Megvannak az első választási részvételi adatok

Az első óra rekord.

Reggel 7-ig, vagyis a szavazás első egy órájában a választók 1,88 százaléka, vagyis 148 427 ember adta le szavazatát – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Öt évvel ezelőtt az EP-választáson ez az adat 1,48 százalék volt, néhány hónappal később, októberben pedig a választók 1,12 százaléka szavazott a polgármesterjelöltekre az első egy órában - írja a hvg.hu.

Idén azonban az összevont választás miatt csak egy adatot közöl az NVI napközben, bár a hivatalos eredmények közlésekor lehet némi eltérés az EP- és az önkormányzati választás részvételi arányában. Nem egyezik ugyanis pontosan a szavazásra jogosultak köre a két voksolás esetében, a határon túli vagy külföldön élő magyarok például értelemszerűen nem szavazhatnak az önkormányzati választáson.

Budapesten a szavazók 1,62 százaléka, 21 744 választópolgár voksolt reggel 7-ig. A legnagyobb arányban Tolna megyében szavaztak reggel, ott 2,47 százalék voksolt, a legalacsonyabb részvétel pedig egyelőre Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt 1,53 százalékkal.

Kiemelkedően magasnak számít az idei részvételi arány, se EP-, se önkormányzati választáson nem szavaztak ennyien az első egy órában. Előbbin az eddigi rekord a 1,48 százalék volt (2019-ben), az önkormányzati választáson pedig 2006-ban és 2019-ben is 1,12 százalék járult urnákhoz reggel 7-ig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek