Megszavazták: viszlát boltzár!

A KDNP tartózkodott, egy fideszes nemmel voksolt de Orbán és az ellenzék ezúttal összetartott: eltörölte a parlament a nép által gyűlölt szabályt.

A parlament 163 szavazattal hétfőn dél körül eltörölte a vasárnapi boltzárat. Ahogy azt az előző kormányzati ciklusban már tapasztaltuk: ha valamit nagyon akar a Fidesz, akkor arra nem kell sokat várni – így volt ez a vasárnapi boltzár eltörlésével is. A hétfőn délelőtti váratlan bejelentés után pár órával már kész volt a törvényjavaslat, kedden dél körül pedig pillanatok alatt átcsúszott a rendszeren.

Táboron belülről érkeztek az ellenvélemények

Talán a Fideszen belül sem okozott csalódást, hogy a KDNP tartózkodott a témában – ahogy fogalmaztak „elegáns nemet” mondtak – hiszen éppen ők erőltették ki a vasárnapi boltzár bevezetését. Az már talán meglepőbb, hogy a fideszes miniszteri biztos, Szatmáry Kristóf kerek perec nemmel szavazott. Szintén nemet nyomott Harrach Péter, kereszténydemokrata frakcióvezető, bár ő utólag azt mondta véletlenül.

országgyűlés
Nyugat.hu

Két miniszter: Lázár János és Balog Zoltán egyáltalán nem nyomott gombot. Ők közleményt adtak ki, amiben azt írják: meggyőződésük ellenére van a kormány szabad vasárnapot korlátozó javaslata, a voksolástól való távolmaradásuk nem szavazat, amelyet

a kormány iránti lojalitásból és Orbán Viktor miniszterelnök kérésére nem adtak le.

Orbán Viktor, miniszterelnök szintén megszavazta a törvénymódosítást, ami eltörölte a korábban általa gyakran és határozottan védett rendelkezést.

A boltzár eltörlésének hatásait egyelőre nem ismerjük. Kedden koradélutánig még egy üzletlánc sem jelezte, hogy most vasárnap kinyitnak – vélhetően az alkalmazottak meglévő beosztását időbe telik módosítani. Az viszont valószínűsíthető, hogy az eddig kényszerszünetre kötelezett kereskedelmi egységek tulajdonosai amint lehet visszaállnak a korábbi rendszerre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet