Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem lett Szombathelyé az MMIK, a kormány elutasította az önkormányzat kérését

Közel ötmilliárdot akart költeni rá a város, most nem teheti meg. Marad olyan az épület, amilyen.

Nem verték nagydobra, de sikertelen lett - nem először - a kísérlet, hogy a városé legyen az MMIK épülete. Az önkormányzat már 2013 óta próbálkozik a tulajdonjog megszerzésével, eddig eredménytelenül.

Mészáros Zsolt

Pedig a városvezetés komoly programot dolgozott ki Elbontják és újraépítik a szombathelyi MMIK-t 2016. April 19. 15:27 az épület hasznosítására, a 2020-ig érkező uniós pénzek segítségével a szerkezeti elemekig vissza akarták bontani, majd korszerűsítve újra felépíteni, mindezt közel ötmilliárd forintból.

A terv nem aratott osztatlan sikert, az április közgyűlésen Közel 30 milliárd forintról döntöttek a szombathelyi képviselők 2016. April 20. 08:31 a baloldali ellenzék kifogásolta, hogy a városvezetés nem gondolkodik nagyobb távlatokban. Hiszen pár éven belül az Ady téri buszállomás kiköltözik a vasútállomás mellé, és így az egész teret újra kellene gondolkodni.

Mészáros Zsolt

Az ellenzék szerint az sem biztos, hogy az MMIK-nak azon a helyen kellene maradnia, ahol most van, ha már lebontásban gondolkodnak, akár a jelenlegi Ady térre is át lehetne helyezni. Az ellenzék álláspontja szerint a területet egységként kellene kezelni, és nem egyetlen épületre költeni ennyi pénzt.

A vitának most egyelőre vége, hiszen a kormány már sokadszor utasította el az önkormányzat kérését. Így az MMIK marad ott és úgy, ahogyan most van.

A megyéé volt, az állam elvette, és nem adja

Az MMIK-t (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ) a 80-as évek elején építették, a megye és a város egyik ismert és sok programot szervező kulturális intézménye volt, tulajdonosa és üzemeltetője először a megyei tanács, majd a megyei közgyűlés lett.

2012-ben, az Orbán-kormány központosító törekvéseinek eredményeként az állam elvette a megyei önkormányzatok vagyonát, köztük a kulturális intézményeket, így az MMIK-t. Később kiderült, hogy az állam nem képes ezeket működtetni, így 2015-től folyamatosan adja át az illetékes városi, települési önkormányzatoknak a volt megyei intézményeket.

Szombathely - többek között - átvette a szimfonikus zenekart, a Mesebolt bábszínházat, a Berzsenyi Dániel Könyvtárat, a Savaria Múzeumot. Az MMIK-t már sokadik kísérletre sem sikerült.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra