Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi is az a Bitcoin és hogyan gazdagodtak meg belőle?

A 21. század egyik legnagyobb vívmánya kétségtelenül a virtuális pénz lett. A közelmúltban köztudatba robbant egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő pénzügyi eszköz, amely a Bitcoin névre hallgat. De nézzük egy kicsit közelebbről! Mi is valójában a Bitcoin? Hogyan működik? Mi a technológia alapja? Biztonságos? Legális? Egyáltalán hogyan vásárolhatok Bitcoinnal?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi is valójában a Bitcoin?

A fizetőeszközt nem sokkal a 2008-as amerikai bankválság után egy ismeretlen személy bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. A szóban forgó elnevezés a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, valamint az azzal létrehozott elosztott hálózatra is vonatkozik. A Bitcoin lényegében tehát egy digitális fizetőeszköz vagy más néven „kriptovaluta”, mivel kriptográfiát használ a tranzakciók biztosítására a fentebb már említett összetett infrastruktúráján belül.

A technológiáról kicsit részletesebben

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A rendszer lelke, egyfajta központi eleme a blokklánc, vagyis az elosztott adatbázis. Utóbbi minden olyan bitcoin vásárlást, minden olyan bitcoin tranzakciót nyilván tart, amely korábban teljesítésre került. Vannak olyan tranzakciócsoportok, amelyek egy adatbázis egységet alkotnak. Ezeket nevezik blokknak. A blokk tárolja az előző blokkra vonatkozó adatokat, illetve az összes tranzakció tárolja az megelőző tranzakcióra vonatkozó információkat. A technológia gyakorlatilag teljes mértékben képes szavatolni a kifizetések átláthatóságát. Az ellenőrzött tranzakciók nem módosíthatók és nem törölhetők, ami egyben a bitcoin vásárlás , illetve a konkrét kifizetés véglegességét jelenti.

Nyugat.hu

Így működik a fizetőeszköz

Az egyre népszerűbb virtuális fizetőeszköz a igazán gyors és alacsony költségű fizetésre alkalmas, bank vagy egy központi rendszer nélkül. A fizetőeszköz bármely központi banktól függetlenül működik, ellentétben más jól ismert pénznemekkel, legyen az dollár vagy euró. A Bitcoin alkalmazása során nincs szükség. A bitcoinok minden kockázat nélkül eltárolhatók egy pénztárcafájlban egy egyszerű asztali számítógépen, de még mobiltelefonon, illetve külső adathordózókon. A konkrét tranzakciók közvetlenül a felhasználók digitális tárcái között zajlanak. A tranzakciók természetesen digitálisan alá vannak írva, melyek hitelességéről és megbízhatóságáról egyedi privát kulcsok gondoskodnak. Napjainkban már rengeteg dolgot tudunk vásárolni a Bitcoin kriptovaluta használatával, s a legfrissebb kimutatások szerint már egyre több helyen elfogadják, a Bitcoinot elfogadó kereskedők száma megugrott, sőt úgy tűnik egyre több valós üzlethelységgel rendelkező cég is elfogadja már a népszerű fizetőeszközt.

Legális és transzparens

A Bitcoin fizetés során teljesen nyomon követhetők a tranzakciók. Teljesen átlátható és a tranzakciók nyilvánosak. A tranzakció során a Bitcoin címek jelentik az egyetlen olyan információt, amely meghatározzák, hogy mi a bitcoinok elküldésének hleye. Utóbbiak teljesen privát módon kerülnek létrehozásra az egyes felhasználók pénztárcája által. Az elfogadó országok listája is folyamatosan bővül. Mivel a fizetőeszköz hálózatnak nincs központi helye vagy ügyintézője, ily módon egy igazi értelemben vett decentralizált digitális valutának tekinthető. A fentiek alapján nem túlzás azt állítanunk, hogy a Bitcoin az egész világon érvényes fizetési módszerként kezd terjedni. A segítségével megvásárolható árucikkek és szolgáltatások köre is folyamatosan bővül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés