Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kitalálták, hogy védenék meg a szombathelyi „virágos rétet” Mészáros Lőrinctől

Védetté nyilvánítási kérelmet nyújtottak be a hatóságokhoz és közös pikniket is szerveznek.

Több mint nyolcszáz tagot számlál már az a civil csoport, akik a Mészáros Lőrinc féle futballakadémia építése ellen tiltakoznak. A környéken élők nem csupán a kutyasétáltató helyüket veszítik el – egy közösségi tér és egy komplett ökoszisztéma került veszélybe.

„Virágos rétet akarunk újabb fociakadémia helyett!" - Mészáros Lőrinc most a kutyasétáltatók rétjét szerzi meg

Azt gondolná, hogy az Illés Akadémiával véget ért a magyar foci Szombathelyről induló fellendítése? Hát nem. Mert ide vágyik Mészáros Lőrinc is. A szombathelyiek még emlékezhetnek arra, milyen is volt az Illés Akadémia megjelenése előtt a Szombathely határában lévő oladi dombok környéke. Futók, kutyasétáltatók, túrázók jártak ide, sőt, még agyaggalambokra is lehetett itt lőni.

A csoportban egyre csak gyűlnek a képek: kutyák, baráti társaságok, gyerekek, virágok, napsütés. Olyan idilli képet láthatunk, amit semmilyen filterezett fotó nem tud felülmúlni. Közösségek születtek, és jártak ide – mindennapi kutyasétáltatás és nem mindennapi túrák, baráti társaságok és családok kedves színtere volt a rét.

Jenni Kudron

A múlt: "A kutyám meg én, A nyár közepén, Ülünk a fűben a domb tetején, Elkerülve a város füstös forgatagát. A kutyám meg én, A nyár közepén, Ülünk a fűben a domb tetején, S innen nézzük a házunk...

Nem csak a kutyások jártak ide – sok futónak kedves terepe volt a terület. A sok kisgyerek, akiknek a gyerekkora egy virágos réten telik, biztosan jóval egészségesebb lelkivilágú felnőtté cseperedik. És nem mellesleg a környezetvédelmi nevelés alapjait is könnyebb itt elsajátítani, mint egy focipálya árokpartján.

Virágos rétet akarunk újabb fociakadémia helyett

Virágos rétet akarunk újabb fociakadémia helyett updated their cover photo.

Persze, egy rét nem azért jön létre, hogy egy közösségi tér legyen – ez csak egy pozitív hozadék. Ellenben rengeteg növény és állat élőhelye, többek között védett lepkék is élnek itt. Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai épp a közelmúltban tartottak lepkefogó bemutatót a hermanos diákoknak a területen.

Lepke-háló szezonnyitó

A szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium lelkes tanulóinak bevonásával, egy közös lepkészettel indítottuk a Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) által támogatott „Lepke-háló: Nappali lepke felmérés önkéntesekkel" című, önkénteseket egybefogó kezdeményezésünk második terepi szezonját.

A rét beépítésével egy komplett ökoszisztémát irtanak ki. Vajon megéri, hogy egy újabb fociakadémia épüljön? Mondjuk a műfűben biztosan nem lesz se kullancs, se szúnyog... Az építkezések nem csak a környéken lakókat zavarják – ez a kis vadmalac például a Petróci sétányra menekült be.

Virágos rétet akarunk újabb fociakadémia helyett

Virágos rétet akarunk újabb fociakadémia helyett added a new photo.

A civil összefogás most előbbre lépett – a nosztalgikus képek gyűjtögetése mellett benyújtottak egy kérelmet a terület ideiglenes védetté nyilvánítására. A kérelmet Szombathely Megyei Jogú Város jegyzőjéhez, a Természetvédelmi Hatósághoz és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságához is beadták.

null

null

Mielőtt felhördülnénk, hogy egy pár pillangó miatt semmi sem fog megváltozni, érdemes megnézni ezt a 2012-es ügyet. Egy magánkézben lévő terület engedélyezett lekaszálása és egy bokros rész kitisztítása után 10 milliárdos kár okozásával pereltek be egy magánszemélyt.

Nem vétkes a gazda, aki állítólag 1,5 milliárd forintnyi lepkét irtott ki

A Debreceni Törvényszék első fokú ítélete szerint nem vétkes az a kokadi gazda, aki 2012-ben a saját telkén engedéllyel ritkította meg a bokrokat, és ezzel a felperes szerint több ezer értékes lepkehernyót irtott ki. Mint azt mi is megírtuk, a kokadi gazdát a Hortobágyi Nemzeti Park egyik természetvédelmi őre jelentette fel, de a rendőrség és a Hajdú-Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság visszadobta az ügyet.

Szóval innen is üzenjük mindenkinek, akik már elcsüggedtek a szeretett rét elvesztése miatt: lehet lépni, még ha ezért bele is kell vessük magunkat a jog útvesztőibe! Kíváncsian várjuk a környezetvédelmi vizsgálatok eredményét, hiszen egy pótolhatatlan kincset veszítene el városunk.

Első Séi Virágos Rét Piknik:)

Causes event by Virágos rétet akarunk újabb fociakadémia helyett on Friday, July 5 2019

Pénteken este hétre pedig várunk minden Rétbarátot az Első Séi Virágos Piknikre! Lesz virágos rét rajzverseny a kicsiknek, de lehet hozni sporteszközöket, és persze piknikfelszerelést! Álljunk fel a fotelból, szánjunk rá egy órát a napból, álljunk ki magunkért és a rétért! Mi ott leszünk, gyertek el minél többen!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra