Miközben a szombathelyi kórházzal szembeni parkoló ügyét csócsáljuk, pár méterrel odébb egy nagy városi terület áll üresen

Néha nem árt feltenni a legegyszerűbb kérdéseket is.

Ha majd száz év múlva egy helytörténész feldolgozza Szombathely közéletét, arra a következtetésre jut, hogy áldott időszak volt a 2022-es év, merthogy a városnak mindössze két problémája volt: milyen gyorsan nő a fű és hogy lesz-e parkoló a kórházzal szemben.

Ennyi könnyű fejfájást minden bizonnyal megirigyelnék még a legmenőbb és leggazdagabb települések is, Dubajtól kezdve Bécsen át San Franciscóig.

A fűnyírásról már írtam , írtunk számtalanszor, valószínűleg írni is fogunk, merthogy láthatóan ez a téma még sláger marad egy darabig.

A kórházzal szembeni parkoló is őrzi pozícióját a politikai kommunikációban, habár láthatóan a lakók már kezdik elveszíteni mind az érdeklődésüket, mind a fonalat.

Most úgy néz ki, hogy mind kormányoldal, mind a városvezetés, mind az itt élők és dolgozók szeretnének parkolót az egykori városi strand területére - így aztán nem történik semmi.

A valóban vitatható ingatlanügylet következményiről korábban napi, később heti, mostanában havi rendszerességgel tartanak sajtótájékoztatót, adnak ki közleményt , mi több, a téma az az utolsó Kormányinfón is előjött.

Az viszont nem jött elő, hogy a vitatott terület mellett néhány méterrel, a kerítés túloldalán egy jókora üres terület található, alapból városi tulajdon, ahol láthatóan kis munkával és kevés költséggel lehetne parkolókat építeni.

Annál is inkább, mert erre a területre alapból is parkolókat álmodtak .

Arról van szó, hogy az Egészségügyi Alapellátó Központot elvileg nagyobbra tervezték, de aztán kiderült, hogy a pályázat összegébe annyi nem fér bele, a városnak meg nem volt erre külön pénze. (Még szerencse, hogy a Hali-stadion megépült.)

Ennek a takarékosságnak lett áldozata az épület mögötti terület is, ahol létesültek ugyan parkolók, de a tervezettnél jóval kevesebb.

Egészen pontosan 150 helyett 75.

Ha valaki kimegy a helyszínre, akkor ezt látja az Alapellátó hátsó bejárata felől.

Józing Antal

A túlsó oldalról pedig ezt.

Jó néhány SUV elférne itt
Józing Antal

Szemmel láthatóan nagyjából akkora hely van itt autóknak, mint a szomszédos telken, és néhány parkoló építése, ha már tényleg annyira fontos, igazán nem látszik komoly költségnek.

És akkor a szomszédos telket lehetne valami hasznosra, értelmesre fordítani, esetleg évekig elvitatkozni az új funkcióján, akár visszavásárolja a város (az állam, az EU, az ENSZ stb.) akár nem.

Lapunk az alábbi kérdéseket küldte el a szombathelyi önkormányzatnak.

 • Volt-e arról eddig szó, hogy mennyi parkoló épülne a város által (feltételesen) visszavásárolt területen?
 • Felmerült-e, hogy a város megépíti a parkolókat (a korábbi hírek alapján 75-nek van hely) az alapellátó mögött?
 • Mi az akadálya, hogy ez megtörténjen, és így okafogyottá váljon az egész vita a korábbi városi strand parkolóvá alakításáról?
 • A városházától kapott válasznak az a lényege, hogy a Szombathelynek nincs pénze az Alapellátó mögötti parkolók építésére sem. Abban bíznak, hogy a kormány fedezetet biztosít a kórházzal szemben építésre, ha meg nem, akkor felkarolja az Alapellátó mögötti területet.

  Az önkormányzat teljes válasza:

  „A feltételes közbeszerzést 80 parkolóra írtuk ki, bízunk benne, hogy Gulyás Gergely miniszter úr ígérete alapján biztosítani fog a kormány forrást az ingatlan visszavásárlására, a vállalkozó felmerült többletköltségeire, a parkolók tervezésére és kivitelezésére.

  Az Egészségügyi Alapellátó mögötti parkolók megépítésére továbbra sincs a városnak fedezete. Bízunk benne, hogy Gulyás Gergely és Hende Csaba akkor is fontosnak tartja a parkolók építését a kórházzal szemben, ha a kormány valamely oknál fogva mégsem biztosít fedezetet augusztus 31-ig a volt városi strand területén építendő parkolókra, és akkor az Alapellátó mögötti terület parkolókká alakításának ügyét fogják felkarolni és elérik a kormánynál annak finanszírozását.”

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet