Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val, az Életünkkel?

És mi lesz a Képtár két értékes gyűjteményével, a Derkovits és a Szántó Piroska hagyatékkal? És az államosítás hány alkalmazottat érint majd a vasi Megyeházán? – utánakérdeztünk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormányfő és a 19 megyei közgyűlési elnök által aláírt megállapodás alapján gyakorlatilag az összes egészségügyi, oktatási, szociális, közművelődési intézmény megyei támogatása és fenntartása megszűnik január elsejétől. A mintegy 180 milliárd forintnyi adóssággal együtt a jövő évtől tehát az állam kezeli és működteti őket. Kíváncsiak voltuk arra, a Vas megyei önkormányzat hány intézménye kerül városi vagy állami kézbe?

Ki és mi maradhat?
Mészáros Zsolt

Kérdéseinkkel a Megyeháza illetékeséhez fordultunk, aki közölte, a tervek szerint a Vas megyei önkormányzattól négy iskolát, két gyermekotthonnal működő oktatási, hét szociális, három művészeti és kulturális, valamint egy közművelődési intézményt vesznek el. Az átvétel érinti továbbá a megyei önkormányzat négy közgyűjteményét, két folyóiratát és a Markusovszky Kórházat. Kérdés még, amelyre a megyénél sem tudják a választ, hogy mi lesz azokkal a szociális intézményegységekkel, melyeket települési önkormányzatokkal társulásban működtet a megyei szervezet. Az állam ezzel együtt – tudtuk meg - átveszi az önkormányzat által 5 milliárd forint névértéken kibocsátott kötvényét is.

Mi lesz a közgyűjteményekkel?

A megye közgyűlése a részletekről jövő hét csütörtökön tárgyal, addig biztosan csak annyi tudható, hogy a Markusovszky Kórház, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Vas Megyei Levéltár, és a várossal jelenleg közös fenntartásban működtetett Művelődési és Ifjúsági Központ nem lesz megyei fenntartásban. A Savaria Szimfonikus Zenekar az eddigi közös fenntartásból teljes egészében a város tulajdonába kerül. A Mesebolt Bábszínházról és az Ungaresca Táncegyüttesről még nincs hírünk, a megyei támogatásnak viszont január elsejétől vége.

Az eddig szintén közös tulajdonban működtetett Szombathelyi Képtár a tervek szerint elveszti önállóságát, és a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóság alá csoportosítják, amely eztán szintén az állam fennhatósága alá kerül. (Erről a megyei önkormányzat már döntött, a városi közgyűlés viszont későbbre elhalasztotta a kérdést.) Új jegyzője van Szombathelynek - Közgyűlési blog (Frissítve) 2011. September 29. 09:28 Többen is felvetették, mi lesz a Képtár értékes gyűjteményeivel, a Derkovits és a Szántó Piroska hagyatékkal? Amelyek jelenleg Szombathelyen a város és a megye fontos értékei. Vajon maradnak itt, vagy Budapestre kerülnek? Erre senki sem tudja még a választ.

És ha az intézményeknél tartunk, csak a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának átszervezése ennyi, az igazgatóság alá tartozó megyei múzeumot érint: a Arany Egyszarvú Patikamúzeum, Cáki Pincesor - Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, Helytörténeti Gyűjtemény, Járdányi Paulovics István Romkert, Nádasdy Ferenc Múzeum, Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum, Smidt Múzeum, Városi Múzeum - Tábornokház, Vasi Múzeumfalu.

Két műhely is érintett: a Vasi Szemle és az Életünk

A megye két jelentősebb folyóiratot is működtet, amelynek sorsa még szintén bizonytalan. Az egyik a magyar vidék legrégibb tudományos folyóirata, a Vasi Szemle, amelyet 1933-ban alapított meg munkatársaival a vend származású polihisztor, Pável Ágoston. A másik az Életünk, amely országos terjesztésű irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat.

A Megyeházán – tudtuk meg az illetékesektől – jelenleg 45 alkalmazott dolgozik. Ebből az átszervezések miatt várhatóan a fele létszámnak másutt – például a kormányhivatalokban – lesz az új munkahelye.

Mire jó az átszervezés? – Orbán Viktor kiegyenlít

A megállapodás előnyei közé tartozik – olvashattuk az MTI-ben, hogy szükség esetén központilag tudnak majd munkaerőt átcsoportosítani egyik helyről a másikra, és elkerülhető lesz az önkormányzatok fizetésképtelensége, amely több helyen már idén októberben fenyegetett.

A Smidt múzeum gazdája sem a megye lesz
Nagy Zoli

Orbán Viktor az átszervezés szükségességét alátámasztó okok között említette azt MTI-nek, hogy jelentős színvonalbeli különbségek alakultak ki a megyék között a szolgáltatások tekintetében. Meggyőződése, hogy a megállapodás eredményeképpen jelentősen nő az érintett intézményekben dolgozók és azok biztonsága is, akik az adott szolgáltatásokat igénybe veszik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Megszűnik a szombathelyi Képtár önállósága, eladják a gyámhivatal épületét

Húzós napra készülhetnek a szombathelyi képviselők, a nyári szünet most megbosszulja magát. Közgyűlési előzetesünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra