Mithras-szentélyt találtak a Magellán Centernél - Európai jelentőségű régészeti felfedezés

„Felbecsülhetetlen értékű leletek” – mondja a megyei múzeumigazgató, miközben az ásatást nézzük. Kiderült, igazi kincsek rejtőztek az egykori ÉDÁSZ székház alatt.

A leletek a terület beépítése előtti, kötelező régészeti feltárás során bukkantak a felszínre. Szombathely történelmi városrészében, azaz az egykori Savariában ugyanis bárhol ásnak, előbb-utóbb érdekes dolgokra bukkannak. Kiss Péter ásatásvezető régésztől azt is megtudjuk, hogy a talajszint alatti 1 – 2,5 méteres szinten találhatóak az ókori leletek, igaz, jó részüket a későbbi korok építői megrongálták, vélhetően nem szándékosan.

Ötezer négyzetmétert tártak fel eddig

A Magellán Center építése adott arra lehetőséget, hogy közel ötezer négyzetméternyi területet tudtak megkutatni a régészek. A tavaly március óta zajló munka nem remélt eredményeket hozott.

Kiss Péter a feltárt leleteket két csoportba osztja, az egyik csoportot azok a használati tárgyak, dísztárgyak adják, amelyeket ki lehet emelni, megtisztítani. Ezeket a közelben egy asztalon mutatják be a sajtónak, köztük kerámiából, fémből, csontból készült edények, cseréptöredékek. Fontos részei a leletnek az egykori falfestmények, amelyeket puzzle-szerűen kell összerakni a töredékekből, ezen Kurovszky Zsófia festő-restaurátor művész dolgozik.

Magellán ásatás
A Mithras-szentélyben dolgoznak a régészek
sadness

A másik csoportot az építészeti emlékek jelentik, ezeket eredeti helyükön nézhetjük meg. A területet mindenfelé kutatóárkok szabdalják, bennük serényen dolgozó régészekkel, segítőikkel. Az ásatásvezető fel is hívja a figyelmünket arra, hogy csak a kijelölt ösvényeken bolyongjunk, különben könnyen tehetünk tönkre értékes leleteket.

A későbbi korok rombolásai

Látjuk is, hogy mindenfelé kis papírtáblácskák jelölik a találati helyeket, rajtuk sorszámmal. Óvatosan lavírozunk a korlátok és szalagok között, közben Nagy Zoltán megyei múzeumigazgató mutat körbe: „Felbecsülhetetlen értékű leletek vannak itt”. Először egy csatornamaradványt nézünk meg, megtudjuk, az egykori Savaria utcái alatt komplex szennyvíz-hálózat működött. Amire itt rábukkantak, azért jelentős igazán, mert egy gyűjtőcsatorna. Három méter széles, az alja mintegy öt méterre van a jelenlegi talajszinttől. Csatári kőből rakták ki a falait, habarcsot használtak kötőanyagnak, a tetejét boltívvel zárták le.

Kiss Péter mutatja, hogy itt lehet a legjobban észrevenni a későbbi korok rombolását. A csatorna boltívét ugyanis a 19. században téglával pótolták ki, a 20. században pedig betoncsövet vezettek benne végig. Azaz, az ókori építők olyan pontosan dolgozták ki a csatornahálózatot, hogy az az 1500 évvel későbbi igényeknek is megfelelt. A boltívből pedig ki lehet számítani, és akár rekonstruálni is lehet az erdeti állapotot. Azt már tudják a régészek, hogy a csatorna valószínűleg a Perintbe vezetett.

Magellán ásatás
1500 évvel ezelőtti csatornarendszer maradványai
sadness

Néhány méterrel arrébb Szombathelyen egyedülálló leletre bukkantak, egy pincére. A város területén ugyanis eddig nem találtak az ókorból származó földalatti építményt. A pince fala rendkívül sima, látszik, hogy gondos kezek munkája, a vakolat jó része a mai napig tartja magát. Az ásatásvezető szerint azért maradt meg ilyen jó állapotban, mert a föld alatt volt, és a későbbi korokban sem háborgatták.

Vallástörténeti jelentőségű lelet

Aztán eljutunk a legnagyobb szenzációhoz, a feltételezett Mithras-szentélyhez. Kiss Péter úgy véli, a feltételezés már beigazolódott, ugyanis a nagyobbik helyiségben két Mithras-oltárt találtak, ezeket viszont csak szentélyben helyezték el. Ráadásul két falnál is felfedezték az ülőpadok nyomait, ezek is a szentélyre utalnak. A két oltár egyébként jelenleg Budapesten van restauráláson.

Márpedig, ha tényleg Mithras-szentélyt találtak, annak vallástörténeti, kultúrtörténeti jelentősége is van. A történészek azt tudják, hogy az egykori Pannóniában is megjelent a Mithras-kultusz, Savaria környékén viszont eddig nem találták nyomát. Nagy Zoltán azt mondja, hasonló jelentőségű a felfedezés, mint amikor megtalálták az Isis-szentély romjait. Mi tesszük hozzá, hogy okos munkával a Mithras-szentélyből is lehet olyan turisztikai látványosságot kicsiholni, mint az Iseumból .

Magellán ásatás
Kutatóárkok szabdalják a területet
sadness

A beruházó segítségére számít a múzeum

Ehhez azonban szükség lesz a beruházó közreműködésére is. A terület ugyanis a Devirs International Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdonában van, a most zajló régészeti feltárás költségeit is a cég fizeti, igaz, erre törvényi kötelezettség van. Nagy Zoltán megemlíti, kérte a cég vezetőjétől, hogy a telekhez tartozó, egyelőre feltáratlan 2 ezer négyzetméteres területet „humuszolják le”, azaz távolítsák el a talajréteget. A múzeumigazgató azt is javasolta, hogy a Center alá épülő mélygarázs egy részében (öt parkolóhelynyi területen) alakítsanak ki egy olyan teret, ahol a most felszínre került leleteket be lehet majd mutatni. Nagy Zoltán azt mondja, a cég vezetése nem zárkózott el a kérések teljesítése elöl.

Megpróbáltuk kikérni a cég ügyvezetőjének véleményét is, sajnos, Szakács Marcellt többszöri próbálkozásunk ellenére sem tudtuk telefonon elérni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra