Bizony megszavazták: kétharmadot kapott az EP-ben a Sargentini-jelentés

Strasbourgból jelentjük. Közöljük azt is, mit írt a szavazást követően Twitter-üzenetében Judith Sargentini.

A Európai Parlament mai plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést. Így a szükséges kétharmados többség is meglett. Ráadásul az Európai Parlamentben több néppárti képviselő is támogatta a magyarországi helyzetről szóló különjelentést.

Orbán Viktor
AFP

Büszke vagyok, hogy a Magyarországról szóló jelentésemet elfogadta az Európai Parlament, de a legfontosabbak a magyar emberek jogai. Köszönöm a kollégáimnak, akik kiálltak a demokrácia és a törvények mellett, felülemelkedve a pártérdekeken

– írja a szavazást követően Twitter-üzenetében Judith Sargentini.

Az üzenethez özönlenek a hozzászólások, többek között magyarok is kommentelnek

Vannak, akik nem örülnek annyira az eredménynek.

Senki nem kérte a segítségét, remélem nem találkozunk az országunkban

– írja egy honfitársunk. Mások viszont lelkesek:

Köszönjük, köszönjük, nagyon köszönjük, nagyszerű munkát végzett. Szép munka, erős asszony. Köszönjük, hogy kiállt a magyarországi védtelen civilek, szegények stb. mellett

– írja hozzászólásában egy másik magyar.

Judith Sargentini a szavazás után
Vincent Kessler

Tehát elindulhat a 7. cikk szerinti eljárás a magyar jogállamiság helyzete miatt.

Külön cikkben szóltunk már arról, hogy tegnap heves vita zajlott az úgynevezett Sargentini-jelentésről "Orbán Viktor a legkorruptabb rendszer szimbóluma" 2018. September 11. 17:05 az Európai Parlamentben, ahol Orbán Viktor ismét azzal támadt, hogy nem a kormányt, hanem a magyarokat kritizálják.

Hogy mi ennek a döntésnek, magának a 7. cikkely elindításának a súlya? Azt nemrég már összefoglaltuk Forró kedd vár Orbán Viktorra, az Európai Parlament tárgyalja a Sargentini-jelentést 2018. September 08. 15:06 .

A lényeg - ami következik:

 • Egy biztos, az Európai Parlament szerepe a szavazással együtt befejeződött
 • Eztán a nemzeti kormányok uniós törvényhozó testületeinek asztalaira kerül a kérdés, és Tanács lesz felelős az ügyért.
 • Valószínűleg a tagállamok Európa-ügyi miniszterei dönteni fognak róla, hogy milyen formában foglalkoznak majd Magyarországgal.
 • Mi van a jelentésben?

  Az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) jelentése szerint az országban fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, ezért indokolt a hetedik cikkely szerinti eljárás megindítása.

  A holland zöldpárti Judith Sargentini nevével fémjelzett dokumentum szerint számos területen vannak problémák Magyarországon, az állításait többek között olyan szervezetektől idézve támasztotta alá, mint a Velencei Bizottság, ENSZ biztosok és bizottság, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség és a Európa Tanács Miniszteri Bizottsága - írja az Euronews összefogalója.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Forró kedd vár Orbán Viktorra, az Európai Parlament tárgyalja a Sargentini-jelentést

  Ha elfogadják, megindíthatják hazánk ellen a legsúlyosabb lépést, ami a szavazati jog felfüggesztéséhez, az uniós pénzek elapadásához is vezethet.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet