Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Éveken keresztül gyötörték, elhanyagolták, bántalmazták a gyerekeket

Mindhárom kiskorú gyermekét elvette a bíróság a Vas megyei házaspártól.

A 12 éve házas vádlottak egy meg nem nevezett Vas megyei faluban három – két fiú és egy lány – kiskorú gyermeket neveltek, köztük a másodrendű vádlott (a feleség) korábbi élettársi kapcsolatából született gyermekét is – derül ki a Szombathelyi Törvényszék közleményéből.

A vádlottak között az együtt töltött évek során párkapcsolati konfliktus alakult ki, ráadásul a 2016-os év második felétől kezdődően italozó életmódot folytattak, így gyakoriak voltak közöttük a veszekedések, agresszív cselekedetek; a pár ütötte egymást és a lakás berendezési tárgyaiban is kárt tettek. Mindez általában a három gyermek előtt zajlott

Az elsőrendű vádlott (a férj) ittas állapotban nevelt gyermekét, az idősebb fiút veszélyeztette legsúlyosabban. Őt az évek során többször mind szóban, mind tettleg bántalmazta, rendszeresen szidalmazta, éreztette vele, hogy nem tartozik a családhoz, gyakran minden ok nélkül megverte.

Az anya is állandóan azt éreztette az idősebb fiúval, hogy az nem tartozik a családhoz, kevesebbet ér, mint az öccse.

„A megkülönböztető viselkedés – amellyel a vádlottak a kettő kiskorú fiúgyermek sértettel szemben viseltettek – a gyermekek öltöztetésében, iskolai felszerelésének vételében, iskolán kívüli szabadidős tevékenységre történő beíratásukban és a szükséges orvosi ellátás biztosításában nyilvánult meg” – olvasható a közleményben.

Az idősebb fiúnak nem volt ágyneműje, csak egy törülközője. Anyja az asztmás betegségével kapcsolatos orvosi vizsgálatokra nem, vagy csak késve vitte el, a betegsége kezeléséhez szükséges gyógyszereket sem biztosították megfelelően a részére.

A vádlottaknak az idősebb fiúval szembeni bántalmazó, közönyös és elhanyagoló viselkedése a kisebbik fiú jelenlétében zajlottak, amely magatartással a vádlottak az ő lelki, érzelmi fejlődését is veszélyeztették.

A vádlottak legkisebb, közös kiskorú lánygyermeküket is súlyosan elhanyagolták, nem törődtek a sértett testi fejlődésével, nem táplálták megfelelően, aminek következtében a kislány állandó súlyfejlődési problémákkal küzdött, testi fejlődése átlag alatti volt.

A vádlottak veszekedései, verekedései miatt az évek során gyakran került sor rendőri intézkedésre a családnál. Ilyen volt például 2019. április 26-án is, amikor éjszaka az apa a kiskorú gyermekek jelenlétében baltával támadt az anyára, és a balta a ruhásszekrénybe csapódott. Néhány hónappal később ismét rendőri intézkedés volt a családnál: ekkor az apa úgy fojtogatta az anyát, hogy annak a 19 hónapos kislánya a kezében volt, és az esetnek a többi gyerek is tanúja volt.

A Család- és Gyermekjóléti Központ a családdal 2016 szeptembere óta állt kapcsolatban, kezdetben gyermekjóléti alapellátás, majd védelembe vétel keretében.

A gyermekek jelenleg gyermekotthonban vannak.

Az ítélet

„A Körmendi Járásbíróság 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt halmazati büntetésül az I. rendű vádlottat 2 év 6 hónap végrehajtandó, a II. rendű vádlottat 1 év 10 hónap végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre – pártfogó felügyelet elrendelésével – ítélte. A bíróság elrendelte továbbá az I. rendű vádlott vonatkozásában egy korábbi ügyben, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt kiszabott 1 év 6 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását, mert az I. rendű vádlott az újabb bűncselekményt a felfüggesztés próbaideje alatt követte el. A bíróság a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti igény érvényesítését egyéb törvényes útra utasította.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra