Bejártuk a Haladás stadion titkos folyosóit

Olyan helyeket is meg tudunk mutatni, ahová a nagyközönség nem juthat be.

Amióta a Haladás sportkomplexum megépült, most lett lehetősége a Vas megyei Mérnöki kamarának és a Vas megyei Építész kamarának, hogy szakmai előadást kapjon róla, amit egy Debrecenből meghívott építész, Dezső Zsigmond statikus mérnök tartott.

Az előadáson és az azt követő bejáráson lapunk is rész vett.

Mérnökök, építészek a Haladásban
Kijárat a pályára - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

A program Gál Sándor, a Haladás Sportkomplexum vezetője szervezésében valósult meg.

Olyan sokan jöttek össze a kamarai tagok, hogy Nádor István a Vas megyei mérnöki kamara elnöke úgy fogalmazott "akkora az érdeklődés, hogy szavazóképes lenne a kamara, ilyen régen esett meg."

Mérnökök, építészek a Haladásban
Dezső Zsigmond - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

Az eseményen megjelent Hende Csaba országgyűlési képviselő is, aki beszédében hangsúlyozta a létesítmény praktikumát és fenntarthatóságának fontosságát. Erről tudni kell, hogy a korábbi stadion évi 100 milliójába került a városnak, az komplexum 300 millióba. A különbözet tehát 200 millió, aminek finanszírozása sosem volt kérdéses, mivel akié a telek, azé az építmény. Tehát már a kezdetek kezdetén tudni lehetett, hogy a városé lesz a stadion és neki is kell azt fenntartani.

Mérnökök, építészek a Haladásban
A fűszolár - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

Ezután következett Dezső Zsigmond előadása, aki "kis ékszerdoboz"-nak nevezte a szombathelyi épületet. A debreceni stadion építése előzte meg a szombathelyiét, ami azért volt szerencsés, mert így az ottani tapasztalatot fel tudták használni. Aztán sok statikai és egyéb érdekesség is elhangzott, például, hogy a kolozsvári stadionból merítették az ötletet a nézőtér tervezéséhez.

Mérnökök, építészek a Haladásban
Kimehettünk a pálya szélére - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

Tapasztalt tervezőként több stadiont is látott már, így össze tudja hasonlítani őket a nemzetközi mércén keresztül - tudtuk meg.

Az előadás után kis szünet és egy bejárás következett. Bekukkantottunk a gépészeti-, a villamossági- és egyéb kiszolgáló épületekbe is.

Mérnökök, építészek a Haladásban
A fűtőház - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

A körbevezetéshez hozzátartozott a sajtószoba megtekintése is, ahol földbe mélyesztett konnektorok, több monitor is segíti a sportriporterek munkáját. Voltunk a vendég és a hazai öltözőkben is. Mindkettőben helyet kapott egy külön edzői öltöző is.

Kinéztünk a pályára is, ahol elmondták, hogy a csapat csak heti három alkalommal használhatja, hogy óvják a gyep állapotát. A fűtőházban lehet szabályozni a pázsit hőmérsékletét is. Megnézhettük még a skyboxot is.

Mérnökök, építészek a Haladásban
A lelátó - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet