Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bejártuk a Haladás stadion titkos folyosóit

Olyan helyeket is meg tudunk mutatni, ahová a nagyközönség nem juthat be.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amióta a Haladás sportkomplexum megépült, most lett lehetősége a Vas megyei Mérnöki kamarának és a Vas megyei Építész kamarának, hogy szakmai előadást kapjon róla, amit egy Debrecenből meghívott építész, Dezső Zsigmond statikus mérnök tartott.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az előadáson és az azt követő bejáráson lapunk is rész vett.

Mérnökök, építészek a Haladásban
Kijárat a pályára - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

A program Gál Sándor, a Haladás Sportkomplexum vezetője szervezésében valósult meg.

Olyan sokan jöttek össze a kamarai tagok, hogy Nádor István a Vas megyei mérnöki kamara elnöke úgy fogalmazott "akkora az érdeklődés, hogy szavazóképes lenne a kamara, ilyen régen esett meg."

Mérnökök, építészek a Haladásban
Dezső Zsigmond - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

Az eseményen megjelent Hende Csaba országgyűlési képviselő is, aki beszédében hangsúlyozta a létesítmény praktikumát és fenntarthatóságának fontosságát. Erről tudni kell, hogy a korábbi stadion évi 100 milliójába került a városnak, az komplexum 300 millióba. A különbözet tehát 200 millió, aminek finanszírozása sosem volt kérdéses, mivel akié a telek, azé az építmény. Tehát már a kezdetek kezdetén tudni lehetett, hogy a városé lesz a stadion és neki is kell azt fenntartani.

Mérnökök, építészek a Haladásban
A fűszolár - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

Ezután következett Dezső Zsigmond előadása, aki "kis ékszerdoboz"-nak nevezte a szombathelyi épületet. A debreceni stadion építése előzte meg a szombathelyiét, ami azért volt szerencsés, mert így az ottani tapasztalatot fel tudták használni. Aztán sok statikai és egyéb érdekesség is elhangzott, például, hogy a kolozsvári stadionból merítették az ötletet a nézőtér tervezéséhez.

Mérnökök, építészek a Haladásban
Kimehettünk a pálya szélére - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

Tapasztalt tervezőként több stadiont is látott már, így össze tudja hasonlítani őket a nemzetközi mércén keresztül - tudtuk meg.

Az előadás után kis szünet és egy bejárás következett. Bekukkantottunk a gépészeti-, a villamossági- és egyéb kiszolgáló épületekbe is.

Mérnökök, építészek a Haladásban
A fűtőház - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

A körbevezetéshez hozzátartozott a sajtószoba megtekintése is, ahol földbe mélyesztett konnektorok, több monitor is segíti a sportriporterek munkáját. Voltunk a vendég és a hazai öltözőkben is. Mindkettőben helyet kapott egy külön edzői öltöző is.

Kinéztünk a pályára is, ahol elmondták, hogy a csapat csak heti három alkalommal használhatja, hogy óvják a gyep állapotát. A fűtőházban lehet szabályozni a pázsit hőmérsékletét is. Megnézhettük még a skyboxot is.

Mérnökök, építészek a Haladásban
A lelátó - Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés