Meghússzorozódott az illegális bevándorlók száma Közép-Burgenlandban

Míg 2020-ban összesen 457 határsértőt fogtak el a Felsőpulyai járásban, tavaly ez a szám 9239 fő volt.

Az elmúlt két évben rendszeressé váltak a híradások elfogott embercsempészekről és menekültekről térségünkben. A határ mindkét oldalán hetente akár többször is elfogtak illegális bevándorlókat, akiket attól függően, hogy épp melyik országban voltak, különböző eljárás alá vonták.

Tavaly, azaz 2021-ben a Felsőpulyai járásban meghússzorozódott az elfogott migránsok száma az egy évvel korábbi adathoz képest. 2020-ban még összesen 457 illegális bevándorlót fogtak el, 2021-ben ez a szám viszont már 9239 fő volt.

Emelkedett az elfogott embercsempészek száma is, 2020-ban ez a szám még 26 volt, míg tavaly már 60 embercsempészt tartóztattak le. A legtöbben egyébként Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Füles (Nikitsch) és Répcekethely (Mannersdorf) térségében bukkantak fel, de a magyar-osztrák határtérség szinte minden településén kaptak már el illegális bevándorlókat.

Az elfogott menedékkérők egyébként túlnyomórészt férfiak, de 238 nő és 337 gyermek is volt közöttük. Nem meglepő módon a legtöbben (saját elmondásuk szerint) Szíriából és Afganisztánból érkeztek, ez a két ország volt ugyebár a közel-keleten az, ahol a a háború és terrorizmus miatt a legrosszabb volt az emberek biztonsága.

Mellettük viszont érkeztek menedékkérők Pakisztánból, Bangladesből, Szomáliából, Indiából, Egyiptomból, Tunéziából, Líbiából, Irakból, Törökországból, Palesztinából, Jemenből, Marokkóból és Libanonból is.

A legtöbb illegális bevándorló, akit elfogtak, menedékkérelmet nyújtott be Ausztriában, aki nem, azt pedig visszakísérték Magyarországra. Ez azonban többségüknél nem tartott sokáig, ugyanis őket nemsokára ismét Ausztria területén fogták el.

Emellett csak a Felsőpulyai járásban 60 embercsempészt is lekapcsoltak tavaly. A rendőrség célja, hogy a katonasággal közreműködve csökkentsék a terhelést a lakosságon. Ez úgy tűnik, sikerül is, hiszen a fokozódó migrációs nyomás ellenére a bűncselekmények száma nem nőtt a térségben, mondta a BVZ hetilapnak Emmerich Schedl, járási rendőrparancsnok. Ő úgy véli, a helyzet 2022-ben sem fog javulni, ezért megerősítik a rendőrség létszámát a térségben.

( BVZ )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Sokkoló