Megnyílt a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé a Szombathelyi Képtárban

Az egyik legjelentősebb hazai - és nemzetközileg is elismert - textilművészeti seregszemle felvonultatja a magyar, valamint a nemzetközi textil- és öltözéktervező művészet legjobbjait.

Tűréshatár - avagy Tű-Rés-Határ címmel pénteken megnyílt a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé a Szombathelyi Képtárban - közölte Cebula Anna művészettörténész, képtárigazgató.

A triennálé mottója a legszélesebb szakmai és művészi spektrumon elhelyezkedő alkotásokat vonzotta, kezdve a hagyományos technikáktól a megújuló és alternatív alapanyagokon át a különleges egyéni technikák alkalmazásán keresztül a gondolatébresztő művészi tartalom kifejezéséig - fűzte hozzá Cebula Anna.

Textil triennálé 2024
Textil triennálé 2024
Nagy Zoli

Szavai szerint az egyik legjelentősebb hazai - és nemzetközileg is elismert - textilművészeti seregszemle felvonultatja a magyar, valamint a nemzetközi textil- és öltözéktervező művészet legjobbjait, bemutatja a legújabb műveket és trendeket a Fal- és tértextil, a Textildesign, a Miniatűrtextil, a Zászló és a Szalag műfaji kategóriákban.

Elmondta: az idei triennáléra a digitális beküldési lehetőségnek köszönhetően rekordszámú, 368 alkotótól több mint ötszáz műalkotás érkezett, amelyek közül 264-et válogatott ki a zsűri, ezeket mutatják be a képtár rendelkezésre álló mintegy 1400 négyzetméteres területén.

Textil triennálé 2024
Textil triennálé 2024
Nagy Zoli

Cebula Anna hozzáfűzte: a beadott művek színvonala és a textilművészek grandiózus vállalása azt sejteti, hogy a szakma és művészeti ág képviselői magukra találtak a pandémiát és a nemzetközi válságokat követő gazdasági bizonytalanság ellenére, inkább megerősödtek, mint elbizonytalanodtak.

A kiállított művekről idén is könyvkatalógus készül, amely részletes adattárával és műtárgyalbumával a jövőben kutatási alapanyagként szolgálhat a területen dolgozó művészettörténészek és elméleti szakemberek számára.

Textil triennálé 2024
Textil triennálé 2024
Nagy Zoli

A hagyományokat követve több díjat is átadtak, amelyet egyebek között a triennálét életre hívó Képző- és Iaprművészek Szövetsége ítélt oda. Átadták például a japán textilművész által alapított - a nevét viselő - Goro Nagano-díjat, a Polgár Csaba-díjat, a Rózsa Anna-díjat, az F. Dózsa Katalin-díjat és a Fenntarthatósági Díjat.

A triennálé keretében megnyitott tárlat augusztus végéig látható, és akár már szombaton, a Múzeumok Éjszakáján is megtekinthető a Szombathelyi Képtárban. (A képekre kattintva galéria nyílik.)

Textil triennálé 2024
Textil triennálé 2024
Nagy Zoli
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra