Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Most már biztos, hogy lesz valami az S31 és a 87-es út összekötéséből

Az új Szombathely-Kőszeg-út ügye azonban – a korábbi miniszterelnöki bejelentés ellenére - egyhelyben topogni látszik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miután végtelenül hosszú idő után, de csak elkészült a Szombathely-Győr gyorsforgalmi, más fontos útfejlesztések is a közérdeklés központjába kerültek.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Annál is inkább, mert a megnövekedett forgalom miatt bizonyos szakaszok sokkal veszélyesebbek és lassabban járhatók lettek, mint korábban.

Az osztrák oldalon látványosan épül az út
Józing Antal (telefonos fotó)

Ilyen „zűrös” szakasz a Szombathelyt Kőszeggel összekötő 87-es út, amely aztán átlépi az osztrák határt. Ennek a határátlépésnek a pikantériája, hogy osztrák oldalról már jó két évvel ezelőtt megépült a B61-es út (Pullendorfer Straße), ami az S31-es osztrák gyorsforgalmi utat vezeti el a magyar határig.

Nos, ha minden igaz, a B61-es utat nemsokára összekötik a magyar 87-essel.

Néhány nappal Zoli nevű olvasónktól az alábbi levelet kaptuk:

„Látványosabb szakaszához érkezett osztrák és magyar oldalon a 87-es főút és S31-es út összekötése. Kőszegen a határ előtt, a véda kapu után kiirtották az erdősávot, így látszik, hogy fog az új út felkapaszkodni a hegyre, kikerülve a régi átkelőt. Osztrák oldalon pedig 2 hónapja zajlik a munka. Mindjárt átérve a határon a csapadékvíz elvezetőt építik ki, majd a B61-es útra Felsőpulya felé kanyarodva a tavaly átadott elkerülő út körforgalomától a magyar határ felé szintén kirajzolódik a teljes nyomvonal. érdekesség, hogy a határ osztrák oldalán kőszegiek is dolgoznak munkagépeiken, tehát így épül egy új út az EU-ban.”

A munkálatokról és azok állásáról megkerestük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF), ahonnan is Karcagi Orsolya kommunikációs igazgató a következőről tájékoztatta lapunkat. A NIF Zrt. beruházásában valósul meg a 87. számú főút Kőszeg (HU) – Rattersdorf (Rőtfalva AT) országhatár közötti szakasza. A projekt megvalósításához az építési engedély rendelkezésre áll, jelenleg a területszerzés és területelőkészítés, valamint a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás van folyamatban. Sikeres eljárás esetén, az építés várhatóan 2018 IV. negyedévben kezdődhet meg a magyar oldalon.

Az új út magyar szakaszának a nyomvonala a NIF térképén
NIF
Ez azt jelenti, hogy belátható időn belül megépül a két ország

közötti „hiányzó láncszem”.

Hogy hol és merre is halad majd az út, azt a NIF (lásd felül)és a Baudirektion (alul) térképén jól nyomon követhető.

Az új új így éri el a magyar határtól az B61-est
Baudirektion

A NIF-től megkérdeztük azt is, hogyan áll az új M87-es út építésének ügye, ami már legalább másfél évtizede vajúdik. Orbán Viktor 2015-ben Szombathelyi látogatásán a Modern Városok program keretében konkrétan is megígérte a Szombathely-Kőszeg gyorsforgalmit, majd egy évvel később Puskás Tivadar szombathelyi polgármester közölte, hogy hamarosan kezdődik a gyorsforgalmi szakasz tervezése. (A Modern Városok programról, amibe az M87-es is tartozott, nemrég írtunk összefoglaló cikket Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 .

Ehhez képest még ma is csak meglehetősen kezdeti szakaszban tart az ügy, még az engedélyezés és a kiviteli tervek előtti szakaszban vagyunk.

NIF ugyanis azt közölte, hogy „folyik Szombathely és Kőszeg közötti közúti kapcsolat fejlesztésének előkészítése.” „A Szombathely és Kőszeg közötti országos közúti kapcsolat, valamint a 87-89. számú főút Szombathely hiányzó északkeleti elkerülő szakasz fejlesztéséhez szükséges tanulmányterv és környezetvédelmi terv (EVD és Natura 2000 hatásbecslés) elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van. Sikeres eljárást követően, szerződéskötés 2018. harmadik negyedévben várható. A tanulmánytervezést követően indulhat meg az engedélyes és kiviteli tervek készítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás” – közölte Karcagi Orsolya.

Mindez azt jelenti, az új M87-es építésének az ügye a távoli jövőbe vész, igaz, az biztató, hogy a malmok, ha csigalassúsággal is, de őrölnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés