Merkely Béla és Szalay-Bobrovniczky Kristóf is esélyes az államfőjelöltségre

A Fidesz potenciális jelöltjei között lehet még Navracsics Tibor és Trócsányi László is. Az ellenzéki pártok közül eddig csak a Mi Hazánk tett bejelentést.

Telefonon és személyesen is mérik több, lehetséges, a Fidesz által támogatott köztársasági elnökjelölt népszerűségét - írja az Index.

A lap információi szerint még azelőtt megkezdődtek a telefonos mérések, hogy Novák Katalin elindult volna utolsó hivatalos újtára, Katarba. A portál úgy tudja, hétfőtől személyes megkeresésen alapuló, nagymintás kutatás kezdődik a jövendő köztársasági elnök személyéről.

A listán szerepel majd

 • Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter,
 • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter,
 • és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának neve is.
 • De lehetséges elnökjelöltként tartják nyilván Stumpf Istvánt, az első Orbán-kabinet Miniszterelnökségét vezető miniszterét és Trócsányi László volt igazságügyi minisztert is.

  A portál úgy tudja, Orbán Viktor nem gondolkodik női nevekben. Az egyik, neve elhallgatását kérő forrás azt mondta, "az új elnök nem baj, ha kicsit szürke és kissé savanyú, de legyen támadhatatlan."

  A potenciális jelöltek ellen és mellett is több érv szól.

  Szalay-Bobrovniczky Kristóf például személyisége, alkata és eddigi közéleti tevékenysége alapján alkalmas lehetne államfőnek. Ellene szól azonban, hogy ő az üzleti világból érkezett a politikába, ezért a múltjának lehetnek olyan fejezetei, amelyek miatt később támadhatják őt.

  Szalay-Bobrovniczky Kristóf
  MTI/Illyés Tibor

  Navracsics Tibor azért lenne jó jelölt, mert nem voltak botrányai, könnyen el tudja fogadtatni magát környezetével, a kormányon belül egy konstruktív hang. Navracsics Tibort már korábban is mérték, de a hazai szavazók körében akkor nem volt túl magas az ismertsége. Ellene szól, hogy magánélete nem biztos, hogy kibírná a tűzpróbát. Ráadásul a kormányzatnak is szüksége van rá a Brüsszellel folyó jogi és politikai vitában.

  Hasonló helyzetben van Merkely Béla is, aki tudományos eredményei, habitusa és vezetői tapasztalata alapján alkalmas lehet a pozícióra, ugyanakkor probléma, hogy az „internet nem felejt”, és a tudósról készült bulivideók miatt később a gúnyolódók céltáblájává válhat.

  Merkely Béla
  MTI/Kovács Tamás

  Stumpf Istvánt is esélyesnek tartják a tisztség betöltésére, hiszen az ő mentorálásának köszönhetően nőtt ki több fideszes vezető politikus is, többek között Orbán Viktor, Szájer József vagy Deutsch Tamás. A „Mester” ellen szól azonban, hogy előszeretettel fogalmaz meg ellenvéleményt.

  Trócsányi László is esélyes a posztra, az ő neve már korábban is felmerült, legutóbb 2022-ben, de akkor mégis Novák Katalint jelölték a kormánypártok.

  Gyülekeznek a nevek az ellenzéki oldalon is

  Mint arról mi is beszámoltunk, A Mi Hazánk megnevezte a köztársasági elnökjelöltjét February 12. 10:07 a Mi Hazánk hétfőn délelőtt bejelentette, hogy Dr. Csath Magdolna professzort javasolják köztársasági elnöknek.

  A Gulyáságyú Média néhány nappal ezelőtt a Momemntum elnökét, Donáth Annát kérdezte arról, van-e már jelöltje a pártnak. Erre azt mondta, konkrét neveket nem mond, de több olyan nevet is felsorolt, akik alkalmasak lennének a pozícióra, és már korábban jelöltek voltak - mint például Iványi Gábor, Róna Péter és Majthényi László.

  Cikkünk megjelenésekor a többi ellenzéki párt nem nevezett meg jelöltet.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet