Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Meghalt dr. Kovács Mária, az ELTE SEK főiskolai docense

Az egyetem Facebook-oldalán jelentették be a hírt.

Ezekkel a szavakkal búcsúztatták az egykori tanárukat:

DR. KOVÁCS MÁRIA (1941-2017) EMLÉKÉRE

76 éves korában távozott közülünk dr. Kovács Mária főiskolai docens, a Berzsenyi Dániel Főiskola Könyvtár- és Információtudományi Tanszék nyugalmazott oktatója. Dr. Kovács Mária Erika 1941. április 10-én született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát. Az 1962-ben, Szombathelyen megindult népművelő-könyvtáros képzéshez 1974 áprilisában kapcsolódott oktatóként.

2004-ben történt nyugdíjazásáig kiemelkedő szerepe volt az olvasóvá nevelés, a gyermek- és iskolai könyvtárosképzés, a könyvtárhasználati ismeretek elsajátítása a főiskolán, az iskolai könyvtárosok és pedagógusok felkészítése a modern információk oktatására témákban.

Pályafutása alatt generációk sokasága köszönhette neki tudását, több száz szakdolgozatot konzultált, segítette a hallgatók OTDK-n való részvételét, osztozott sikerükben. Nagy érdeme volt a többféle forráson alapuló oktatás az általános iskolákban (1976-1989) téma kutatásában. A program eredményeiről kötet készült, mely módszertani ajánlásokat is tartalmazott.

Kutatása során széleskörű kapcsolatrendszert alakított ki a Bolyai János Gyakorló Általános Iskolával és más szombathelyi iskolával. Egyéni kutatási témái között szerepelt a Szociális könyvtári munka Magyarországon és külföldön, az Iskolai könyvtári munka, valamint A könyvtárhasználati ismeretek oktatása.

Jelentős szerepet vállalt az 1980-as évek második felétől elinduló könyvtárosok intenzív továbbképzésében. Az 1990-es években több intenzív iskolai könyvtáros tanfolyamot szervezett, mely később a NAT-ra való felkészülést is célozta. Részt vett az 1995 elején jóváhagyott könyvtárostanár/gyermekkönyvtáros kétéves szakirányú továbbképzés programjának kidolgozásában és annak megvalósításában.

A tanszék széleskörű kapcsolatokkal rendelkezett mind külföldi, mind hazai vonatkozásban, melynek eredményeképp Kovács Mária számos közös projekt megvalósításában tevékenykedett.

Aktívan részt vett a szakmai közéletben, titkára is volt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekciójának. Őszintén szerették és tisztelték tanítványai és tanártársai egyaránt. Elkötelezett hivatástudat, munkabírás, igényesség és mindenki felé egyaránt megnyilvánuló segítőkészség jellemezte.

Javaslatai, tanácsai mögött megalapozott szakmai tudás, pedagógiai tapasztalat és bölcsesség húzódott meg, példakép volt sokak számára. A hallgatók iránti közvetlen kapcsolata, az értük való tenniakarása, empatikussága tette szerethetővé.

2017. július 28-án szíve megszűnt dobogni.

A munkatársak és tanítványok nevében örök emlékezettel búcsúzunk tőle.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hírek