Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Árulásról, kiszivárogtatásról, ellenzéki edzőtáborról Mesterházy Attilával

A viharos frakcióülés utáni nap beszélgettünk az MSZP elnökével, ahol a párt vezetése leszavazta Gyurcsány Ferenc kezdeményezéseit. Mesterházy szerint ezzel a párt nyert, és senki sem veszített.

- Sikerült elkerülni a párt szakadását?

- Szerintem nagyon fontos döntéseket hozott az MSZP-frakció a kilencórás ülésen, ahol részt vettek az országos választmány és az elnökség tagjai is. A szocialista párt jelenlévő vezetői egyhangúlag kinyilvánították, hogy a szocialista párt egysége nagyon fontos érték. Azt is fontosnak tartották leszögezni, hogy ha valaki a szocialista párt tagjai közül más párt alapításában, tervezésében, támogatásában vesz részt, az elfogadhatatlan, és a közösség ezt árulásként értékelné.

Mindenki megerősítette, hogy a szocialista frakción belül kívánja folytatni a politizálást, ez markáns válasz arra, hogy szakad-e a párt vagy a frakció. Azt is elfogadtuk, hogy ha egy politikai vita folytán kialakul egy többségi álláspont, akkor ezt a kisebbség is tudomásul veszi, és magára nézve kötelezőnek ismeri el.

Volt egy negyedik fontos döntés is, a frakció támogatta az elnökség döntését, hogy írjunk ki pártszavazást a párt alapszabályának megfelelően, de felmerült, hogy a javasolt kérdéseket érdemes kiegészíteni.

- Árulást említett. Erős kifejezés.

- Abban az értelemben használtam, ha valaki kilép a pártból vagy más párthoz közeledik, akkor az számunkra árulást jelent.

- Egyértelmű üzenet azoknak, akik a Demokrata Párt felé kacsintgatnak?

- Igen.

- Úgy tűnik, hogy Gyurcsány Ferenc kezdeményezése elég erős vereséget szenvedett.

- Úgy gondolom, az MSZP nyert azzal, hogy ezeket a kérdéseket egyhangú támogatással sikerült tisztázni. Én nem szívesen használom azt a kifejezést, hogy egy párton belül ki nyer, vagy ki veszít, mert egy szociáldemokrata, baloldali pártban nem egymást kell legyőzni, hanem a politikai ellenfelünket, a Fideszt.

Ez is a fő bajom egyébként a mostani kezdeményezéssel, hogy miközben nagyon sok társadalmi problémáról kellene beszélnünk a médiában, most Önnel is arról beszélgetünk, hogy a párt belső folyamatai éppen hogyan állnak. Miközben látszik, hogy az emberek közül egyre többen lennének kíváncsiak a szocialisták által kínált alternatívákra. Nagyon sok figyelmet vonnak el ezek az ügyek a valódi lényegről.

A párt átalakítását, megújítását nem úgy kell csinálni, hogy sokat beszélünk róla a médiában. Inkább a párton belül kell ezt megvitatni, utána aztán végre kell hajtani. Magyarul, szócsépléssel az építkezés, a párt megújítása nem történik meg, cselekednünk kell.

- De a média arról ír, amiről híre van. Ha nyilvánosságra kerülnek a párton belüli viták, akkor a média erről fog írni.

- Nem is a médiát kritizálom.

- Egy éve hallunk a párt átalakításáról, de nem sok mindent látunk ebből. Beszélnek róla, de mintha semmi nem történne közben.

- Valószínűleg ebben hibás a mi kommunikációnk is, ha fel lehet tenni olyan kérdést, mintha nem történne semmi sem. Az önkormányzati választások óta hat hónap telt el, ez idő alatt sok minden történt. Új képzési rendszert indított el az elnökség - utánpótlás, közösségépítés, vezetőképzés, politikai marketing témakörökben.

Nagyon erős nemzetközi kapcsolatépítésbe kezdtünk, a francia, a német, a görög szociáldemokrata pártelnököktől kezdve az ENSZ főtitkáráig nagyon sok politikussal találkoztam az elmúlt időszakban, és együttműködési fórumokat alakítottunk ki. Elindítottunk egy ellenzéki edzőtábort, amelynek az a lényege, hogy aktivistákat, választókerületenként két-három embert képzünk az ellenzéki politizálás mikéntjeire.

Arra törekszünk, hogy a háromezer fő feletti településeken legyen legalább egy kontaktszemély, később az ezer fő feletti településeken is. Alakítottunk egy etikai tanácsadó testületet, amely a morális, etikai kérdésekkel foglalkozik a párton belül, ezt Katona Béla vezeti Gráf József és id. Gál Zoltán részvételével. Alapítottunk egy díjat, ami a pártért végzett tisztességes, önzetlen munka elismerését szolgálja majd, először az MSZP születésnapján adjuk át.

- Szakmai program?

- Elindítottuk az MSZP közpolitikai programjainak kidolgozását a József Attila Alapítvány kereteiben, ennek szeptember 30. a határideje. Az oktatás, egészségügy, foglalkoztatás és minden más területén.

Folyik a programtanács keretében az ideológia programalkotás, Lendvai Ildikó vezetésével. Elkezdtük a párt adatbázisát frissíteni, hogy minél több szimpatizánst, aktivistát tudjunk mozgósítani. Emellett petíciós kampányt indítottunk, ami a kormányzati politika kritikájának a megtestesítője, és ezt több mint 370 ezer ember írta alá.

Ez azt mutatja, hogy a szocialista pártnak van olyan logisztikája és támogatottsága, hogy egy népszavazási kezdeményezéshez össze tudjuk gyűjteni a szükséges aláírásokat. És még sorolhatnám, de rövid az idő. Tehát nagyon sok olyan projekt indul, és mind abba az irányba mutat, amely egy versenyképes pártot fog eredményezni.

- Lehet. De az MSZP-nek a jelen pillanatig sem sikerült levetkőznie a negatív jelzőket. Korrupt, hazug, és sorolhatnám. Akárhogyan is nézzük, ezekre figyelnek oda a választók…

- De ettől még a házi feladatunkat el kell végeznünk. És valószínű, hogy ezek a stigmák akkor tudunk megszabadulni, ha azt látják az emberek, hogy hiteles, új politikusok hiteles politikát képviselnek, és és azt tesszük, amit mondunk. Nem hitegetünk. Magyarul, amikor a szavak összhangba kerülnek a tettekkel. Nem hiszem, hogy a morális kérdéseket azzal le tudjuk zárni, ha én még kettő vagyonnyilatkozatot kitöltök, vagy ha sokat beszélünk arról, hogy nekünk meg kellene tisztulnunk. A szocialista párt tisztességes emberek értékalapú közössége, nincs kollektív bűnösség.

Voltak, akik hibát követtek el. Van, aki a törvény előtt ad számot erről. De hozzátenném, ők is kitöltöttek vagyonnyilatkozatokat, méghozzá minden egyes évben. Szerintem a tisztességes politizálás, a helyes, morális, erkölcsös gyakorlat az, ami nem egy-két hét, hanem több hónap alatt képes csak bebizonyítani a magyar választópolgároknak, hogy a szocialista párt megfizette a politikai botrányok árát, tanult belőlük, és éppen ezért politizál más morális alapokon.

Ezt sem egyszerű pártszavazás, sem öt, tíz, száz vagyonnyilatkozat, etikai vizsgálat nem fogja megoldani, csak a tisztességes politikai stílus, erkölcsös politizálás.

- Még egy kérdés, már jelzik, hogy lejárt az időnk. Hogyan áll vidéken az MSZP?

- A legnagyobb erőfeszítésünk, hogy a vidéki hálózatunkat fenntartsuk, Hiszen nagymértékben csökkent a párt pénzügyi, anyagi támogatása a választási vereség miatt. Kezdeményeztem, egyébként először a pártelnökök közül, hogy az MSZP forrásairól közösen döntsünk, beszéljük meg, mennyi pénzünk van, milyen kötelezettségeink vannak, és a szabad forrásokat milyen hangsúlyok alapján költsük el.

Azt kezdeményeztem, hogy a szabad források legnagyobb részét a vidéki szervezetek működésére költsük el. Persze, ez nem optimális, hanem minimális támogatást jelent, de legalább életben tudják tartani a helyi infrastruktúránkat. Mert egy infrastruktúra nélküli párt választási rétegpárttá zsugorodik össze, és elveszíti a versenyelőnyét. Nagyon fontos, hogy az infrastruktúrát szinten tudjuk tartani, hogy később fejleszteni is tudjuk.

- Mi a helyzet a párttagsággal?

- A választási vereség után volt némi csökkenés a párttagságban, de ez kiegyenlítődött, mert egyre többen csatlakoznak újra a szocialista párthoz. Ha ennek a lélektani okait keressük, akkor azt mondhatnám, hogy az előző évben volt a nagy kiábrándulás, frusztráció a párt tagságában, s egy kicsit a tanácstalanság is jellemzett minket. Az elmúlt időszakban azonban ez a frusztráltság daccá, tenni akarássá alakult át.

Azt érzem, egyre inkább a türelmetlenség lesz úrrá az embereken, hogy minél gyorsabban tegyünk valamit, amivel megállítjuk Orbán Viktort. Hogy bizonyítsuk az embereknek, kormányzóképes erő vagyunk, és hogy minél előbb váltsuk le a Fidesz-kormányt. Ez így rendben is van, hiszen nekünk is ugyanez a célunk. Ugyanakkor néha úgy érzem, türelemre is kellene intenem a párttagságot és a szimpatizánsainkat, mert a politikai folyamatok úgyis kiforrják magukat, de egészen biztosan nem hat hónap alatt.

- Rövid választ kérek. Milyen párt lesz az MSZP-ből? Szakpolitikákban gondolkodó programpárt, elvek mentén működő ideológiai párt, vagy szélesebb rétegeket képviselő néppárt?

- Néppárt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

„Rosszabbul élünk, mint egy éve” - Mesterházy Attila Szombathelyen

Az MSZP elnöke egyenes és tiszta beszédet ígért, Simon Gábor, a választmány elnöke a Fidesz kampányszlogenjét vette kölcsön.

Gyurcsány: Szerintem új pártot kell csinálni

Gyanúsításokról, komcsizásról, pártépítésről, rivalizálásról, blogírásról beszélgettünk a volt miniszterelnökkel. Gyurcsány Ferenc Szombathelyen a helyi párttagokkal találkozott, jó negyven perc késéssel érkezett a városba.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra