Mészáros Lőrinc sokkal gazdagabb, mint az angol királynő

De lenyomja Ronaldót is. Több mint bizarr lista azokról, akiket lehagyott Mészáros. Tényleg nincs itt semmi látni- és átgondolnivaló?

Ezer forint nem sok pénz. Tízezer forint már pénz, százezer meg pláne. Egymillió forint már komoly összeg. Tízmillió forintot még el tudunk képzelni, habár együtt nem nagyon láttunk, 100 millió pedig a többségünk számára már alig elképzelhető mennyiség. Egymilliárd a mesék és az újsághírek kategóriájába tartozik.

Mészáros Lőrinc magyar vállalkozónak több mint 300 milliárd forintja van. 300 milliárd.

Tényleg nehéz ezzel mit kezdeni. Ekkora összeg már túl van a kézzelfoghatón, túl azon a realitáson, aminek bármi köze lenne a mindennapi gondolkodásunkhoz, életünkhöz.

Nevezzük pikánsnak, hogy a mesés gazdagodást elkönyvelő Mészáros történetesen a miniszterelnök falujának a polgármestere, ahogy az is az, hogy az egykori korábbi gimnáziumi barátból, kollégiumi szobatársból is egyszer csak multimilliárdos lett.

Hogy ezekből az együttállásokból ki és mit olvas ki, az józan ész vagy éppen hit kérdése. Engedjük is el most ezt a szálat, próbáljuk meg inkább elképzelni, mennyi is 300 milliárd forint (1,1 milliárd, azaz 1100 millió dollár). Ez sem könnyű feladat. Talán ha összefüggésbe helyezzük a mennyiséget, ha adunk – részben találomra választott - viszonyítási pontokat: neveket, tevékenységeket, életműveket és hozzájuk tartozó vagyonokat.

Tessék kapaszkodni, indulunk!

Mennyire gazdag Mészáros Lőrinc?
j

Neil Armstrong: „Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” – mondta a néhány éve elhunyt legendás űrhajós, amikor első emberként 1969-ben a Holdra lépett. Egész életében népszerű figura volt, egyetemen tanított, több nagy cég igazgatótanácsában is helyet kapott, reklámokban szerepelt. Vagyona: kb. 8 millió dollár.


Peter Falk: amerikai színész, akit a nemzetközi és a magyar közönség is leginkább Colombo hadnagyként ismert. A máig legendás sorozat 35 éven keresztül (1968-2003) futott. A 2011-ben elhunyt színész pályafutása során számtalan díjat nyert, Budapesten szobrot is kapott. Vagyona: kb. 14 millió dollár.


Stephen Hawking: angol fizikus, a Cambridge Egyetem kozmológiai központjának igazgatója, aki komoly bevételre tett szert mint népszerű tudományos könyvek szerzője. Márciusban bekövetkezett haláláig sokan őt tartották a világ legokosabb emberének. Vagyona: kb. 20 millió dollár.


Heidi Klum: német szupermodell, divattervező, énekes, tévés személyiség, aki üzletasszonyként is megállta a helyét. Vagyona: kb. 90 millió dollár.


Jeff Koons: a világ egyik legjobban fizetett kortárs képzőművésze, aki mellesleg Cicciolina férje volt a kilencvenes években. A hétköznapok banalitásaiból és a popkultúrából táplálkozó alkotásai őrült összegekért lelnek gazdára. Vagyona: kb. 100 millió dollár.


Quentin Tarantino: kultikus rendező, akinek olyan filmeket mondhat magáénak, mint a Ponyvaregény, a Kill Bill vagy a Becstelen brigantyk. Az amerikai független filmezés legnagyobb hatású alakja. Vagyona kb. 100 millió dollár.


Dan Brown: talán a legismertebb bestselleríró, akinek nevéhez olyan megasikerek fűződnek, mint az Angyalok és Démonok vagy A Da Vinci-kód. Regényeit 53 nyelvre fordították le és több száz milliós példányszámban adták el. Vagyona: kb. 160 millió dollár.


Plácido Domingo: spanyol operaénekes, karmester és operaigazgató, a „Három tenor” egyike. Eddig 146 szerepben kápráztatta el a közönséget. Vagyona: kb. 230 millió dollár.


Jennifer Lopez: énekes, dalszerző, színész, táncos és producer. Őt tartják az USA legnépszerűbb spanyol ajkú előadójának, egyben a legjobban fizetett „latinó” művészének. 2018-ban a Time magazin beválasztotta a világ 100 befolyásosabb embere közé. Vagyona: kb. 380 millió dollár.


Cristiano Ronaldo: minden bizonnyal a világ jelenleg legismertebb és legjobb labdarúgója. A Real Madrid élő legendája eddig 26 díjat tudhat magáénak, köztük öt spanyol bajnokit és öt bajnokok ligáját. A portugál válogatottal egy Európa-bajnokságot is nyert. Vagyona: kb. 400 millió dollár.


Második Erzsébet angol királynő: Bár az angol királyi családban senki nem nélkülöz, de szakértők szerint a legnagyobb személyes vagyont közülük a királynő mondhatja magáénak. A vagyon legnagyobb része földterületekben és különböző befektetésben van. Vagyona: kb. 500 millió dollár.


J.K. Rowling: a Harry Potter-könyvek írója. A sorozat köteteit eddig több mint 450 millió példányban adták el, a regényekből készült mozifilmek szintén kasszasikerek voltak. Ezt sok egyéb bevétel egészíti ki, például a világ különböző pontjain levő Harry Potter-témaparkok jogdíjai. Az írónő az évek során kb. 150 millió dollárt adományozott jótékony célra. Vagyona: kb. 650 millió dollár.


Calvin Klein: világszerte ismert New-York-i divattervező, magyar felmenőkkel. A felsőkategóriás divatruházati termékek mellett nevét adja fehérneműkhöz, ágyneműkhöz, parfümökhöz, órákhoz és ékszerekhez. Vagyona: kb. 750 millió dollár

.

Mészáros Lőrinc: magyar gázszerelő, vállalkozó, aki néhány év alatt az ország leggazdagabb embere lett, követhetetlenül bonyolult tevékenységekkel és céghálóval. Vállalatai bevételeinek jelentős része nyertes közbeszerzésekből származik. Vagyona: kb. 1100 millió dollár.


Grafikailag mindez így néz ki:

Adatok forrása: Forbes.com, Fortune.com, Celebritynetworth, Businessinsider.com, Theritchest.com, Time.com, Huffingtonpost.com, Sun.co.uk, Coed.com
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet