Merényletet követtek el Salman Rushdie író ellen New Yorkban

Tagadta a pakisztáni nagykövetségen működő iráni képviselet munkatársa, hogy bármi közük lenne a merénylethez.

Salman Rushdie írót pénteken támadták meg egy New York-i rendezvény színpadán, ahol előadást készült tartani. A helyszíni beszámolók szerint megkéselték, sok vért vesztett, de a támadás után életben volt . írja a hang.hu .

A Chautauqua Intézet épületénél készült Rushdie fellépni, amikor odarohant hozzá egy ember, aki szurkálni kezdte.

Az író a földre esett, a férfit pedig megfékezték. A helyszínen készült képeken az látszik, hogy Rushdie a hátán fekszik, és többen fölé hajolnak, valószínűleg elsősegélyben részesítik.

A New York Times szerint a nyakán és az oldalán is szúrt sebei vannak, alatta sok vért láttak. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, az állapota egyelőre nem ismert. Az ügynöke magyar idő szerint 20 óra körül úgy nyilatkozott, hogy Rushdie-t éppen műtik.

Rushdie a nyolcvanas évek végétől kezdve folytonos életveszélyben, védelem alatt élt, mert Sátáni versek című könyvében az iráni vallási rezsimnek nem tetszően írt Mohamedről. Ezért a könyvet istenkáromlás miatt betiltották, Khomeini ajatollah fatvát adott ki Rushdie ellen, gyakorlatilag halálra ítélte, a fejére pedig vérdíjat (3 millió dollárt) tűztek ki.

Az iráni kormány azóta már nem erőlteti hivatalosan az ítélet végrehajtását, de radikális, Irán által támogatott iszlám szervezetek továbbra is Rushdie halálát akarják. Maga az író az utóbbi időben már nyilvánosan azt hangoztatta, hogy immár nincs (akkora) veszélyben, ezért újra elkezdett normális közeli életet élni.

A pénteki támadás után a New York Times kérdésére tagadta a pakisztáni nagykövetségen működő iráni képviselet munkatársa, hogy bármi közük lenne a merénylethez - összegez a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek