Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miért rappelsz, ha nem a hírnévért?

"Egyszer szeretnék felállni a színpadra és azt érezni, hogy ezt most megcsináltam." Egy feltörekvő szombathelyi előadóval, Pákozdi Ármin Nassh-sel beszélgettünk.

Az internet korában bárkinek lehetősége van rá, hogy megmutassa, mit tud, a közönség pedig értékelje, szeresse vagy utálja, lendítsen az illető karrierjén, vagy épp derékba törje azt. Nem kell tehetségkutatókba elmenni, nem kell kiadóknál házalni, akár egyetlen feltöltéssel is útjára indulhat a nagy álom.

A Szombathelyen élő Pákozdi Ármin, vagy művésznevén Nassh is ezt az utat választotta: Szabadidejében rapszámokat ír és elő is adja őket, de nem szeretné magát az emberek képébe nyomni. Értékrendje szerint a közönségre kell bízni, hogy milyen magasságokba emel egy előadót, ha pedig örökre hobbi marad számára a rappelés, azt sem bánja.

Pákozdi Ármin Nassh-sel beszélgettünk a kezdetekről, karrierről és zenéről.

Mióta rappelsz?

Sok rapper első szövegét ihlette szerelmi bánat, ez velem is így történt. 2014-ben az akkori barátnőm dobott és úgy éreztem, hogy le kell írnom azokat a dolgokat, amiket érzek. Aztán megmutattam egy barátomnak, akinek nagyon tetszett és azt mondta, vegyük fel.

Akkoriban még nem nagyon volt pénzem, úgyhogy a barátom szintetizátorára vettük fel, olyan is lett, amilyen, de azértfeltöltöttük Youtube-ra. Akkor azt éreztem, hogy: Na, ezt sikerült kiadni magamból.

Emiatt az érzés miatt folytattam.

Pákozdi Ármin Nassh
Kiss Tamás

Ha megengedsz nekem egy Bëlga idézetet: Honnan a név?

Egy volt barátnőm hívott Ármesznek, egy ideig úgy is volt, hogy ezt fogom használni művésznévként, de ahogy mondogattam magamban, egyre komolytalanabbnak tűnt. Aztán elkezdtem játszani a szóval, az Ármeszből Mesz lett, aztán Nesz, majd Ness. Ez már nagyon tetszett, csak nem így, fonetikusan akartam írni, így lettem végül Nassh.

Ha jól tudom, nap közben keményen dolgozol. Mennyi időd van mellette zenélni?

Ez nálam nem igazán időfüggő, mert ha épp egy új dalon dolgozom, amiatt hajnalban, munka előtt is képes vagyok felkelni, vagy egész éjszaka azt írni. Inkább attól függ, hogy milyen a hangulatom és van-e új ötletem.

A rappelést nem úgy fogom fel, mint egy munkát, amivel napi x órát muszáj foglalkozni, akár akarom, akár nem. De ha bevillan valami, egy gondolat, vagy mondat, ami nem hagy nyugodni, bármikor képes vagyok leülni és megírni.

Egyébként mennyire veszed komolyan a rappelést? Szeretnél befutni?

Van egy esztergomi srác, Shawn, (Mc SooN-ként kezdte, de idő közben művésznevet váltott, Szerk.) én miatta kezdtem el magyar rappet hallgatni, ő a példaképem. Tíz éve zenél és szerintem nagyon tehetséges is, egész sok rajongója van, mégis külföldön dolgozik, hogy megéljen.

Ma már nem elég magában a tehetség, erős anyagi háttér és ismeretségek is kellenek. Én úgy vagyok a zenével, hogy nem akarok vele pénzt keresni. Egyszer szeretnék felállni a színpadra és azt érezni, hogy ezt most megcsináltam, itt vagyok és hallgatnak az emberek, de arra a sok kompromisszumra, ami azzal járna, hogy ebből élek, nem vágyom.

Nekem az is bőven elég, hogy van, aki meghallgat.

Nassh: Ha adódna rá lehetőség, akkor se biztos, hogy hivatásból rappelnék
Kiss Tamás

Hogy látod, mennyire nehéz betörni a rapszakmába?

Nagyon. Az elején a legapróbb lehetőségeket is meg kell ragadni, a legapróbb előrelépésnek is örülni. Az például, hogy tavaly felvettem a kapcsolatot Shawn-nal és azóta beszélgetünk egy közös szám lehetőségéről, nekem nagy dolog. Túl sok szabadideje amúgy neki sincs, de ami van, azt a szerelemnek szenteli.

Szépen, lépésről lépésre lehet haladni felfelé, de liftezés nincs.

A zenei világ mainstream, üzleti része is nagyon megnehezíti a lelkes kezdők dolgát. Nézzük meg, mi most a menő: veretés a pénzre, keménykedés, alázás és hihetetlen mennyiségű márkanév meg termékelhelyezés a klipekben. Ezek a zenék már csak tartalom nélküli reklámok, de sok pénz van bennük, rengeteg embert elér és van is rá kereslet. Ezzel az árral nagyon nehéz szembe úszni.

Vannak olyanok, akik szerint fölösleges ezt csinálnod?

Persze, vannak ismerőseim, akik mondják, hogy minek csinálom, úgyse fogok befutni, de ahogy már korábban mondtam, nem az a célom, hogy befussak, szóval ezek a vélemények nem nagyon izgatnak.

Az zavaróbb, hogy a szakmán belül is van széthúzás. olyan, hozzám hasonló amatőr rapperek, akiket egyébként a barátomnak tartok, gyakran közömbösek, nem őszinték. Van olyan, hogy elküldök egy új felvételt valakinek, ő pedig mond egy tök jó építő kritikát, aztán legközelebb ugyanez az ember jóformán nem is válaszol.

Nagyon helyzet-, vagy hangulatfüggő, hogy ki, mikor és mennyire segítőkész.

Nassh: Még barátok közt is megjelenik néha az irigység
Kiss Tamás

Mondtad, hogy egyszer szeretnél kiállni a színpadra. Szerinted ez mikor fog megtörténni?

Lehetőségem igazából már lett volna rá. Nem is olyan rég, februárban lépett fel a Végállomásban Siska Finuccsi, és a szervező megkeresett, hogy lépjek fel én is, amolyan előzenekarként.

Rögtön mondtam is, hogy persze, megyek, de az utolsó pillanatban meggondoltam magam.

Pedig ez egy jó lehetőség lett volna, nem? Miért léptél vissza?

Előtte hallgattam Siska számait, meg az enyéimet, és éreztem, hogy nem passzol. Siska Finuccsira bulizni mennek az emberek, de az én dalaim nem bulisak. Egyszer tényleg szeretnék színpadra állni, de azt hiszem, az én befogadóközegem nem ez lesz.

Nagyon sok dalod témája a szerelem. Ezek mindig egy igazi lányról szólnak?

Mindig. Az utolsó számom, a Gondolok rád például egy olyan lányhoz szól, akivel a dal megírása előtt szakítottunk, és ezzel a számmal szerettem volna neki üzenni. Biztos, hogy meghallgatta és abban is biztos vagyok, hogy nem közömbös iránta, de azt nem tudom, hogy mennyire ért célba az üzenet.

Egyelőre úgy tűnik, hogy én vesszőt, ő meg pontot tett a mondat végére.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra