Az MI miatt tele az IT-sek gatyája?

A mesterséges intelligenciáról, a programozás jövőjéről beszélgettünk a Logiscool iskolában Fonyó Szabolccsal, Németh Zsolttal az iskola vezetőivel és Balogh-Bartos Dénes oktatóval.

Csapjunk a lovak közé! Tényleg tele lehet a gatyája a programozóknak az AI (MI-mesterséges intelligencia) miatt?

Röviden válaszolva: nem hinném. De vizsgáljuk meg kicsit a témát! Az AI már régóta jelen van az életünkben. A vállalatok 35%-a használ már mesterséges intelligenciát; a Netflix, az Amazon, a Spotify például az AI segítségével próbál számunkra ügyfélélményt biztosítani.

Tény, hogy az elmúlt fél, egy évben elsősorban a ChatGPT-vel a mesterséges intelligencia a mindennapjaink témájává vált. És bár valóban – elsősorban a kódolók – munkáját kiválhatja valamilyen AI-eszköz, a programozókra, IT-szakemberekre továbbra is égető szükség lesz.

Az Informatika Vállalkozások Szövetsége időnként felméri a magyar IT-piacot. 8 éve indítottuk a Logiscool Szombathely iskolát. Akkor kb. 22 ezer betöltetlen informatikai álláshelyről beszéltünk, a legutolsó kutatásuk már 40 ezer jól fizető üres állásról szól.

Logiscool

Hogy áll a Logiscool az AI-hoz?

A Logiscool ma már 5 földrészen, több mint 30 országban működtet iskolát, mégis elmondhatjuk, hogy mint egy kisvállalat, rendkívül gyorsan tud a technológia fejlődésére reagálni. Mi magunk már 2021-ben – jóval a ChatGPT előtt – kezdtük az AI-oktatást. Nem csak azt tanítjuk meg, hogyan kell használni a mesterséges intelligenciát, hanem azt is, hogy működik az AI.

A Logiscoolban meg vagyunk győződve arról, hogy - bármit is hoz a technológiai fejlődés - az alapvető készségek, amelyeket tanítunk, ugyanazok maradnak, és továbbra is segíteni fogjuk a következő generációkat abban, hogy magabiztosak legyenek a digitális világban. A logikus, analitikus és kritikus GONDOLKODÁS szükségessége soha nem volt még ilyen fontos, mint most!

Logiscool

Az iskolát – ahogy fent is említettétek – a gyors reagálás, a fiatalosság jellemzi.

Így van. Azt valljuk, hogy az informatikában nem a múltat kell tanítani, sokkal inkább a jövő lehetőségét, a holnap technológiáját. Évek óta oktatunk robotprogramozást, használunk 3D nyomtatót, VR-szemüveget.

Van egy specialitása a Logiscoolnak. Nálunk egyetemisták, illetve érettségi előtt álló gimnazisták oktatnak. Minden segítséget megkapnak tőlünk (felkészítés, tanmenet, mintaprogram), viszont korban, gondolkodásban, látásmódban ők sokkal közelebb vannak a diákjainkhoz, mint mi magunk. Az élményalapú oktatásunk egy fontos elemének tekintjük az ő munkájukat. Dénes egyike volt a legelső diákjainknak, ma pedig már ő oktatja a legkisebbeket.

Logiscool

Dénes, téged kb. 7 éve mi motivált, hogy beiratkozz a Logiscoolba? Szülői nyomás vagy saját elhatározás volt?

Is-is. A terv az volt, hogy az első félév egy teszt, hogy mennyire jön be. Alapból a saját magam által programozott játékok gondolata vonzott, mint a legtöbb 10-11 évest, plusz egy kis „digitális írástudás” sose árt - mondták. Aztán időközben rajtam ragadt a programozás és a fél évből lett 1 év, majd 2, aztán 4, és mára már kb. 7 éve vagyok „scooler”, második éve pedig már oktató. Eközben a programozás több lett mint hobbi, és remélhetőleg hamarosan megélhetés is válik belőle.

Hogy látja egy 17-18 éves srác, van jövője az informatikának?

Teljes mértékben! Bár a MI előretörésével jogos lehet a kérdés, viszont jelen formájában még nagyon korlátozottak a képességei és egyelőre több hibával és pontatlansággal tud csak számítógépes kódot generálni, így inkább csak segíteni tudja egy programozó életét és ez egy ideig biztosan így is fog maradni.

Emellett most már egyre több mindent lehet elintézni a neten, és ezeket az oldalakat nem csak megírni kell, hanem fenn is kell tartani és ezt sajnos nem csinálja meg magától a gép.

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését a Logiscool, mit tegyen?

Mindig keresünk oktatókat, elhivatott, sokoldalú, programozásban jártas fiatalokat szeretnénk elérni. Ha szívesen kipróbálná valaki magát ebben a feladatban, küldjön egy rövid motivációs levelet a hello_PONT_szombathely_KUKAC_logiscool_PONT_com e-mail címre. Ez a munka a jövedelemszerzés mellett gyakorlási, tanulási lehetőség is számukra, dobbantó a jövőbe.

Ha pedig a képzés iránt érdeklődik valaki, regisztráljon ingyenes bemutató óránkra a www.logiscool.com/szombathely címen, és természetesen hozza el gyermekét is, ahol mindjárt ki is próbálhatja, milyen „scoolernek” lenni.