Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megint elmarad a rendkívüli közgyűlés?

Két bizottság is azt javasolja a szombathelyi közgyűlésnek, hogy ne tárgyalják a szocialisták és az LMP javaslatát, amely arról szólna, mit és miért kapna az állam Vas megye vagyonából.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Jogi- Gazdasági- és Pénzügyi Bizottság, valamint a Kulturális- és Sportbizottság tartott ma összevont ülést, ahol az ellenzék megye vagyonával kapcsolatban benyújtott előterjesztését tárgyaltak. Az előterjesztés itt olvasható . Lényege, hogy a képviselők azon aggódtak: mi lesz azokkal a közös fenntartású intézményekkel, amelyek most az államhoz kerülhetnek, illetve mi lesz azzal a sok támogatással, amelyet Szombathely adott a megyei intézményeknek. Mint ismeretes, egyszer már összehívtak a témában egy rendkívüli közgyűlést, ám a városvezetés nem szavazta meg a napirendet – enélkül pedig nem kezdődhetett meg a tényleges munka. A közgyűlés elmaradt.

E hét csütörtökre az ellenzék újra kezdeményezte a rendkívüli ülést. Ám most, mintegy előkészítésként, a megegyezésben bízva, összevont bizottsági ülésen akarták tisztázni a helyzetet.

Mindkét bizottság vezetője, Sági József és Szakács Dávid is hangsúlyozta: annak ellenére hívták össze a tanácskozást, hogy ez nem lett volna kötelességük, mivel a tagok 1/3-a helyett csak Németh Kálmán kezdeményezte az ülést.

Ám végül az előterjesztést nem szavazták meg. Hiába érvelt az ellenzék azzal, hogy a tárgyalásokat el kell kezdeni, mert Navracsics Tibor javaslatára a Parlament tegnap elfogadta a törvényt, mely szerint a megyéknek lehetősége van arra, hogy az önkormányzatoknak, vagy éppen az államnak adja át a megyéjük vagyonát. Hiába mondta Gyebrovszki János, hogy 20 év alatt Szombathely 5 milliárd forintot adott a megyei önkormányzatnak. Hiába sürgette Horváth Attila a tárgyalások megkezdését.
Érvként elhangzott az is, hogy attól, mert az önkormányzattól az államhoz kerülnek ezek az értékek, a városnak továbbra is pénzt kell áldoznia fenntartásukra.

Összevont bizottsági ülés
Szakács: Illett volna normális, és nem fércmunkát végezni
Mészáros Zsolt

Ami szombathelyi érték, az maradjon szombathelyi – mondta Németh Kálmán. Horváth Zoltán, LMP-s képviselő hozzátette: úgy látja, az állam ki akarja iktatni az önkormányzatokat, ezzel elősegítve a magánosítást.

Szakács Dávid (FIDESZ) azt mondta, hogy ha már az ellenzék miatt összehívták a bizottságokat, illett volna normális, és nem fércmunkát végezni. Lazáry Viktorhoz hasonlóan kijelentette, hogy nem támogatja az előterjesztést.

Sági József szerint a mostani sztori hasonlít ködlovagok történetéhez, amikor a harcoló felek azt sem tudták, ki ellen harcolnak. A városvezető többséghez hasonlóan az volt a véleménye, hogy várni kell, amíg tisztul a kép, amíg pontosan megismerhetik a lehetőséget.

A jobboldali vélemény tehát egybehangzó volt: az ellenzék olyan dolgokat kér az előterjesztésben, amiket ők már elkezdtek. Megkezdték a tárgyalásokat, és vizsgálják annak lehetőségét, hogy milyen értékeket lehet megtartani a megye vagyonából.

Ha őszinték akarunk lenni, túl sok új érv egyik oldalon sem hangzott el, és az sem okozott meglepetést, hogy a bizottságok végül leszavazták az előterjesztést.

Csütörtökön rendkívüli közgyűlés. Téma a megye vagyona. Az előzményeket ismerve aligha kell hosszú menetre számítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra