Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Momentum: „Nem csak azok a problémák vannak, amiket a Fidesz a saját konzultációs ívében felvet”

Saját, alternatív nemzeti konzultációt indított a Momentum, az Órásháznál kezdődött az akció szombat reggel.

Bár Szombathelyre még nem érkeztek meg a kérdőívek, az ország számos városában elindult már a kormány újabb nemzeti konzultációja, Ahogy a nemzeti ünnepek, úgy a konzultáció sem maradhat el – hamarosan jön a következő 2020. June 02. 11:41 melybe ismét temérdek közpénzt öltek bele. Bár eredetileg márciusra tervezték, a koronavírus sajnos közbeszólt, most viszont újult erővel és jóval fontosabb, illetve aktuálisabb kérdéseket boncolgatva vágtak bele: tehát a főszerepben a járvány van, az emiatt hozott intézkedések, illetve a gazdaság újraindítása, na meg persze Soros György.

Ennek örömére Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők is akcióba lendültek: arra kérik az embereket, hogy küldjék el nekik a kitöltetlen nemzeti konzultációs íveiket, ezzel jelezve a kormánynak, hogy mennyien ellenzik a konzultációnak álcázott propagandát. Ebbe az akcióba pedig beszállt a Momentum Mozgalom is, akik a nemzeti konzultáció begyűjtése mellett elindítottak egy saját konzultációt is.

Mint írják, már többszázan kitöltötték a momentumos konzultációs kérdőíveket az ország több különböző pontján és sok érdekes beszélgetést is folytattak az emberekkel erről a jelenségről, de még ennél is többen adták le a pultjainknál a kormány konzultációs kérdőíveit. Most pedig elindították Szombathelyen is akciójukat, ez alkalomból pedig sajtótájékoztatót is tartottak szombat délelőtt az Órásháznál, ahol már reggel hét óta állomásoztak.

Czömpöl Bianka

„Ezek az ívek olyan kérdéssorokat tartalmaznak, amik szerintünk elég bugyuták. Valahogy úgy sikerültek, hogy igazából csak bólogatni lehet rájuk. Tipikus propaganda, tulajdonképpen egy kampánycélzat. Két év múlva lesznek a választások, ez az egész ennek az előkészítése. Közpénzből finanszírozzák, szerintünk pedig ez így nincsen jól” – kezdte Nagy Donát, a Momentum Szombathelyi Helyi Szervezetének elnöke.

Elárulta, hogy nekik más tervük is van a kormány konzultációs íveinek összegyűjtésével. Arra gondoltak, hogy ha egy nagyobb mennyiségű papír összegyűlik, azt leadják és a kapott pénzt jótékony célra ajánlják fel. Szóba kerültek például állatmenhelyek és más szervezetek is, akiknek jól jönne az adomány.

Saját, alternatív konzultációjukról elmondták, hogy olyan kérdéseket próbáltak feltenni, melyek valóban fontosak. Szeretnék az embereket arról megkérdezni, hogy mik is azok a problémák, melyek most igazán foglalkoztatják és érintik őket a válság alatt. Például az egészségügy és a munkanélküliség – ezt már Iker Áron, a Momentum Vas megyei közgyűlési képviselője tette hozzá.

„Szeretnénk ezzel megmutatni, hogy nem csak azok a problémák vannak, amiket a Fidesz a saját konzultációs ívében felvet, hanem az emberek életét jelenleg más kérdések érintik” – mondta.

Czömpöl Bianka

A momentum konzultációs íveit ki lehet tölteni online is, illetve személyesen, ugyanis nemcsak Szombathelyen, hanem több Vas megyei településen is kitelepülnek majd aktivistáik standjaikkal, több héten keresztül. Lukács Dániel, a Momentum Mozgalom Vas megyei elnöke elmondta, hogy azt már most a legelső napon látják, hogy annál jóval több helyszínre és időpontra lesz szükség, mint amennyit előre elterveztek.

Így néz ki egyelőre a szombathelyi menetrendjük:

 • 06.27., szombat, 7:00 - 9:00, Órásház
 • 06.30., kedd, 17:00 - 19:00, Fő tér, McDonald's körül
 • 07.02., csütörtök, 17:00 - 19:00, Fő tér, McDonald's körül
 • 07.04., szombat, 7:00 - 9:00, Vásárcsarnok
 • 07.07., kedd, 17:00 - 19:00, Fő tér, McDonald's körül
 • 07.09., csütörtök, 17:00 - 19:00, Fő tér, McDonald's körül
 • 07. 11., szombat, 7:00 - 9:00, Vásárcsarnok
 • Megyejárásokat is terveznek, első körben július 11-én vasárnap Kőszegen, Sárváron, Celldömölkön és 12-én vasárnap Körmenden, Szentgotthárdon, is megtalálhatók lesznek standjaik, hogy az itt lakók is le tudják adni a nemzeti konzultációjukat és kitölthessék a Momentum alternatív konzultációját. Ha pedig lesz igény és jelenleg úgy látják, hogy bizony lesz, akkor más kisebb településekre és falvakba is ellátogatnak.

  Nagy Donát, Iker Áron és Lukács Dániel.
  Czömpöl Bianka
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra