Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meghalt Rehus Uzor György

A neves súlyemelő 74 éves volt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Augusztus 20-án elhunyt a Haladás olimpiai negyedik, vb-ezüstérmes, négyszeres EB-bronzérmes súlyemelője, Rehus Uzor György, számolt be Facebook oldalán a HVSE.

Rehus Uzor György Budapesten született, de Ikerváron fejezte be az általános iskolát, viszont a súlyemeléssel Győrben került közelebbi kapcsolatba. 1965-ben a Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesülethez igazolt. Tóth Géza volt a nevelőedzője, akinek sok mindent köszönhet, hiszen ő fedezte fel, és segítette kibontakoztatni tehetségét. Súlycsoportja a 90 kg (félnehézsúly).

Rehus Uzor György
gallery.hungaricana

Az olimpiákkal nem volt szerencséje, négyre készült, ám csak egyre sikerült kijutnia. 1972-ben Münchenben tartalék volt, Montrealban 1976-ban félnehézsúlyban indult, a versenyen ötödik lett, de egy kizárás miatt végül negyedikként jegyezték fel a sportkrónikák. 1980-ban Moszkvába klubtársa, Antalovits Ferenc utazott, Los Angelesbe 1984-ben pedig nem mehettek a magyar sportolók. Igaz, 1992-ben Barcelonában ismét a hivatalos delegáció tagja volt, a válogatott edzőjeként segítette az emelők munkáját.

A Gettysburgban rendezett vb-n szakításban – ezüstérmes. Ezen a világbajnokságon összetettben 365 (szakítás: 165 kg, lökés: 200 kg) kilóval ugyan csak ötödik lett, de ez volt a legjobb eredménye. Visszavonulása után háromszor nyert veterán világbajnokságot. Az 1970-es szombathelyi súlyemelő Európa-bajnokság plakátja a Haladás akkori tehetségét, Rehus Uzor Györgyöt ábrázolta, Tóth Géza őt tartotta a legalkalmasabbnak arra, hogy a „rendezvény arca” legyen. 2010-ben a Magyar Sportért Emlékérem Arany Fokozatát vehette át.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés