Megnéztük Soros gaz Brüsszelét: utáltuk is a kagylót, de megszerettük a gofrit, az ausztrált, és még sok mást

Sárga fokozatú terrorkészültségben bejártuk és megállítottuk Brüsszelt. Elmeséljük, milyennek látjuk most az EU fővárosát.

Vannak a franciásan elegáns, szűk öltönyös belvárosi helyek, bürokratáknak és az EU intézményeinek emelt üvegpaloták. Húsz perc sétára aztán ott a régi belváros, a maga drágaságával, csokiboltjaival és sörözőivel, az este fényjátékkal kápráztató Grande Place-szel, a kihagyhatatlan pisilős fiúval (Manneken Pis) és bizarr párjával, a guggoló kislánnyal. A nyitott, nyüzsgő Európa Parlamenttel, fél óra sétára a gofri- és sültkrumpli-szagú belvárossal.

Brüsszel 2017.
Pais-H Szilvia

Ez az az eklektika, amit mi évtizedek óta díjazunk Brüsszelben, hogy megfért itt minden mindennel.

Bolt az nincs, csak elvétve, mindenütt nyüzsgő kávézók, sörözők, egészséges bio és vega, nemcsak arab-kínai-török ételbárok. Persze arabok, migránsokat is látni, sokat, magyart is. Ők takarítják hajnalban az utcákat, csapolják a sört, sütik a belga marhasültet vagy a mézédes gofrit, motoznak és vizsgálnak át az Európa Parlamentben vagy a Tanácsnál.

Brüsszel 2017.
Kétféle tipikus belga vacsi a Grande Placen, a kagylós-rákos hidegtál vagy a forró marhasteak, félig átsütve. Mi egyiket sem különösebben díjaztuk.
Pais-H Szilvia

Vannak szánni való, gyerekkel utcán fekvő koldusok, talán kelet-európai romák vagy szírek, ki tudja, többen mint 2015 előtt. Gettónak azért nem nevezhető negyedek, egzotikus arab piacokkal, ahol minden és mindenki színes. És vagyunk mi turisták, most talán kevesebben. De ezt végképp nem bánjuk.

Brüsszel 2017.
Pais-H Szilvia

Mindezt tegyük bele egy olyan kreált ország kreált fővárosában, ahol tradicionálisan az ország fele (a vallonok) nem állnak szóba a másikkal (a flamandokkal). Ez az ő bajuk, de ismerős. Öt után nincs nyitva múzeum, hat után megáll a hivatalos élet, csak csokiboltot és sörözős helyet találsz. Nem olyan nagy baj.

Brüsszel 2017.
Útközben
Pais-H Szilvia

Többször megjártuk már Brüsszelt, utoljára 2016. március 8-10 tájékán, az ominózus terrortámadás előtt pár héttel néztük meg magunknak a várost. Benne a francia bombamerénylet után hírhedtté vált arab negyedet, a Molenbeeket, Nyugat.hu 2015 hirdetés magnum,ad,szalag cikk + magnum,ad adverticum 2016. May 12. 11:34 akkor katasztrófaturistaként szelfizgettünk.

Brüsszel 2017.
Szivárványos zebra, közel a Pisilő kisfiúhoz, ami amolyan melegbarát hely is lett. Nézzék a falfestményt!
Pais-H Szilvia

A kerület először akkor került fókuszba, amikor 2015. novemberében a párizsi terrortámadások miatt hét embert vettek itt őrizetbe. Egy idei jelentés szerint is ötvenegy, a terrorizmushoz köthető szervezet működik a hírhedt brüsszeli negyedben.

Aztán két hétre rá minden megváltozott Brüsszelben

Most nem akartunk metrózni ki a Molenbeekbe, nem. Csak a metróállomásra, a Maelbeekre, ami tényleg egy köpésre van az Eu intézményeitől, naponta jártunk arra, ahogy a robbantás előtti hetekben is.

Emlékeznek talán, 2016. március 22-én a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Magyar áldozatok is voltak, az EU Parlamentnek dolgoztak ők is.

Brüsszel 2017.
Ezen az állomáson áramlott ki a füst
Pais-H Szilvia
Brüsszel 2017.
A metrórobbantás helyszínén
Pais-H Szilvia

Már a belga reptéren a kiírásból tudhattuk, most épp sárga a terrorveszély, nincs vörös riasztás. Az látszik, hogy több a fegyveres rendőr, régen egyáltalán nem találkoztunk velük, most igen. De jóval kisebb a látható jelenlétünk, mint hónapokkal ezelőtt. Az EU intézményekbe mindenhol őrület a bejutás, öveket kicsatolni, ez az első, aztán sálat levenni. Kötelező az átvizsgálás még a Szépművészeti Múzeumban is, nemhogy az Európa Tanácsban.

Egy sajtószeminárium volt az apropó arra, hogy visszanézzünk, mennyit változott Brüsszel az ominózus terrortámadás óta.

Kicsit Afrika konferenciázunk, interjúzunk magyar EP-képviselőkkel, akiket elértünk, és hajlandóak voltak, (később hozzuk ezeket). Bejárjuk az EU fontosabb intézményeit és megnézzük, hogyan dolgozik Európa nyugodtabb felén a média, ha hagyják, milyen stúdiókban, milyen felszereltséggel próbálják érthetővé és közkincsé tenni: miért van nekünk ez az Európai Unió. De erről is később.

Brüsszel 2017.
Kötelezően itt a parlament bejárata
Pais-H Szilvia
Brüsszel 2017.
Bent a parlamentben
Pais-H Szilvia

Körbefotózunk még pár nekünk tetsző helyet

Következzék még néhány olyan kép, ami az Unió falain kívül a kevésbé ismert helyeket mutat, közben sztorizgatunk tovább:

Az EU parlament brüsszeli üvegpalotája általában mindenkinek megvan, de az már kevésbé, hogy mögötte kis oázis található. Meseszép parkkal, tóval:

Brüsszel 2017.
Pais-H Szilvia
Brüsszel 2017.
Parlament tövében az eu-szkeptikusok szobrai. Na jó, csak struccok
Pais-H Szilvia

Közvetlenül a parlament mögött kosár- és focipályákat is találni, szabad felhasználásra:

Brüsszel 2017.
Pais-H Szilvia

Ez itt a berlini fal egy darabja, nem véletlenül hozták a Parlamenthez:

Brüsszel 2017.
Pais-H Szilvia

A Parlament olyan hely, ahová ha egyszer bejutottál, szabadon kószálhatsz, nincs tilos zóna. Nézheted akár azt is, élőben, hogy a kollégák hogyan vezetnek egy TV-műsort:

Brüsszel 2017.
Pais-H Szilvia

Eddig a brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeumba se jutottunk el, most találtunk rá két szabad órát. Sokra nem volt elég, de láttuk végre Pieter Bruegel, Rogier van der Weyden, Robert Campin, Anthony Van Dyck munkáit , és ültünk a csöndben a Rubens-szobában, húsz perc húsz pazar kép között, teljesen Egyedül!:

Brüsszel 2017.
Az épület kívülről
Pais-H Szilvia
Brüsszel 2017.
Belülről
Pais-H Szilvia
Brüsszel 2017.
Gondolnák, hogy ez is Rubens?
Pais-H Szilvia

Végezetül, ami nekünk most leginkább tetszett Brüsszelben, az Európa Tanács új épülete

Egy monumentális üvegpalotába zárt gömb vagy tojás, attól függ, melyik irányból nézzük. Olyan mint a kockadobozba tett Halálcsillag. Lenyűgözően szép építészeti munka. Hozzá a fa alkatrészeket az Unió tagállamaiból származó újrahasznosított anyagból gyártották. 600 napelemmel látták el, felhasználja az esővizet is. Belsejében modern berendezések szabályozzák a világítást, a páratartalmat és a hőmérsékletet. Egyébként 3750 ablaka van:

Brüsszel 2017.
Az Európa Tanács új épülete
Pais-H Szilvia
Brüsszel 2017.
Hihetetlen belülről
Pais-H Szilvia

Utolsó jó tanács

Belga gofrit véletlenül se kóstoljanak (egyenlő a skandináv minimalizmussal, a tésztája lehet más, nagyobb, de semmi sincs rajta, viszont kétszer annyiba kerül mint a többi). Az "ausztrál" gofrit keressék, mi beleszerettünk, tényleg finom. Banánnal vagy eperrel, étcsokival nyakonöntve tuti:

Brüsszel 2017.
A gofri paradicsomában
Pais-H Szilvia

Végezetül egy rossz minőségű mobilképen, milyen szuperül néz ki most a belga főváros legnevezetesebb tere. Folyton változó fényjátékkal, ahol japán (vagy kínai) turistákkal éjszaka még táncolni is lehet:

Brüsszel 2017.
Esténként fényárban úszik a Grande Place, középen karácsonyfa és jászol is áll, szól a zene, nem szenteskedős, mindenféle
Pais-H Szilvia
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet