Megdőlt a napi melegrekord: 21,1 fokot mértek Sopronban

A korábbi időjárás-előrejelzésnek megfelelően csütörtökön valóban megdőlt a napi melegrekord – az eddigi február 17-i csúcs a Sellyén, 1998-ban mért 18,6 fok volt, Sopron környékén viszont 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet ma.

Az Időkép még nem hitelesített adatai szerint az automata hálózatuk még a délelőtt folyamán, 11.30-kr 21,1 fokot mért Sopronban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pontos adatot a hitelesítésig nem közölt, csak annyit írtak Facebookon, hogy „Fertőrákoson és Sopronban is megdőlt a napi országos melegrekord”.

Hőtérkép
időkép.hu

„A jelenség a hidegfrontot megelőző melegfront délies szelének köszönhető. Az Alpok keleti gerincén átbukó délnyugati szél főn hatást hoz létre a hegy északi oldalán. A leáramló levegő kiszárad és felmelegszik, így ugyanazon szinten, csak a hegy széllel átellenes oldalán jóval melegebbet hoz. Tavasszal sokszor a főn végzi a hatalmas hó- és jégmezők olvasztását, emiatt a tavasz hírnökének is tekintik” – írja az Időkép arról, hogy miért épp nyugaton volt ilyen meleg, miközben északkeleten, Bükkszentkereszten például csak 4 fok volt.

Az Időkép előrejelzése szerint pénteken hosszabb napos időszakokra számíthatunk, kevés helyen alakulhat ki kisebb zápor. Élénk, erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Délután 9 és 15 fok közötti csúcsértékekre van kilátás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás