Megváltoztatta a kormány a gépjárműadó fizetésének szabályait

A befizetés határideje is változik, és egy összegben kell fizetni.

Változik a gépjárműadó (közismert nevén súlyadó) befizetésének rendje – mondta az állami hírügynökségnek Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár, írja az rtl.hu.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Az adót eddig két részletben, március 15-ig illetve szeptember 15-ig kellett befizetni, idén viszont egy összegben kell fizetni, április 15-ig. Az államtitkár szerint ez sokaknak könnyebbséget jelent, mert nem kell ezzel kétszer foglalkozni.

Az intézkedés mintegy 3,5 millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint. Az államtitkár kifejtette: a kormány azért is döntött a szabályok egyszerűsítése mellett, mert az adózók nagy részénél az évi kétszeri fizetés során sokszor megtörtént, hogy vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy éppen duplán kifizették.

Felhívta a figyelmet arra: ha valakinek problémát okozna az évi egyszeri fizetés, az kérhet részletfizetést, ami a NAV mobilalkalmazásában (NAV-Mobil) csak néhány kattintás, ráadásul automatikusan jár. Az öthavi, pótlékmentes részletfizetés június 30-ig, évente egyszer vehető igénybe.

A legegyszerűbb annak a szervezetnek lesz, amelynek járműve költségvetési szerv, egyesület vagy alapítvány tulajdonában van, és nem keletkezett a tárgyévet megelőző évben társasági adófizetési kötelezettsége, annak ugyanis nem kell gépjárműadót fizetnie.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek