Megszületett az uniós megállapodás, amit mindenki győzelemként kommunikál

Na most akkor hogyan is van ez?

Az uniós tagállamok vezetői elfogadták a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó, hosszú távú uniós költségvetésről szóló és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot - jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

"Sikerült, Európa egységes, Európa erős. Ez az egyezség sorsfordító az unió történelmében és elindít minket a jövőbe vezető úton is" - kezdte reggeli sajtótájékoztatóját a tanács elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy az unió bebizonyította, hogy képes időben, hatékonyan cselekedni, a végső megállapodás megérte a több mint 90 órányi nehéz tárgyalást. Hozzátette: "sajnálatos" hogy néhány terület, mint például az egészségügy, nem kap annyi támogatást, mint eredetileg tervezték. Kiemelte továbbá, hogy Európa a zöld célkitűzések és a digitalizáció fényében épül újjá.

"A tagállamok végre nem kormányközi megoldást választottak, hanem az Európai Bizottságot ruházták fel a helyreállítás végrehajtásával" - hangsúlyozta.

De miben állapodtak meg?

Az elfogadott megállapodásban a tagállami vezetők megtartották a 2021-2027 közötti EU-s költségvetés 1074 milliárd eurós számait, a helyreállítási csomag összegeit azonban csökkentették. A 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő alap esetében 390 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatás, és a pénzpiacokról felvett 360 milliárd eurós kölcsön szerepel.

Mindenki nagy győzelemről beszél

Ahogy azt a választások után megszoktuk, minden fél győzelemként éli meg a fejleményeket.

Orbán Viktor "Kiharcoltuk" címmel tett fel Facebook-posztot, és a hű fegyverhordozójának számító Magyar Nemzet szerint a miniszterelnök így értékelte a megállapodást.

"Azt kívánom minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje, mint a mai."

Néhány perccel ezelőtt érkezett a DK-tól az a meghívó, mely szerint Dobrev Klára, a párt EP-képviselője ma délelőtt ezzel a címmel tart tájékoztatót:

"Hatalmas győzelem Magyarországnak és Európának, minden fronton vereség Orbánnak – a DK értékelése az Európai Tanács döntéséről"

Úgy látszik, az ellenzék értékelése kissé eltér Orbán Viktorétól.

Közös magyar-lengyel sajtótájékoztató is volt

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 2021-2027 közötti keretköltségvetésről és a koronavírus-válság miatti gazdasági helyreállítási csomagról szóló négynapos tárgyalások után, kedden Brüsszelben - írja az MTI.

A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, a két országnak sikerült egyértelművé tennie: azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen.

Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor közölte: minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasították, és ezzel összefüggésben egy teljesen új mechanizmus létrehozását szorgalmazták.

Az említett törekvések megtörése siker úgy Magyarország, mint Lengyelország számára - közölte. Hozzátette, Magyarország álláspontja szerint a két témát külön kell kezelni, és ezt sikerült elérni a megbeszélések folyamán.

A jogállamiság fogalmának tisztázása érdekében a kérdésre vissza kell térni a közeljövőben - mondta Orbán Viktor.

Akkor most mi van?

A éjszakai megállapodást valóban eltérően lehet értelmezni.

Az egyezségben ugyanis nem szerepel a "jogállamiság" kitétel, ami Orbán Viktor miniszterelnök legfőbb kérése volt - írja az Euronews , ugyanakkor a mégiscsak megjelenik a feltétel:

"Csak kivételes esetekben, ha a források elköltése eltér az eredeti céloktól, akkor kérhetik a Tanács elnökét, hogy a történteket vigye az uniós testület elé, és ott vitassák azt meg."

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Index szerint így fogalmazott:

Ez az első alkalom, hogy a költségvetési kiadásokat a jogállamisági kritériumrendszerhez kötik.

Így mindenki kiválogathatja a neki tetsző magyarázatot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek