Milliárdos pluszkiadást jelent Szombathelynek a megemelkedett távhődíj

Nemény András polgármester szerint nem tudja kigazdálkodni az összeget a város, ha nem segít az állam.

Péntek este jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb, 2022. évi 159. száma, mely 134 oldalon keresztül taglal különböző kormányrendeleteket, köztük a „távhőszolgáltatónak értékesített távhő árának, valamint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatás díjának” rendeletmódosítását.

Magyarul azt, hogy 2022. október 1-től mennyit kell fizetniük az önkormányzati intézményeknek a fűtésért.

Átlapozva a közlönyt, a 119. oldalon végül kiderül, hogy Szombathely esetében ez 51 456 forint, azaz csaknem tizenkétszer több, mint az eddigi 4 100 forint gigajoule-onként.

A Magyar Közlönyben megjelent ártábla
Magyar Közlöny

Az óriási és hirtelen árnövekedés kapcsán sikerült telefonon elérnünk Nemény Andrást. Szombathely polgármestere a következőképpen reagált:

„Ez a drágulás több milliárdos pluszkiadást fog jelenteni a városnak. Ez az újabb teher a szolidaritási-adó kötelező befizetése, a gépjárműadó elvonása után újabb súlyos terhet ró az önkormányzatokra. Elhangzott több fideszes polgármester-társammal egyetértésben a Megyei Jogú Városok Szövetsége legutóbbi ülésén is, hogy miután az állam hozta nehéz helyzetbe az önkormányzatokat azzal, hogy a minisztérium a legrosszabb tőzsdei áron jegyezte le a gáz beszerzését, igenis az állam feladata, hogy ebben a helyzetben segítséget nyújtson. Kompenzáció nélkül ugyanis ezt az összeget nem fogja tudni kigazdálkodni nemcsak Szombathely, hanem egyik város sem, így pedig a működőképességünk van veszélyben” – mondta lapunknak a polgármester.

Az emelésre Facebook-oldalán reagált a város szociális bizottságának elnöke, Czeglédy Csaba képviselő is:

„A fideszes ipari miniszter tegnap az éj leple alatt tizenkétszeresére emelte a szombathelyi intézmények távhődíját. Rendelete mivel éjfélkor hatályba lépett, már a mai naptól brutálisan többet fizetnek a szombathelyi bölcsődék, óvodák, iskolák, a színház és még sorolhatnám. Az elmúlt tizenkettő év 'eredménye', hogy üres a kassza” – írta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t