint érdeklődő.

Az előbbiek összetétele már a megváltozott szombathelyi erőviszonyokat mutatja. Az Éljen Szombathely! frakció szép számmal képviselteti magát, megerősítve Ungár Péter országgyűlési képviselővel. A másik oldal kissé foghíjasabb, mindenesetre itt van Balázsy Péter, a Fidesz városházi mandátumáról lemondott polgármesterjelöltje.

56-os ünnepségek
Mészáros D. Zsolt

Műsor nincs, ha csak nem számoljuk ide, hogy egy katona először még a polgármester bevonulása előtt kér engedélyt a zászló felhúzására. Aztán megismétli, amikor a parancsokkal tényleg megérkezik Nemény András.

Király utca

Meglehetősen „kurta” tömeg vonul át a következő helyszínre a fúvószenekar vezetésével. Nyújtogatom a nyakam, hogy mennyien lehetünk, mire az egyik vonuló besegít: „Én már megszámoltam, 28-an vagyunk. Ilyen kevesen még soha nem voltunk. Nagyon durva” – mondja.

56-os ünnepségek
Mészáros D. Zsolt

Ötvenhatosok tere

A következő helyszínen már valamelyest növekszik mind az ünneplők, mind a VIP száma, de még mindig olyan kevesen vagyunk, hogy gyakorlatilag felesleges volt lezárni a Vörösmarty utcát.

Itt már van műsor és beszéd is.

Bújtás Ervin egy Cseh Tamás-dalt (Korvin köziek) ad elő, míg Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség országos elnökségi tagja egy kommunista- és marxista-ellenes beszéddel idézte meg a forradalmat, az akkori eseményeket.

56-os ünnepségek
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

A megpezsdült közéletet mutatja, hogy talán soha ennyi párt és civil szervezett nem helyezett el koszorút az emlékhelynél.

Igaz, ez nem változtat azon, hogy az átlagembert láthatóan nem nagyon mozgatja meg 1956 emléke.

Ünnepi közgyűlés, eskükkel, polgármesteri szűzbeszéddel.

Este 6-kor gyakorlatilag telt hát van a szombathelyi városháza dísztermében. Az elmúlt hetek-hónapok háborús állapota után szinte a béke szigete a helyszín.

Elegáns hölgyek és urak jönnek-mennek, mindenki mindenkivel mosolyogva kezet fog.

És a folytatás is hasonlóan emelkedett, de mégis laza.

Ünnepi közgyűlés 2019
Mészáros D. Zsolt

Első körben Popgyákunik Péternek, a választási bizottság vezetője ismerteti a választási eredményeket, hivatalosan is közli, hogy Balázsy Péter helyére Lendvai Ferenc ül be a testületbe, majd megkezdődik a hivatalos beiktatási ceremónia.

Átadják a megbízóleveleket, a képviselők leteszik az esküt, majd aláírják az esküokmányt.

A kívülállóknak nem túl izgalmas, akik benne vannak, bizonyára feledhetetlen.

A végére marad Nemény András esküje, akinek a szöveget Horváth Soma mint a legfiatalabb képviselő mondja elő.

Ünnepi közgyűlés 2019
Mészáros D. Zsolt

Nemény hozzáteszi az eskü szövege végén az opcionális mondatot: „Isten engem úgy segéljen!”

Az új polgármester nagy tapsot kap a teremben. Érezhetően nemcsak az öröm, de a várakozás is nagy a személyével kapcsolatban.

Nemény András elvileg az 1956-os megemlékezés részeként szólal fel, de szűzbeszéde valójában polgármesteri székfoglaló.

És mint ilyen, a béke, a kompromisszumok és az összefogás ígéretét hordozza.

Ünnepi közgyűlés 2019
Mészáros D. Zsolt

Beszéde elején kitér polgármesteri elődjeire, mindegyikről mond egy-két mondatnyi jó szót: Wagner András a gazdaság, Szabó Gábor a létesítmények, Ipkovich György a polgári város építése és Puskás Tivadar a „munka és böcsület” kap miatt dicséret. (Itt jegyezzük meg, hogy az elhunyt Wagner András kivételével az említett polgármesterek mindegyike jelen van az eseményen.)

Ünnepi közgyűlés 2019
Mészáros D. Zsolt

Nemény legfontosabb mondatai talán azok, hogy nincsenek győztesek és vesztesek, csak a városukat szerető szombathelyiek. Ő maga nem tesz különbséget sem képviselők, sem körzetek között. „Bontsuk le együtt az önkormányzatiság ma még meglévő korlátait, közös városvezetésre, igazi közös önkormányzásra hívom a szombathelyieket. Hiszek abban, ha együtt vezetjük a várost, akkor együtt is vigyázunk rá" – mondja.

Pohárköszöntő

Ezt a békejobb szellemiséget viszi tovább nem sokkal később Ipkovich György is, aki a pohárköszönőt mondja az ünnepég után, és ahol tényleg együtt koccint bal- és jobboldal.

A korábbi polgármester azért a sorok között kicsit odaszúr Hende Csabának is, amikor azt mondja, hogy itt városházán „nincsenek brigantik és árulók”, csak olyanok, akik tenni szeretnének a városért.

Ünnepi közgyűlés 2019
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

„Sokat fogunk majd vitatkozni, de ugyanazokért a célokért” – mondja Ipkovich, hangsúlyozva, hogy a tét a kétezer éves város jelene és jövője.

Ő is nagy tapsot kap.

Mi pedig kíváncsian várjuk a holnapot és a holnaputánt.

Jegyezzük meg, hogy a városháza ünnepségén közreműködött a Kanizsai Dorottya Gimnázium énekkara, a Weöres Sándor Színház színművészei, Kiss Márton zongoraművész.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés