Minden visszatartott EU-s pénzt bukhat az ország, pénzbefagyasztás jön

A Bizottság ugyanis úgy döntött, a magyar kormány által tett 17 vállalást nem tartja elégséges garanciának a pénzek kifizetéséhez.

Nem elégedettek az Európai Bizottságnál a magyar kormány jogállamisági vállalásaival ezért végleg elveszíthet mintegy 7,5 milliárd euró (3000 milliárd forint) támogatást, írta „megbízható brüsszeli forrásokra” hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán a 168ora.hu . A jövő heti kollégiumi ülés előtt a lap szerint az Európai Bizottság már biztos abban, hogy sem a kohéziós alapból, sem az európai helyreállítási alapból visszatartott pénzeket nem fizeti ki a bevezetett intézkedések alapján Magyarországnak.

A múlt heti bizottsági kiszivárogtatás még arról szólt az Európai Parlamentből érkezett jelzésekkel összhangban, hogy 7,5 milliárd eurónál kisebb felfüggesztési javaslatot fogalmazhat meg az Európai Bizottság a magyar lépések viszonylag pozitív megítélése nyomán.

A mai hír viszont ehhez képest kedvezőtlenebb kimenetet jelez. A magyar kormány által tett 17-féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével inkább elégedetlen a Bizottság, és ezért tartja fent azt a javaslatát, amit már szeptember 18-án is megfogalmazott a Tanács felé - hívja fel a figyelmet a portfolio.hu .

Egészen pontosan azt javasolják majd a tagállamoknak, hogy az eredeti tervhez hasonlóan azt fogja javasolni, hogy a kötelezettségvállalások 65 százalékát függesszék fel a magyar kohéziós operatív programokban, ez az összeg teszi ki a 7,5 milliárd eurót, amit eddig sem kapott meg a magyar költségvetés.

Mint most kiderült, a helyreállítási alapot is az eredetileg az EU által meghatározott jogállamisági követelmények maradéktalan teljesítéséhez kötik, ez összesen 5,8 milliárd eurót tesz ki. Így elvárják az igazságügyi szervek függetlenségének garantálását, így az Országos Bírói Tanács jogi megerősítését, és a Kúria, valamint elnöke Varga Zs. András szerepének párhuzamos gyengítését is.

A FAZ azt is tudni véli, hogy a Bizottság Varga Judit igazságügyi miniszter szombati levele után hozott erről döntést. Azt maradéktalanul elismerték, hogy a magyar kormány, például az Integritás Hatóság létrehozásával, vagy egyes közbeszerzési szabályok átírásával teljesített pár követelést, de ezeket teljesen elégtelennek tartják. Sőt, kiritizálták magát az Integritás Hatóságot is, megemlítve, hogy egyik kijelölt tagja, Holbusz Tímea korábban a Pénüzgyminisztérium munkatársa volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet