A megszokottnál sokkal lassabban vonul le az ár

A Rábán a tetőzés jelenleg Sárvár térségében jár.

A megszokottnál sokkal lassabban vonul le az ár: helyenként még komoly terhelés éri a gátakat a Rábán, de van, ahol már elbonthatóak a homokzsákok - írta Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Bíztató, hogy nem várható utánpótlás a vízgyűjtőkről, vagyis az érkező vízmennyiség okozta terhelés a következő napokban már enyhül. A hosszan tartó áradás azonban nem csak a védekezésben részt vevő szakembereket, de a gátakat is igénybe veszi: helyenként megjelentek az árvizet kísérő veszélyes jelenségek, mint a szivárgás vagy a buzgár. Emiatt továbbra is döntő szerepe van a vízügy munkatársainak, akik egyelőre még 24 órás figyelőszolgálatot látnak el, hogy azonnal észleljék a nemkívánatos jelenségeket és elkezdjék a beavatkozásokat az ott élők és javaik megóvása érdekében.

A Rábán a tetőzés jelenleg Sárvár térségében jár, lejjebb a III. fok szintjét meghaladó vízállásokkal várható az elnyúló tetőzés a hét végéig. Győrnél elsősorban a Duna hatása érvényesül, emiatt itt is fokozatosan gyorsuló apadásra számítunk, a vízállás tegnap este az I. fok szintje alá csökkent.

A kevesebb csapadék miatt egyre több folyószakaszon volt már tetőzés és zajlik az apadás, ezért ahol már lehet, kollégáink elkezdhették a kiépített nyúlgátak elbontását és a már nem szükséges homokzsákok elpakolását. A többi vízügyi igazgatóságoktól átrendelt munkatársaink fokozatosan hazatérhetnek, és a továbbiakban a területileg illetékes szakembereink látják majd el a védekezési feladatokat.

A Dunán Nagybajcsnál, Komáromban és Esztergomban is már csak I. fokot meghaladó a vízszint. A szombati budapesti tetőzés után nagyon lassan apad a folyó, ma 9 órakor 609 cm-es vízállást mértek a fővárosban. Baja térségében és Mohácsnál I. fokú a készültség.

A Murán kialakuló árhullám Letenyénél a mai napon a II. fok szintje fölött tetőzik, míg a Dráván Drávaszabolcsnál a II. fok szintjét megközelítő vízállások várhatóak a következő időszakban. A Sajón levonuló árhullám jelenleg Sajószentpéternél tetőzik a II. fok szintje körüli vízállásokkal.

A Tarnán ma reggel I. fokra mérsékelték szakembereink a készültséget. A következő egy-két napban elsősorban a Tisza vízgyűjtőjén marad még csapadékos az időjárás, a többi vízrendszeren viszont száraz, meleg idő várható; szombaton egy front hatására a nyugati vízgyűjtőkön kell csak némi csapadékra számítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek