Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

"Megengedhetetlen, hogy a Témapark, a belváros szívében évente csak egyszer nyisson ki"

Szombathely egyik fele örül neki, hogy végre van élet a városban - a másik fele azt mondja, felháborító, hogy a Történelmi Témaparkban kolbász meg sör fesztiválok vannak. De mi a koncepciója a Karnevál Közalapítványnak?

A tavalyi volt az első év, hogy a Karneválon és a Gyereknapon kívül más rendezvényre is kinyitott a Történelmi Témapark Szombathelyen. Ez volt az első Savaria Sörfesztivál. A programot hagyományteremtőnek szánták, így ennek megfelelőlen idén is a sörös rendezvénnyel indult a nyár. Ezt aztán másik két fesztivál követte, az egyik a Halas Napok voltak, a második pedig a Kolbász Fesztivál a múlt hét végén. Ezen a héten is lesz egyébként egy rendezvény a Témaparkban - ez pedig a fiatalokat megcélzó Color Fesztivál.

Tele a lelátó a Karnevál ideje alatt a Témaparkban
VB

Bár általános vélekedés, hogy Szombathelyen soha nem történik semmi, most, amikor mégis történik valami megjelentek a fanyalgók. A szombathelyiek egy része ugyanis nem érti, hogy a történelmi jellegű parkban mit keresnek a koncertek, a sörcsap és a grillkolbász. A park a Savaria Történelmi Karnevál Közalapítvány gondozásában van. A kuratórium elnökével Csapláros Andreával és a felügyelő bizottság elnökével, Farkas Csabával beszélgettünk.

Önökhöz is eljutottak a bíráló hangok?

Csapláros Andrea: Igen, el. Amit egyébként nem tudtam az elején hova tenni. A karneváli kuratóriumi elnökségem mellett a Savaria Múzeum igazgatója is vagyok. Itt is egy haladó szemléletet próbálok meg képviselni - ami azt diktálja, hogy egy élhető múzeumpolitikát folytassunk. A lényege az, hogy az embereknek érdekes élményt nyújtsunk és szakítsunk a távolról szemlélődő módszerrel. A Témaparkban is hasonló elvek mentén próbálunk meg dolgozni. Természetesen azért vannak olyan rendezvények, amiknek nem tudunk teret adni a parkban - ám a szélsőségektől eltekintve mégis csak egy élő, lélegző, élhető parkot szeretnénk üzemeltetni.

Eddig nem volt az?

Cs.A.: Ha megkérdezünk egy szombathelyit, hogy mikor volt bent a Témaparkban, már azon kívül, amikor valamilyen fesztivál volt, szerintem a nagy többség azt mondja, hogy soha. Ebben az évben tettünk egy kísérletet, aminek az a lényege, hogy megnézzük, megférnek-e a rendezvények a park keretein belül, és eddig ez nagyon jól vizsgázott.

Na jó, de mégis lehet abban valami furcsa, hogy a park egyik végében koncertre tomboló emberek vannak, a másik végében pedig egy római oszlopos kert.

A Történelmi Témapark üresen
Mészáros Zsolt

Cs.A.: Egyet azért tisztázzunk! Ez a park nem műemlék. Ez egy évtizede épített mediterrán, római kori hangulatot árasztó helyszín. Az pedig, hogy a park ilyen sokszínű - én azt gondolom -, csak a javára szolgál, hiszen egy helyszínen belül sok színfontot tudunk képviselni.

Farkas Csaba: Hadd mondjak rögtön egy példát! A legutóbbi sörfesztiválon például öröm volt látni, hogy az ön által említett oszlopos kert tövében, a szökőkút partján szépen kivilágított környezetben és lampionok alatt baráti társaságok beszélgettek, párok romantikáztak. Miközben pár száz méterrel odébb, akinek ahhoz volt kedve, egy koncertre ugrálhatott. Egy másik előnye a parknak, más szombathelyi rendezvényhelyszínekkel szemben, hogy falakkal jól körbehatárolt. A könnyű beléptetés mellett ez azt is jelenti, hogy a kertben szórakozó családoknak nem kell attól félni, hogy a gyerek elfut-kifut, az úttestre téved. Ideális családi helyszín.

A sok fesztivál, ami egyesek szerint inkább vurstli, nem degradálja a parkot?

F.Cs.: Az, hogy kinek melyik rendezvény milyen színvonalú, az egyedi ízlés kérdése. Ahogy azt már Andrea is mondta, egy bizonyos szint alá nem megyünk akkor, amikor a Témapark kiadásáról van szó. Az pedig, hogy egy helyszínt használnak és nem üresen áll, azt semmi esetre sem gondolnám degradálónak. Sőt! Minél jobban lakott egy ilyen park, annál inkább érzik a városlakók sajátjuknak.

Hallani olyan véleményeket is, hogy a Témapark megsínyli a fesztiválozó tömeget.

Cs.A.: Ez már csak azért is lenne furcsa mert a bérleti szerződésben olyan tétel is van, hogy a bérlő mindenféle rongálást köteles helyreállítani. Így azt is mondhatjuk, hogy ha ilyen történne is - eddig egyébként nem volt rá példa - akkor azt természetesen a bérlőn hajtjuk be.

Csapláros Andrea azt mondja, igenis egy élhető teret kell a Történelmi Témaparkból varázsolni
Vágvölgyi Bálint

Apropó bérlő, bérlemény! Hoznak ezek a bérlések annyi pénzt, ami megérik a park kiadását?

F.Cs.: Nézze! Bár már nagyon sokan elfelejtették, de azért az Alapítány még mindig adóssággal küzd. Itt van egy terület, ami eddig kvázi üresen állt - mi pedig megpróbáljuk hasznosítani. Azon a politikán vagyunk, hogy ami pénzt hoz, az csakis az Alapítányt engedi lélegzethez jutni és hozzájárul a költségvetés stabilizálásához. Mindazok mellett, amit Andrea elmondott, az élhető terek és minden egyéb mellett, én számszerűsítek is. Idén eddig öt millió forinthoz jutottunk a park kiadásával.

Cs.A.: Ez pedig a Karnevál, vagyis a szombathelyiek pénze. Félreértés ne essék, nem akarunk a parkból csak és kizárólag koncerthelyszínt csinálni! Szeretnénk egy olyan helyszínt, ahol megfér egymással a mainstream szórakozás a történelemmel. Ami azt jelenti, hogy fejleszteni akarjuk a park ókori hadászati eszközeit is. A terv hosszútávon az, hogy egy-egy rendezvény ideje alatt csöpögtessünk tudást a fejekbe is. A múzeum egy szakértője a helyszínen várja az érdeklődőket, kalauzolja el a tudásban - és közben akár szólhatnak a koncertek is. Ám sajnos pénz nélkül ez is csak vágyálom.

Ebben azért van Nyugat-Európai példa bőven.

Cs.A.: Persze. A spanyol viaszt nem mi találtuk fel. Az pedig tényleg megengedhetetlen, hogy egy ilyen szép környezet a város szívében egy évben csak egyszer nyisson ki. Egy mostani hétvége alatt több ember volt vendége a parknak, mint egy karneváli négy nap alatt. Most akkor rosszat tettünk vele, hogy kinyitottuk a rendezvényekre, vagy nem?

Charlie énekel teltház előtt a II. Savaria Sörfesztiválon a Témaparkban
Nagy Zoli

Azért beszéljünk egy kicsit a mostani hétvége Color Fesztiváljáról is. A színes porok szórásának híre csak olaj volt a tűzre.

Cs.A.: Ezeket a porokat már több száz fesztiválon tesztelték, a Szigeten például már évek óta vannak. Ez egy elbomló anyagból készült bulikellék. Ha a parkot megnyitottuk a sörösöknek, a halasoknak, a kolbászozóknak, akkor miért pont a fiatalok előtt tartanánk zárva? Amire jön a Karnevál, ezeknek a színes poroknak nyoma sem marad. Arról nem is szólva, hogy ha a római jelleget félti mindenki, hát tudni kell, hogy ha valakik színesen éltek, na akkor azok a rómaiak voltak...

F.Cs.: A park a Karnevál ideje alatt táborhelyként szolgál a hagyományőrzőknek. Akik, hogy az általuk megjelenített kor hiteles legyen, tábort vernek és tüzet raknak. A park gyepe ezt egyébként sokkal jobban meg szokta sínyleni. Persze azért a természet hamar helyrehozza. Én amondó vagyok, hogy számoljunk le a csőlátással és keressük a többrétegűséget. Mi pont ezt szeretnénk bemutatni ezzel a parkkal is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra