Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mocsárrá változhat a Velencei-tó

A Velencei-tó vízminőségének javítása elképzelhetetlen az e célra fenntartott víztározók megfelelő minősége nélkül.

Hónapok óta téma a Velencei-tó apadó vízszintje és a vízpótlás ügye. A közvéleményt sokkolta a tömeges halpusztulás ténye júniusban, amit a hivatalos közlemények szerint a felmelegedett, sekély vízben kialakult oxigénhiány okozott. A több mint 4 tonnányi haltetem eltávolításához a lakosság és a civil szervezetek munkájára is szükség volt. Az oxigénhiányos állapot ellensúlyozása érdekében júniusban vízforgató berendezéseket állítottak be, az átszivattyúzást a tűzoltóság mellett önkéntesek is segítették – írja az Átlátszó .

Horányi Tibor környezetvédelmi mérnök, az Alba Natura Civil Alapítvány tagja  a Klubrádiónak azt mondta, hogy a globális felmelegedésben az ember szerepe már hosszú ideje megállapítást nyert. Ugyanakkor a Velencei-tó helyreállása beavatkozás nélkül 4-5-8 év is lehet, viszont két víztározója is van, amelyet bevetve ez az idő lecsökkenthető. Csakhogy a Velencei-tó vízpótlására épült két víztározót csak horgászati célokra használják hosszú évek óta. Ez teljességgel ellentmond a vízügy azon szabályzatának, hogy a horgászat csak „másodlagos prioritású” a víz pótlásának elsődleges feladata mellett. Ez a tározókban lévő vízminőség romlását is okozhatja.

A gond ott van, hogy a vízgyűjtő területek vízelvezető árkait betemették, mezőgazdasági okokból, így ezeket újra meg kéne nyitni ahhoz, hogy ismét cserélődni tudjon a vízállomány. Nincsenek egzakt számok arra, hogy mennyiben járul hozzá a vízminőség romlásához az hogy körbebetonozták a tavat. Sokkal fontosabb a levezető torkolatok megfelelő állapota. Az alapítvány a tó megmentése ügyében nem csak a lakossággal, de rengeteg szakemberrel beszéltek, és szakmai javaslatokat is készítettek hosszú távú megoldást keresve a tó helyzetére - írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra