Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az osztrákok mégis meghosszabbíthatják az autópályát a soproni határig

Sopronnyék petícióban kéri, hogy az osztrák oldalon építsék meg a hiányzó tíz kilométert.

Sopronnyék (Neckenmarkt) helyi tanácsa az A3 kiterjesztését szorgalmazza a magyar határig. Hogy ez valóra váljon, más szomszédos közösségeknek támogatniuk kell a petíciót - írja a BVZ.at .

Az önkormányzati tanács egyhangúlag jóváhagyta az A3 osztrák – magyar határra történő kiterjesztésére vonatkozó petíciót. Az államnak és a szövetségi kormánynak címzett petíció felszólítja a jelenleg Vulkapordánynál (Wulkaprodersdorfban) végződő A3-as autópálya és az épülő soproni elkerülő út (M85) közötti rés felszámolását. Az M85-ös magyar gyorsforgalmi 2024-re ér ki a határra, csakhogy az osztrák autópálya jelenleg Kelénpataknál (Klingenbach) véget ér.

Rendszeresek a forgalmi dugók Klingenbachnál a határon, s a sorban álló autók kipufogógázai súlyos hatással vannak a környezetre. Ezen kívül a Deutschkreutztól Horitschon és Lackenbachon át az S31-ig, illetve a Harka és Neckenmarkt útvonalig vezető útvonal lenne az alternatív szállítási útvonal. 2018-ban ezer járművet számoltak össze, amelyek naponta haladnak a magyar Harka és Neckenmarkt közötti árufuvarozási útvonalon - sorolják érveiket a petíció aláírói.

A kérelem azt is kimondja: „A folyamatos autópálya-kapcsolat növeli Kelet-Közép-Burgenland vonzerejét és további üzletek letelepedésére ösztönöz. A kismartoni tartományi főváros és különösen Bécs nagyvárosi területeinek gyorsabb elérhetősége szintén fokozza a régió vonzerejét az ingázók és a turisták számára."

A lap úgy tudja, a környező települések önkormányzatai is hamarosan szavaznak arról, hogy támogatják-e a petíciót.

Észak-Burgenlandban az A3-as bővítését csaknem 20 éve vitatják. Az ország északi részén polgári kezdeményezés is volt az pálya meghosszabbítása ellen. Wulkaprodersdorf és a magyar határ közötti szakasz tíz kilométerének megépítésének törlését az állami parlament 2020. április 16-án hagyta jóvá. Neckenmarkt most arra szólítja fel a tartomány kormányát, hogy vizsgálja felül ezt a lépést és azt kérik, támogassa a projektet az A3 és M85 közötti rés megszüntetésére.

„Az északi szomszédos közösségek aggodalmai kezdetben érthetőnek tűnnek, de alaposabban megvizsgálva az állandó megelőzés nem jelenthet megoldást. Ha nem hosszabbítanák meg az A3-ast, akkor a szűk keresztmetszet által okozott holtág sokkal magasabb szennyezéshez vezetne, mint egy átfogó zajvédelmi koncepcióval rendelkező autópálya kibővített szakasza esetében" - állítja a petíció.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet

Tovább az oldalra