Adóellenőröket küldhet a MOL hulladékos cége a fémkereskedőkre

A lehetőség nem csak a MOHU alvállalkozóira, hanem a konkurens cégekre is kiterjed. Így egy magáncég bérelheti ki az adóellenőröket.

Titkolják azt a szerződést, amelyet a Mol hulladékos cége kötött az adóhivatallal. A megállapodás értelmében a NAV a magáncég kérésére és elvárása szerint ellenőrzi a fémkereskedőket, amiért pénzt kap - írja a Szabad Európa.

Mint mi is írtuk Július 1-től a MOL a hulladék gazdája, de kinek jó ez? 2023. June 30. 07:02 , a kormány tavaly július 1-től koncesszióba adta a hulladékgazdálkodást a MOL-nak. A MOL a feladat ellátására megalapította a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-t, mint saját leányvállalatát, az átállás viszont komoly problémákat okozott.

Nem lehetett Az állami mutyi miatt nem lehet leadni a papírhulladékot Szombathelyen sem 2023. July 04. 06:55 sehol leadni a papírhulladékot, a boltokban megszűnt Már nem lehet a boltokban visszaváltani az aludobozokat 2023. July 17. 17:05 az aludobozok visszaváltása, az autóbontók nagy része nem volt hajlandó Csak két autóbontó állapodott meg a MOL hulladékos cégével Vas megyében January 09. 07:04 szerződést kötni a MOHU-val az előnytelen feltételek miatt.

A MOHU bárkit ellenőriztethet az adóhivatallal

A Szabad Európa azt írja, az adóhivatallal kötött megállapodás értelmében a MOHU megbízást adhat az adóhivatalnak, hogy ellenőrizze az általa kijelölt fémkereskedőket. Az eljárásért fizetni kell, személyenként és alkalmanként egymillió forint a tarifa.

A MOHU bármely fémkereskedőt ellenőriztetheti a NAV-val, függetlenül attól, hogy a MOHU szerződött partnere-e, vagy sem – sőt a koncessziós rendszerben egyáltalán nem érintett cégekre és a hulladékhasznosítókra is ráküldheti az adóhivatal revizorait.

A NAV kiterjedt ellenőrzést folytathat, a jogszabály szerint ugyanis nemcsak a fémkereskedő fémkereskedelmi tevékenységét, hanem „a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagok más személy általi értékesítését, szállítását, fuvarozását, raktározását, tárolását és hasznosítását” is ellenőrizheti - írja a lap.

A megbízás teljesítése az adóhatóságnak is érdeke, az ellenőrzésből származó díjbevétel ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal saját bevétele.

Kontroll alatt tarthatja az egész ágazatot

Szlávik Mónika, a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesületének (MFSZE) elnöke szerint a Mol koncessziós cége ezzel a törvény adta jogosítvánnyal kontroll alatt tarthatja a hazai fémpiacot. Tóth Ákos, az MFSZE jogásza azt mondta, a szerződés az Alaptörvényt is sérti. Az Alaptörvény ugyanis kimondja, hogy a közhatalom forrása a nép, nem pedig a tőke, így a jogállamiság szabályait sérti, ha az adóhivatal a koncessziós társaság megrendelésére, lényegében utasítására folytat le eljárásokat.

A jogász szerint nagy kérdés az is, részrehajlásmentesnek tekinthető-e az a hatóság, amely pénzért, egy megrendelő utasítására folytat le a megrendelő által megfogalmazott elvárások szerint hatósági eljárásokat a megrendelő versenytársainál.

A lépés miatt az MFSZE segítségével 32 fémkereskedő fordult az Alkotmánybírósághoz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság